Ανακούφιση και διλήμματα «δείχνουν» τα πρακτικά της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακούφιση και διλήμματα «δείχνουν» τα πρακτικά της Fed
Οι κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίζονται ανακουφισμένοι που δεν επαληθεύτηκαν οι χειρότεροι φόβοι τους για την οικονομία και διχασμένοι ως προς τα επόμενα βήμα στην επιτοκιακή πολιτική.

Ανάμικτα αισθήματα κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας που είδαν την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας. Οι κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίζονται ανακουφισμένοι που δεν επαληθεύτηκαν οι χειρότεροι φόβοι τους για την οικονομία και διχασμένοι ως προς τα επόμενα βήμα στην επιτοκιακή πολιτική.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προσπάθησαν να κρατήσουν ανοικτές τις επιλογές τους και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στις εκτιμήσεις των προοπτικών της οικονομίας, καθώς το «καυτό» ερώτημα πλέον είναι πότε θα γίνει η επόμενη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.

Από τη μία, οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν ότι χρειάζεται χρόνος μέχρι να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα «πιάσει» τα επιθυμητά επίπεδα του 2%, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους υποστήριζαν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ βρίσκεται πολύ κοντά στην πλήρη ανάκαμψη και μια νέα αύξηση των επιτοκίων θα μπορεί σύντομα να θεωρηθεί εύλογη.

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδείχθηκαν αβάσιμες, ενώ τα στοιχεία του Ιουνίου για την απασχόληση στις ΗΠΑ απάλυναν τις ανησυχίες που προκάλεσαν τα αδύναμα στοιχεία του Μαΐου.

Τέλος, πολλοί αξιωματούχοι της Fed, ανέφεραν ότι θα ήταν σκόπιμο να περιμένουν για περισσότερα στοιχεία πριν αποφασίσουν αν η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων είναι δικαιολογημένη, ενώ δύο αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ της άμεσης αύξησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider