Ένα σημαντικό βήμα που θα αλλάξει το μέλλον των λιγνιτικών δήμων έγινε χθες με την υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, της απόφασης για τη στήριξη των ΜμΕ στις λιγνιτικές περιοχές.
Με το «Πρόγραμμα Στήριξης και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Πράσινου Ταμείου, προσκαλούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς με υψηλή εξάρτηση από τον λιγνίτη να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στρατηγικής διαφοροποίησης.
Η προσπάθεια αποτελεί μέρος της δίκαιης μετάβασης για τους λιγνιτικούς δήμους και ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2020. Από τότε έχουν βγει «στον αέρα» επτά προσκλήσεις, επεκτάθηκαν οι δικαιούχοι δήμοι και ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αναγκαίες πράξεις και έλεγχοι για την ενεργοποίηση όλου του προγράμματος. Αυτή είναι η τελευταία πρόσκληση (από τις επτά) ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να βγει νέο πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2023.
Αυτή είναι η πρώτη φορά όπου μία από τις προσκλήσεις έχει ως δικαιούχους μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση – Παραδείγματα
Η νέα δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας, καθώς και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, των οποίων η δραστηριότητα αφορά στην εκτέλεση εργασιών, την παροχή υπηρεσιών και την προμήθεια αγαθών άμεσα προς τη ΔΕΗ ή/και έμμεσα προς υπεργολάβους που έχουν συνάψει συμβάσεις με τη ΔΕΗ. Για παράδειγμα, αίτηση χρηματοδότησης μπορούν να υποβάλουν εμπορικές επιχειρήσεις που πωλούν στολές, εξαρτήματα, καλώδια, τρόφιμα κλπ, μεταφορικές εταιρείες (φορτηγά που μεταφέρουν λιγνίτη), ελεύθεροι επαγγελματίες που αναπτύσσουν δραστηριότητα άμεσα και έμμεσα σχετιζόμενη με εργοστάσιο λιγνίτη κλπ. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τις εν λόγω επιχειρήσεις προκειμένου να διαφοροποιήσουν τα παραγόμενα προϊόντα, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις εκτελούμενες εργασίες τους, ώστε να γίνει εφικτή σταδιακή απεξάρτησή τους από τη ΔΕΗ και συνολικά από τις λιγνιτικές δραστηριότητες σε βάθος πενταετίας.
Η διαδικασία ένταξης, το ύψος των ενισχύσεων και οι διευκολύνσεις
Εφόσον δημοσιευθεί η απόφαση στο ΦΕΚ, το πληροφοριακό σύστημα θα αρχίσει αμέσως να υποδέχεται αιτήσεις καθώς πρόθεση του ΥΠΕΝ και των εμπλεκόμενων φορέων είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες άμεσα. Όπως είναι αναμενόμενο, το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και μέσα στο 2022 και όσο πιο ολοκληρωμένες είναι οι αιτήσεις που υποβάλλονται τόσο πιο γρήγορα θα κατευθύνονται και προς το τελικό στάδιο το οποίο θα αφορά στην καταβολή των ενισχύσεων.
Τις αιτήσεις θα τις παραλάβει και θα τις αξιολογήσει ο ΕΦΕΠΑΕ αι στη συνέχεια το Πράσινο Ταμείο θα καταβάλει τις επιδοτήσεις, το ύψος των οποίων θα κυμαίνεται από 20.00 έως 200.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, τον αριθμό του προσωπικού που πρόκειται να προσλάβει σε νέα αντικείμενα κλπ.
Τα ποσοστά ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών θα ανέρχονται σε 80% δημόσια επιχορήγηση και 20% ιδιωτική συμμετοχή.
Κάτι ακόμη που πρέπει να αναφερθεί όσον αφορά στο πρόγραμμα για τις ΜμΕ είναι ότι ισχύει η ρύθμιση που ψηφίστηκε το καλοκαίρι προκειμένου να μη γίνεται παρακράτηση στο πρώτο 70% για τυχόν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που δεν εξυπηρετούνται. Πρόκειται για μία ουσιαστική διευκόλυνση αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν υποβληθεί σε αυστηρά lockdown λόγω της πανδημίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 139 του ν.4819/2921,«οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές της ενίσχυσης που λαμβάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται δικαιούχοι της δράσης «Πρόγραμμα Στήριξης και Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Άξονα Προτεραιότητας 6 του Συνεχιζόμενου Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε. Αρκαδίας», δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην περίπτωση αυτήν παραμένουν σε ισχύ οι γενικές διατάξεις περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων, χωρίς όμως τον όρο της παρακράτησης. Οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται, να υπόκεινται σε παρακράτηση και να συμψηφίζονται με οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Το συνολικό ποσό που κατάσχεται, παρακρατείται ή συμψηφίζεται σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ποσού της τελικής πληρωμής».