Ο ρυθμός πληθωρισμού στην Τουρκία μπορεί να εκτιναχθεί στο 55% έως τον Μάιο και να παραμείνει γύρω ή και πάνω από το 50% μέχρι τον Νοέμβριο, ανέφερε σε έκθεσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.
Η ανοδική πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να επιταχυνθεί από το 36,1% τον Δεκέμβριο, καθώς οι τουρκικές αρχές δεν δείχνουν καμία πρόθεση να εφαρμόσουν αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές, ανέφερε η JP Morgan σε έκθεση της. Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 23,1%.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της JP Morgan, ο πληθωρισμός της Τουρκίας στο τέλος του 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 35% ενώ πιθανή είναι περαιτέρω επιβράδυνσή του στο 15% μέχρι το τέλος του 2023. Όμως αυτές τις εκτιμήσεις ελλοχεύουν μεγάλους κινδύνους καθώς οι προβλέψεις για το 2023 εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, καθώς και από το αν η χώρα θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις αρχές του ίδιου έτους, ανέφερε η έκθεση.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 14% από 19% από τον Σεπτέμβριο- παρά την αύξηση του πληθωρισμού- ενεργώντας κατόπιν εντολής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η μόνιμη επωδός είναι ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά. Οι καλπάζουσες αυξήσεις των τιμών και η χαλαρή νομισματική πολιτική βοήθησαν να πυροδοτηθεί ένα sell-off της λίρας, η οποία έχασε σχεδόν το 45% της αξίας της το 2021.
Κανένα σημάδι μετάνοιας
«Δεν υπάρχει κανένα σημάδι μετάνοιας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι είναι μάλλον απίθανο να δούμε κάποια αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες», ανέφερε η JP Morgan. «Αν και η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση θα ήταν υπερβολική ακόμη και για την τουρκική κεντρική τράπεζα, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε προσπάθειες για ταχύτερη αύξηση των παρεχόμενων δανείων και κάποια δημοσιονομική χαλάρωση», ανέφερε η έκθεση.
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η αύξηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις.
«Η άνοδος του πληθωρισμού πιθανότατα θα οδηγήσει σε απότομη επιδείνωση των προσδοκιών για τον ίδιο τον πληθωρισμό. Αυτό θα προκαλέσει 'πληθωριστική αδράνεια', με αποτέλεσμα συνεχείς αυξήσεις των τιμών. Επίσης θα αυξήσει τις πιέσεις στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του ξένου συναλλάγματος», ανέφερε η έκθεση.
Τέλος, η Goldman Sachs θεωρεί ότι ο τουρκικός πληθωρισμός πρόκειται να παραμείνει πάνω από το 40% για μεγάλο μέρος του 2022. Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου, αρκετοί Τούρκοι οικονομολόγοι ζήτησαν από την κεντρική τράπεζα να εφαρμόσει έκτακτες αυξήσεις επιτοκίων για να τον θέσει υπό έλεγχο.
Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης