Τα εμβολιαστικά προγράμματα είναι αρμοδιότητα των κρατών - μελών. Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχωρούν με συστάσεις και από εκεί και πέρα το κάθε κράτος - μέλος αποφασίζει πώς θα προχωρήσει με το δικό του εμβολιαστικό πρόγραμμα, δήλωσε από την Κύπρο όπου βρίσκεται η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.
Η κ. Κυριακίδου παραχώρησε δηλώσεις στον Τύπο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Γεωργίας της Κύπρου Κώστα Καδή για τη στρατηγική της ΕΕ "Από το Αγρόκτημα στο πιάτο" και ανάμεσα σε άλλα, ρωτήθηκε και για ζητήματα της πανδημίας.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έναντι του Covid-19, ιδίως σε ομάδες του πληθυσμού που έρχονται σε επαφή με αυξημένο αριθμό πολιτών σε καθημερινή βάση, η κ. Κυριακίδου απάντησε: «Η θέση μου παραμένει ότι πρέπει να βλέπουμε τα επιστημονικά δεδομένα, να ακούμε τους επιστήμονες, να ακούμε τα δεδομένα και να προχωρούμε για εμβολιασμό. Δεν πρέπει να στηρίζουμε τις αποφάσεις μας από αυτά που διαβάζουμε δυστυχώς πάρα πολύ συχνά στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στα social media, διότι υπάρχει μια μεγάλη παραπληροφόρηση, λανθασμένη πληροφόρηση που δημιουργεί ανησυχία και σε τελική ανάλυση κάποιους πολίτες να μην θωρακίζουν τους εαυτούς τους».
Σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου έναντι του κορονοϊού για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, η Επίτροπος απάντησε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης του φακέλου της BioNTech - Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αναμένεται το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης.
«Θέλω να είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρη. Οποιεσδήποτε θέσεις παίρνουμε στηρίζονται πάντα πάνω στα επιστημονικά δεδομένα και όλες οι αξιολογήσεις γίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ανεξάρτητα και τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον εν λόγω Οργανισμό κινούνται πάνω στις επιστημονικές συστάσεις και μελέτες», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP