Αλλαγές αναμένονται στον επιδημιολογικό χάρτη με την πρόσθεση τριών ακόμη περιοχών στο «βαθύ κόκκινο», μιας στο πορτοκαλί, ενώ σε δύο παρατηρείται βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών.
Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία, αλλάζουν χρώμα και από το επίπεδο 4 (κόκκινο), πηγαίνουν στο επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο), τα Χανιά από το επίπεδο 2 (κίτρινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί)
Από επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο), μετακινείται στο επίπεδο 4 (κόκκινο) η Μεσσηνία και από το επίπεδο 4 (κόκκινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) η Θεσπρωτία.
Στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) παραμένουν ο Κεντρικός, Βόρειος και Νότιος τομέας Αθηνών, όπως και ο Πειραιάς .
Οι 27 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι:
- Θεσσαλονίκη
- Αρκαδία
- Άγιον Όρος
- Αχαΐα
- Λάρισα
- Μαγνησία
- Κιλκίς
- Ημαθία
- Πιερία
- Έβρος
- Πέλλα
- Ξάνθη
- Δράμα
- Μεσσηνία
- Σέρρες
- Τρίκαλα
- Καβάλα
- Κοζάνη
- Καρδίτσα
- Χαλκιδική
- Ιωάννινα
- Φθιώτιδα
- Θάσος
- Λέσβος
- Γρεβενά
- Άρτα
- Αιτωλοακαρνανία
Κατά την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης (23/12), οι επιδημιολόγοι διαπίστωσαν μία σταθεροποίηση στην καμπύλη των νέων κρουσμάτων και εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να βρίσκεται στην κορύφωση. Ωστόσο, η πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά και τα υψηλά ποσοστά θανάτων θα εξακολουθήσουν να υφίστανται τις επόμενες ημέρες.
Παραμένει η ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπου το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη επιβάρυνση κυρίως από τις νοσηλείες των ηλικιωμένων που δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι τις τελευταίες 10 ημέρες είμαστε σε υψηλό επίπεδο, αλλά υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι ακολουθεί η πίεση στις νοσηλείες και στους θανάτους. Τώρα θεωρούμε ότι για τις επόμενες 10 – 15 μέρες θα έχουμε πίεση.
Αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι, έστω και με καθυστέρηση, υπάρχει σημαντική προσέλευση των συμπολιτών μας για εμβολιασμό και για πρώτη δόση και για τρίτη. Πρόκειται για πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες.
Θα θέλαμε στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, άνω των 60, να είχαμε μεγαλύτερη προσέλευση στην πρώτη δόση.
Η 3η δόση είναι πάρα πολύ σημαντική και, όπως είδατε, έχουμε πάρει ένα μέτρο για να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, αυτές οι κατηγορίες των συνανθρώπων μας που κατά βάση πιέζουν το ΕΣΥ.
Πριν από 1 μήνα ήμασταν στο 64-65% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένοι και τώρα είμαστε στο 73,5%», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ