Στάσσης (ΔΕΗ): Οι επενδύσεις στον «ενεργειακό διάδρομο» της ΝΑ Ευρώπης – Το giga Data Center

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στάσσης (ΔΕΗ): Οι επενδύσεις στον «ενεργειακό διάδρομο» της ΝΑ Ευρώπης – Το giga Data Center
Η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, η οικονομικότητα και η ενεργειακή ασφάλεια, αποτελούν τους τρεις βασικούς λόγους που οι ΑΠΕ κυριαρχούν στις ενεργειακές επενδύσεις, σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ στο podcast Power Map του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών των ΗΠΑ (CSIS).

Σε παγκόσμια κλίμακα, το 90% των νέων εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού πέρυσι αφορούσε τις ΑΠΕ, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, φιλοξενούμενος στο podcast Power Map του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών των ΗΠΑ (CSIS). Επισήμανε πως η κυριαρχία των ΑΠΕ στις ενεργειακές επενδύσεις οφείλεται σε τρεις λόγους, ξεκινώντας από την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, για την οποία είναι ευαισθητοποιημένη η κοινή γνώμη, λόγω των ακραίων καιρικών φαινόμενων.

Οι δύο άλλοι λόγοι είναι η οικονομικότητα των ανανεώσιμων πηγών καθώς και η ενεργειακή ασφάλεια. Σημείωσε πως η τελευταία παράμετρος έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τα δεδομένα που δημιουργεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το σχιστολιθικό αέριο.

Επέκταση από την προμήθεια ρεύματος

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ βοήθησαν την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Οι άλλες κινητήριες δυνάμεις στον ενεργειακό κλάδο είναι η ψηφιοποίηση, με την παροχή νέων υπηρεσιών στον καταναλωτή.

Υπογράμμισε πως βασικό ζητούμενο για την ενεργειακή μετάβαση είναι να υπάρξει όφελος για όλους, όχι μόνο για ένα μέρος της αλυσίδας αξίας. Οι προσπάθειες της ΔΕΗ προς αυτή την κατεύθυνση ήταν να προσφέρει ανταγωνιστικά ενεργειακά προϊόντα, καθώς και άλλες λύσεις πέραν της προμήθειας του ρεύματος.

«Πλέον δεν προμηθεύουμε απλώς ηλεκτρική ενέργεια. Προσφέρουμε προϊόντα όπως αντλίες θερμότητας και φωτοβολταϊκά στις στέγες, ενώ δίνουμε στον πελάτη τη δυνατότητα να μειώσει την κατανάλωσή του με ανταγωνιστικό οικονομικά τρόπο», πρόσθεσε.

Σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή

Αναφορικά με τον ρόλο της χώρας μας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο άκρο της Ευρώπης και μπορεί να βοηθήσει τις γειτονικές αγορές στις εισαγωγές LNG, μέσω των τέρμιναλ που διαθέτει. Επίσης, πέρυσι η Ελλάδα έγινε εξαγωγέας ηλεκτρικού ρεύματος για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Η ΔΕΗ εξελίσσει το μοντέλο της και έχει ξεκινήσει να υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή. Στη Ρουμανία διαθέτει πάνω από 3 εκατομμύρια πελάτες και κατέχει σημαντικό μέρος του δικτύου διανομής, ενώ επενδύει στη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Βόρεια Μακεδονία. Επομένως, έχει σημαντική παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη, με νέα έργα ΑΠΕ αλλά και φυσικού αερίου. Μάλιστα, σχεδιάζει επενδύσεις σε μονάδες αερίου στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Σημείωσε πως σχηματίζεται ένας ενεργειακός διάδρομος από την Ελλάδα προς τη Ρουμανία - και μέχρι την Ουκρανία, αν τερματιστεί ο πόλεμος. Ο διάδρομος αυτός αφορά αγορές που λειτουργούν υπό το ίδιο μοντέλο και είναι συζευγμένες και «επικοινωνούν» με ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ώστε να ανταλλάσσουν ενέργεια. «Αν φυσάει στη Ρουμανία, η Ελλάδα επωφελείται. Αν έχει ήλιο στην Ελλάδα, έχει όφελος η Ρουμανία», σημείωσε.

Το Data Center στη Μακεδονία

Ο κ. Στάσσης έκανε επίσης μνεία στο σχέδιο ανάπτυξης ενός mega κέντρου δεδομένων ισχύος 1 GW στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο της «επανάστασης του ΑΙ». Σημείωσε πως η περιοχής συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου, με τη διαθεσιμότητα μεγάλων εκτάσεων γης, νερού, καθώς και ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος.

Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση του Κέντρου Δεδομένων, ανέφερε ότι η ΔΕΗ αναπτύσσει στην περιοχή 1,2 GW φωτοβολταϊκά, σχεδόν 500 MW μονάδων φυσικού αερίου, καθώς και αντλησιοταμιευτικά έργα όπως και μπαταρίες – επενδύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της υποδομής για ηλεκτρική ενέργεια.

Η τροφοδοσία θα γίνεται μέσω του μοντέλου «πίσω από τον μετρητή», ώστε η ηλεκτροδότηση να γίνεται απευθείας και επομένως να μην επιβαρύνεται το φορτίο που εξυπηρετεί το δίκτυο και να μην δημιουργούνται ανατιμητικές πιέσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. «Νομίζω ότι πρόκειται για ένα μοντέλο με το οποίο θα γίνουν οι giga εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο». Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν hyperscalers που θα προσελκυσθούν από το επενδυτικό σχέδιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider