Τουρκία: Οργή για δημοσίευμα της DW περί «παραίτησης Τσαβούσογλου»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Οργή για δημοσίευμα της DW περί «παραίτησης Τσαβούσογλου»
Οργισμένη είναι αντίδραση της Τουρκίας μετά το δημοσίευμα της γερμανικής Deutsche Welle για τα περί απειλής παραίτησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οργισμένη είναι αντίδραση της Τουρκίας μετά το δημοσίευμα της γερμανικής Deutsche Welle, η οποία νωρίτερα σήμερα υποστήριξε πως ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε τον Ταγίπ Ερντογάν με παραίτηση, σε περίπτωση που ο τελευταίος έκανε πράξη την απειλή να κηρύξει ως «persona non grata» τους 10 πρέσβεις -μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα- που κάλεσαν την Τουρκία να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα skai.gr, ο Φαχρετίν Αλτούν, επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατηγόρησε το γερμανικό μέσο ενημέρωσης για «κατασκευή ψευδών ειδήσεων», ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως «σκοπός της DW με τέτοια δημοσιεύματα είναι η δηλητηρίαση των σχέσεων της Γερμανίας με την Τουρκία».

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας διέψευσε χθες το βράδυ αυτή τη δήθεν είδηση. Ωστόσο εσείς επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας είναι η ενημέρωση, θα ανακαλούσατε αυτή την λεγόμενη είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν κατασκευάζεται μόνο "ψευδείς ειδήσεις", αλλά επίσης δηλητηριάζετε τις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν.

Υπενθυμίζεται πως χθες Τρίτη, η Deutsche Welle, σε δημοσίευμά της, ανέφερε πως η απειλή για απέλαση των δέκα ξένων πρέσβεων προκάλεσε ένταση μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας να θέτει θέμα παραίτησής του από την θέση του ΥΠΕΞ, σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος έκανε πράξη τα λεγόμενά του.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσαβούσογλου, που βρισκόταν στη Νότια Κορέα το Σάββατο, όταν ο Ερντογάν έκανε την επίμαχη δήλωση, φέρεται να ζήτησε στον Τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο», είπε ο Τσαβούσογλου στον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της DW που δεν παραθέτει την πηγή της ενημέρωσής του για το περιστατικό.

Σημειώνεται, πως οι πρέσβεις των 10 χωρών (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Καναδάς, Νορβηγία και Νέας Ζηλανδία) είχαν εκδώσει στις 18 Οκτωβρίου κοινή δήλωση για το θέμα του Καβαλά -ο οποίος παραμένει στην φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς δίκη, κατηγορούμενος για κατασκοπεία και για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης-, αναφέροντας πως «λαμβάνοντας υπόψιν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απειλές Ερντογάν για απέλαση 10 πρεσβευτών μετά την έκκληση για απελευθέρωση του Καβαλά

Ο Ερντογάν χαιρετίζει δήλωση ξένων πρεσβειών για την τήρηση διπλωματικής συνθήκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider