Οι παγκόσμιοι ηγέτες του χρηματοπιστωτικού τομέα μετέβησαν στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα αναζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το τι θα χρειαζόταν για να μειωθούν οι συνέπειες από την πολυεπίπεδη δασμολογική επίθεση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και για το πόσο «πόνο» θα επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με το Reuters, οι περισσότεροι έφυγαν από τις συναντήσεις με περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες στις Εαρινές Συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχαν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξακολουθούσε να βρίσκεται σε σύγκρουση με τις απαιτήσεις της από τους εμπορικούς εταίρους που επλήγησαν από τους σαρωτικούς δασμούς του.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και εν μέσω των αναταράξεων που προκαλούν οι δασμοί, πολλοί υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου προσπάθησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και άλλους βασικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, χωρίς αποτέλεσμα. Όσοι επέμεναν για συναντήσεις λάμβαναν την απάντηση να κάνουν υπομονή - παρά το γεγονός ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την 90ήμερη παύση στους δασμούς που εξήγγειλε ο πρόεδρος Τραμπ.
Όπως αναφέρει το Reuters, καμία συμφωνία δεν οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ διατυμπάνιζε την παραλαβή 18 γραπτών προτάσεων και ενός πλήρους προγράμματος διαπραγματεύσεων.
«Δεν διαπραγματευόμαστε. Απλώς κάνουμε παρουσιάσεις και συζητάμε για την οικονομία», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Αντρέι Ντομάνσκι. Πρόσθεσε ότι τόνισε το «πόσο κακή είναι αυτή η αβεβαιότητα για την Ευρώπη, για τις ΗΠΑ, εννοώ, είναι στην πραγματικότητα κακή για όλους».
Οι προειδοποιήσεις ότι οι δασμοί - 25% σε όλες τις εισαγωγές οχημάτων, χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ και επί του παρόντος 10% για σχεδόν οτιδήποτε άλλο - θα προκαλούσαν οδυνηρή ζημιά στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες οικονομίες, αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
«Γνωρίζουμε ότι πιστεύουν ότι δεν θα είναι τόσο άσχημα», είπε ο Ντομάνσκι. «Νομίζουν ότι θα είναι ένας βραχυπρόθεσμος «πόνος», με μακροπρόθεσμο κέρδος. Αλλά φοβάμαι ότι ο οικονομικός «πόνος» θα είναι και βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος».
Οι πιο ουσιαστικές εμπορικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τραμπ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ήταν με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ασαφή, καθώς ο Μπέσεντ έκανε αναφορά μόνο σε «παραγωγικές» συνομιλίες και με τις δύο χώρες. Δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένοι συναλλαγματικοί στόχοι για το ιαπωνικό γεν, αλλά οι συναλλαγματικές πολιτικές και των δύο χωρών αναμένεται να αποτελέσουν μέρος μελλοντικών συνομιλιών, καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν την αδυναμία του νομίσματος έναντι του δολαρίου ως μη δασμολογικό εμπόδιο στις αμερικανικές εξαγωγές.
Το ΔΝΤ υιοθέτησε μια ελαφρώς πιο αισιόδοξη άποψη για τις οικονομικές επιπτώσεις από τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, μειώνοντας τις προβλέψεις ανάπτυξης για τις περισσότερες χώρες στο World Economic Outlook, αλλά σταματώντας πολύ πριν προβλέψει υφέσεις - ακόμη και για τις ΗΠΑ και την Κίνα, η οποία εξαρτάται από τις εξαγωγές, η οποία τώρα αντιμετωπίζει δασμούς 145% των ΗΠΑ σε πολλά αγαθά.
Η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναγνώρισε ότι οι χώρες-μέλη του οργανισμού ανησυχούν για το σοκ αβεβαιότητας που θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία που γνώρισε κρίσεις από την πανδημία του covid, τον πληθωρισμό και πολέμους, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα μετριάσουν τις πιέσεις στους δασμούς. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει έργο σε εξέλιξη για την επίλυση των εμπορικών διαφορών και τη μείωση της αβεβαιότητας», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στους δημοσιογράφους. «Η αβεβαιότητα είναι πραγματικά κακή για τις επιχειρήσεις, οπότε όσο πιο γρήγορα αρθεί αυτό το σύννεφο που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, τόσο το καλύτερα για την κερδοφορία, για την ανάπτυξη και για την παγκόσμια οικονομία».
Πάντως, αρκετοί οικονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι πιθανότητες ύφεσης είναι υψηλότερες από την πιθανότητα 37% του ΔΝΤ, επικαλούμενοι τις προβλέψεις του ιδιωτικού τομέα.