Η Κίνα χρειάζεται και άλλο άνθρακα για να βγει από την ενεργειακή κρίση - Αρνείται όμως να εισάγει από την Αυστραλία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Κίνα χρειάζεται και άλλο άνθρακα για να βγει από την ενεργειακή κρίση - Αρνείται όμως να εισάγει από την Αυστραλία
Αυτό συμβαίνει παρά τις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης που υπογραμμίζουν ότι η Κίνα απελευθερώνει μικρές ποσότητες αυστραλιανού άνθρακα που ήταν «κολλημένος» στα κινεζικά λιμάνια για μήνες λόγω της απαγόρευσης.

Η Κίνα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση ηλεκτρικής ενέργειας των τελευταίων ετών λόγω έλλειψης άνθρακα. Ενώ η Αυστραλία έχει τον άνθρακα που χρειάζεται το Πεκίνο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι απίθανο να αντιστρέψει μια ανεπίσημη απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από την Αυστραλία σύντομα, τονίζουν αναλυτές στο CNBC.

Αυτό συμβαίνει παρά τις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης που υπογραμμίζουν ότι η Κίνα απελευθερώνει μικρές ποσότητες αυστραλιανού άνθρακα που ήταν «κολλημένος» στα κινεζικά λιμάνια για μήνες λόγω της απαγόρευσης.

«Οι αναφορές ότι επετράπη ο εκτελωνισμός σε μικρές ποσότητες αυστραλιανού άνθρακα στην Κίνα αύξησαν τις εικασίες ότι οι κινεζικές αρχές θα προσπαθήσουν να χαλαρώσουν την απαγόρευση εισαγωγής αυστραλιανού άνθρακα», δήλωσε στο CNBC ο Βίβεκ Νταρ, αναλυτής ορυχείων και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. .

«Δεν πιστεύουμε ότι οι κινεζικές αρχές θα χαλαρώσουν την απαγόρευση της Κίνας για τον αυστραλιανό άνθρακα αυτόν τον χειμώνα», είπε.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Κίνα σταμάτησε να αγοράζει αυστραλιανό άνθρακα. Αυτό συνέβη καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εκτοξεύτηκαν στα ύψη, αφότου η Καμπέρα υποστήριξε μια έκκληση για διεθνή έρευνα σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας από το Πεκίνο.

Πριν από αυτό, η Αυστραλία ήταν σημαντικός προμηθευτής άνθρακα στην Κίνα — το 2019, περίπου το 38% των κινεζικών εισαγωγών θερμικού άνθρακα προέρχονταν από την Αυστραλία.

Ενεργειακή κρίση στην Κίνα

Η Κίνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τα μέσα Αυγούστου, τουλάχιστον 20 επαρχίες σε όλη τη χώρα έχουν αναφέρει διακοπές ρεύματος διαφορετικής έκτασης. Οι αιτίες ήταν διάφοροι παράγοντες, όπως η έλλειψη αποθεμάτων άνθρακα, οι αυστηρότερες κυβερνητικές εντολές για μείωση των εκπομπών και η υψηλότερη ζήτηση στη μεταποίηση καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Αξιωματούχοι φέρεται να προέτρεψαν τις κορυφαίες κρατικές εταιρείες ενέργειας να εξασφαλίσουν πάση θυσία προμήθειες για τον επερχόμενο χειμώνα.
Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι το Πεκίνο δεν θα άρει πιθανότατα τους περιορισμούς στις εισαγωγές στην Αυστραλία σύντομα.

Αντίθετα, προβλέπουν ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τη δική της παραγωγή άνθρακα, να αξιοποιήσει άλλους διεθνείς προμηθευτές και να πιέσει τις βιομηχανίες της να περιορίσουν την παραγωγή και τις εκπομπές ρύπων.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα θα επιτρέψει στις εταιρείες να αγοράζουν νέες αποστολές αυστραλιανού άνθρακα, σύμφωνα με τον Ρόρι Σίμινγκτον, κύριο αναλυτή της Wood Mackenzie.

«Η πολιτική κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί καθόλου», είπε στο CNBC στα μέσα Οκτωβρίου. «Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικό και όχι οικονομικό ζήτημα και, ναι, δεν υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης στην απαγόρευση νέων φορτίων».

Το Πεκίνο μπορεί επίσης να αναζητήσει περισσότερο άνθρακα σε άλλες χώρες.

«Η Κίνα είναι πιθανό να πιέσει τους Ινδονήσιους προμηθευτές για περισσότερο άνθρακα, αλλά είναι σχεδόν στο μέγιστο της χωρητικότητας», δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτό το μήνα ο Αμπινάβ Γκούπτα, αναλυτής στην ναυπηγική εταιρεία Braemar ACM.

«Η Κίνα προσπαθεί επίσης να αποκτήσει περισσότερο μογγολικό και ρωσικό άνθρακα για να καλύψει τη ζήτησή της. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ανταγωνιστική πίεση για τον ρωσικό άνθρακα από τους ευρωπαίους αγοραστές. Είδαμε επίσης την Κίνα να αγοράζει περισσότερο άνθρακα από προμηθευτές πέρα από τον Ατλαντικό, όπως οι ΗΠΑ και η Κολομβία», είπε ο Γκούπτα στο CNBC.

Ο Νταρ από την Commonwealth Bank είπε ότι παρά την άτυπη απαγόρευση στην Αυστραλία, οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα της Κίνας διατηρήθηκαν «αρκετά καλά» λόγω του αυξανόμενου όγκου προσφοράς από την Ινδονησία και τη Ρωσία. Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, η Ινδονησία αντιπροσώπευε περίπου το 57% των εισαγωγών θερμικού άνθρακα στην Κίνα, είπε.

Επιπτώσεις στην Αυστραλία

Ο αυστραλιανός θερμικός άνθρακας στο λιμάνι του Νιούκαστλ, που είναι το σημείο αναφοράς για την ασιατική αγορά, αυξήθηκε φέτος παρά την απαγόρευση εξαγωγών στην Κίνα, σύμφωνα με τον πάροχο τιμών εμπορευμάτων Argus.

«Ο κύριος μοχλός των τρεχουσών τιμών του θερμικού άνθρακα, ιδιαίτερα από την Αυστραλία, είναι η ζήτηση στη Βόρεια Ασία ενόψει αυτού του χειμώνα», δήλωσε ο Νταρ. Πρόσθεσε ότι οι τιμές του άνθρακα στην Αυστραλία πιθανότατα θα εξαρτηθούν από το πόσο κρύος θα είναι ο επερχόμενος χειμώνας.

Οι αυξημένες τιμές του άνθρακα είναι απίθανο να πέσουν αμέσως ακόμη και αν η Κίνα άρει την απαγόρευση εισαγωγής αυστραλιανού άνθρακα, σύμφωνα με τον Σέιν Όλιβερ της AMP Capital.

«Δεν νομίζω πως αν η Κίνα άρει την απαγόρευση των εισαγωγών ότι θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στους Αυστραλούς παραγωγούς καθώς θα ανακατευθύνονταν πίσω στην Κίνα αλλά θα εξακολουθούσαν να παίρνουν την ίδια τιμή», είπε στο CNBC. «Τελικά, οι υψηλές τιμές δεν θα διατηρηθούν, αλλά μπορεί να είναι ακόμα υψηλές για λίγο ακόμα».

Τα κέρδη από τις εξαγωγές της Αυστραλίας διατηρήθηκαν καλά παρά την απαγόρευση του άνθρακα και την απότομη πτώση των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος, είπε ο Όλιβερ.

Ο Νταρ της Commonwealth Bank είπε ότι εάν το Πεκίνο συνεχίσει να αγοράζει άνθρακα από την Καμπέρα, θα αυξήσει τη ζήτηση για αυστραλιανό άνθρακα και θα στηρίξει περαιτέρω τις τιμές.

Ωστόσο, οι Αυστραλοί αξιωματούχοι έχουν επικρίνει την Κίνα για τις εμπορικές κυρώσεις που επεκτείνονται και σε άλλα είδη εξαγωγής - όπως το κρασί και το κριθάρι.

Σε μια δήλωση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα, η Αυστραλία ανέφερε: «Η Κίνα λέει ότι αυτές οι ενέργειες αντικατοπτρίζουν θεμιτές εμπορικές ανησυχίες, αλλά υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος πληροφοριών που καταδεικνύει ότι οι κινήσεις της Κίνας υποκινούνται από πολιτικούς λόγους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider