Πώς θα υλοποιηθούν τα επόμενα Εξοικονομώ - Τι αναφέρει η απόφαση ένταξης- Οι νέοι στόχοι της Κομισιόν

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα υλοποιηθούν τα επόμενα Εξοικονομώ - Τι αναφέρει η απόφαση ένταξης- Οι νέοι στόχοι της Κομισιόν
Σε ετήσια βάση πλέον οι προκηρύξεις. Από το 2023 θα "επιστρέψει" στα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Στο Ταμείο Ανάκαμψης και δαπάνες του προγράμματος του 2020. Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για κινητοποίηση κεφαλαίων.

Το «Εξοικονομώ», ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα επιδοτήσεων με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών εντάχθηκε και επίσημα στο Ταμείο Ανάκαμψης με σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα θέτοντάς το στην «πρώτη γραμμή» των (πέντε) προγραμμάτων που θα «τρέξουν» πρώτα μέσω του Ελλάδα 2.0, με γνώμονα να υπάρξουν άμεσα μεγάλες απορροφήσεις, αλλά και μεγάλη επίδραση στην οικονομία. Όπως είναι γνωστό, η δράση αφορά στη βελτιστοποίηση του λειτουργικού ενεργειακού προφίλ των κτιρίων κατοικιών χρηματοδοτώντας ανακαινίσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση και θα υλοποιηθεί σε 2 κύκλους (2021 και 2022). Παράλληλα, σε αυτό θα ενταχθούν και παρεμβάσεις που αφορούν στο πρόγραμμα του 2020 (το οποίο χρηματοδοτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020) αλλά θα αφορούν μόνο σε κάποιες συγκεκριμένες περιφέρειες.

Τα προγράμματα «Εξοικονομώ» έχουν καθιερωθεί να «τρέχουν» σε ετήσια βάση και μετά την ολοκλήρωση του «Εξοικονομώ 2021» για το οποίο η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου και θα λήξει στα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται και νέο «Εξοικονομώ», το οποίο θα τρέξει από το ερχόμενο φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα επερχόμενα προγράμματα θα έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις ενώ ο τρόπος χρηματοδότησης θα επιστρέψει σε πόρους του ΕΣΠΑ πάνω στη διετία.

Όπως είναι γνωστό, τα κίνητρα του προγράμματος διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα του ωφελούμενου και ορίζονται επιλέξιμες εισοδηματικές κατηγορίες και το βαθμό εξοικονόμησης ενέργειας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη ενεργειακά φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών στο πλαίσιο ενός προϋπολογισμού τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ που διατίθεται για αυτόν τον τύπο νοικοκυριών με αυξημένο ποσοστό επιχορήγησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, παροχή δυνατότητας εγγυοδοσίας για την εξασφάλιση του δανείου προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, σε περίπτωση σύναψης δανειακής σύμβασης, και ταυτόχρονα την υποστήριξη ενεργειακών κοινοτήτων Δήμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για την κάλυψη των καταναλώσεων ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στο τρέχον πρόγραμμα στο οποίο προβλέπεται να ενταχθούν 50.000 κατοικίες (δηλαδή 38% περισσότερες από τον προηγούμενο κύκλο), προσφέρεται η ευκαιρία σε επιλαχόντες να ενταχθούν σε αυτό εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης όσων έχουν προηγηθεί βάσει κριτηρίων.

Bήματα για την ενίσχυση της ανακαίνισης κτιρίων κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ευθυγράμμιση των κανόνων για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την «απανθρακοποίηση» του κτιριακού αποθέματος των ευρωπαϊκών κρατών έως το 2050. Αυτή η πρόταση θα διευκολύνει την ανακαίνιση κατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων, γραφείων και άλλων κτιρίων σε όλη την Ευρώπη και θα συντελέσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των λογαριασμών ενέργειας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής για εκατομμύρια Ευρωπαίους. Πρόκειται για αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η οποία μετουσιώνει τη στρατηγική της Επιτροπής για το κύμα ανακαίνισης σε συγκεκριμένη νομοθετική δράση.

Οι στόχοι για το 2027 και το 2030

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση, από το 2030, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές και για να αξιοποιηθεί η δυνατότητα ταχύτερης δράσης στον δημόσιο τομέα, όλα τα νέα δημόσια κτίρια πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές ήδη από το 2027. Αυτό σημαίνει ότι τα κτίρια πρέπει να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και να τροφοδοτούνται όσο το δυνατόν περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές.

Όσον αφορά στις ενεργειακές ανακαινίσεις, προτείνονται νέα πρότυπα ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης σε επίπεδο ΕΕ, τα οποία απαιτούν την αναβάθμιση του 15% του κτιριακού αποθέματος κάθε κράτους μέλους με τη χειρότερη απόδοση από τον βαθμό G του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε τουλάχιστον F. Πρόκειται για στόχους που πρέπει να εφαρμοστούν έως το 2030 στα κτίρια κατοικιών και έως το 2027σε κτίρια άλλων χρήσεων.

Κάντρι Σίμσον: Η ενεργειακή αναβάθμιση ως απάντηση στις υψηλές τιμές ενέργειας

Ο Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, αναφερόμενη στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων δήλωσε ότι τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της ενέργειας και παράγουν το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα κτίρια στην ΕΕ δεν είναι ενεργειακά αποδοτικά και εξακολουθούν να τροφοδοτούνται κυρίως από ορυκτά καύσιμα. Πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό επειγόντως, καθώς πάνω από το 85% των σημερινών κτιρίων θα παραμείνει σε χρήση το 2050, όταν η Ευρώπη πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερη. Η βελτίωση των σπιτιών μας είναι επίσης μια αποτελεσματική απάντηση στις υψηλές τιμές ενέργειας καθώς τα κτίρια με τη χειρότερη απόδοση στην ΕΕ καταναλώνουν πολλαπλάσια ενέργεια από τα νέα ή τα ανακαινισμένα. Και συμβαίνει συχνά εκείνοι που ζουν στα λιγότερο αποδοτικά σπίτια να είναι οι πιο ευάλωτοι και ως εκ τούτου δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Η ανακαίνιση μειώνει τόσο το ενεργειακό αποτύπωμα των κτιρίων όσο και το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το «Νέο Εξοικονομώ»

«Εξοικονομώ 2021»: Οι προϋποθέσεις, οι επιδοτήσεις και οι προθεσμίες

Στις 13 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ 2021» -Αναλυτικά ο οδηγός

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider