Το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επενδύσει έως και 120 εκατ. δολάρια προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των φτωχών χωρών σε μια θεραπεία κατά της covid-19 με τη μορφή χαπιού.
Το αμερικανικό εργαστήριο MSD (Merck) έχει αναπτύξει ένα φάρμακο το οποίο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από covid-19 όταν χορηγείται τις πρώτες ημέρες μετά τη μόλυνση από κορονοϊό.
Το φάρμακο αυτό χορηγείται με τη μορφή χαπιού, άρα είναι εύκολο στη χρήση του, και προσφέρει μια πολυαναμενόμενη εναλλακτική στα εμβόλια, κυρίως για τις χώρες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Την περίοδο αυτή η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζει αν θα δώσει άδεια χρήσης στο χάπι αυτό.
Τα χρήματα που θα επενδύσει το ίδρυμα Γκέιτς θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για να προωθηθεί η παραγωγή γενόσημων του φαρμάκου αυτού από άλλες εταιρείες, κυρίως ινδικές, στις οποίες η Merck έχει ήδη δώσει άδεια.
Η MSD (Merck) προβλέπει ότι θα παρασκευάσει τις απαραίτητες δόσεις για 10 εκατομμύρια θεραπείες ως το τέλος του έτους. Όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτών κινδυνεύει να χορηγηθεί στις πλούσιες χώρες, όπως συνέβη και με τα εμβόλια κατά της covid-19.
«Τα παγκόσμια αποθέματα (εμβολίων) αγοράστηκαν από τις πλούσιες χώρες», δήλωσε ο Τρέβορ Μάντελ πρόεδρος του τμήματος παγκόσμιας υγείας του ιδρύματος Γκέιτς. «Πρέπει να εμποδίσουμε να συμβεί ξανά το ίδιο».
Κάποιοι παρασκευαστές γενόσημων φαρμάκων «έχουν δηλώσει ότι μπορούν εύκολα να παράγουν 10 εκατομμύρια θεραπείες τον μήνα, όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν θα το πράξουν προτού δουν ποια είναι η ζήτηση και ποιος θα πληρώσει», εξήγησε ο ίδιος. «Αυτό είναι που θέλουμε να επιταχύνουμε, δεν θέλουμε να περιμένουν», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ