Κίνα: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της για μεγιστοποίηση των εκπομπών άνθρακα πριν από το 2030

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κίνα: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της για μεγιστοποίηση των εκπομπών άνθρακα πριν από το 2030
Η Κίνα θα αναλάβει δράση προκειμένου να μεταρρυθμίσει το ηλεκτρικό δίκτυό της στο πλαίσιο του σχεδίου της να φέρει τις εκπομπές άνθρακα σε μια κορύφωση πριν από το 2030.

Η Κίνα θα αναλάβει δράση προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα, να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα μη συμβατικά καύσιμα και να μεταρρυθμίσει το ηλεκτρικό δίκτυό της στο πλαίσιο του σχεδίου της να φέρει τις εκπομπές άνθρακα σε μια κορύφωση πριν από το 2030, δήλωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση.

Το νέο σχέδιο δράσης επαναλαμβάνει τους στόχους της Κίνας να ανεβάσει την ικανότητα παραγωγής από τον άνεμο και τον ήλιο στα 1.200 μεγαβάτ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, να κατασκευάσει περισσότερα υδροηλεκτρικά και πυρηνικά εργοστάσια και να αναπτύξει περαιτέρω τους πόρους φυσικού αερίου.

Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε πέντε ημέρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών στη Γλασκώβη που έχει σκοπό να ενισχύσει την παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Κίνα αναμένεται να ανακοινώσει τις επικαιροποιημένες "εθνικά προσδιορισμένες συνεισφορές της" προτού ξεκινήσει η διάσκεψη.

Παρατηρητές για το κλίμα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς για ενδείξεις ότι η Κίνα, η μεγαλύτερη στον κόσμο πηγή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μπορεί να αναλάβει πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις ενόψει των συνομιλιών της Γλασκώβης. Το σημερινό έγγραφο δεν είναι πολύ διαφωτιστικό.

Καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ενεργειακές ελλείψεις και ενισχύει την παραγωγή άνθρακα προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό για τον χειμώνα, το Κρατικό Συμβούλιο είπε πως η Κίνα θα επιταχύνει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός νέου και πιο ευέλικτου ενεργειακού συστήματος που θα επιτρέπει τη σταθερή αύξηση νέων ενεργειακών πηγών.

Εκτός από την κατασκευή νέων ηλιακών και αιολικών πάρκων, νέα υδροηλεκτρικά φράγματα θα κατασκευαστούν επίσης στους ποταμούς Γιανγκτσί, Μεκόνγκ και στον Κίτρινο Ποταμό και η Κίνα θα κάνει επίσης περισσότερη χρήση πυρηνικής τεχνολογίας νέας γενιάς, περιλαμβανομένων μικρής κλίμακας υπεράκτιων αντιδραστήρων, ανέφερε.

Η Κίνα θα αναλάβει επίσης δράση προκειμένου να διασφαλίσει ότι βιομηχανικοί τομείς έντασης ενέργειας όπως αυτοί των μη σιδηρούχων μεταλλευμάτων και των οικοδομικών υλικών θα βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα και τα ποσοστά ανακύκλωσής τους και θα κάνουν πλήρη χρήση νέων τεχνολογιών προκειμένου να φέρουν τις εκπομπές τους σε μια κορύφωση.

Την περασμένη εβδομάδα η επιτροπή κρατικού σχεδιασμού της Κίνας ανέφερε πως τουλάχιστον το 30% της παραγωγικής ικανότητας σε αυτούς τους τομείς έντασης ενέργειας θα υπόκειται σε αυστηρότερα πρότυπα ενεργειακής αποδοτικότητας έως το 2025.

Επιπλέον, η βασική ικανότητα διύλισης πετρελαίου στην Κίνα θα φθάσει το ένα δισ. τόνους τον χρόνο έως το 2025, σύμφωνα με το έγγραφο, ενώ οι πετρελαϊκές και οι χημικές εταιρίες θα ενθαρρυνθούν να προσαρμόσουν τη δομή της πρώτης ύλης τους αντικαθιστώντας τον άνθρακα με ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.

Στο ενδιάμεσο, η Κίνα σχεδιάζει να διαχειριστεί "με λογικό τρόπο" την κατανάλωση πετρελαίου και αερίου "προσαρμόζοντας σταδιακά τη χρήση βενζίνης" και προωθώντας τα βιοκαύσιμα και βιώσιμα καύσιμα αεριωθούμενων προκειμένου να αντικαταστήσουν συμβατικά προϊόντα καυσίμων.

Η κατανάλωση ντίζελ στη χώρα έχει ήδη φθάσει σε μια κορύφωση και η ζήτηση βενζίνης αναμένεται να κορυφωθεί το 2025-28, σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους στον τομέα διυλιστηρίων πετρελαίου και ορισμένους αναλυτές.

Το κινεζικό σχέδιο προωθεί το φυσικό αέριο καθώς και το μη συμβατικό πετρέλαιο και αέριο, περιλαμβανομένου του μεθανίου από κοιτάσματα άνθρακα, αν και είναι ορυκτά καύσιμα και αποτελούν πηγές διοξεδίου του άνθρακα.

Η Κίνα επενδύει τώρα 131 δισ. δολάρια σε νέες υποδομές αερίου, ανέφερε σήμερα το κέντρο σκέψης Global Energy, το οποίο προσθέτει πως η εξάρτησή της από το αέριο δεν θα συνεισφέρει και πολύ στη μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κίνα χρειάζεται και άλλο άνθρακα για να βγει από την ενεργειακή κρίση - Αρνείται όμως να εισάγει από την Αυστραλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider