Το βράδυ της Πέμπτης θα σημάνει και πάλι το Ρολόι της Αποκάλυψης στο Λονδίνο, από την επιτροπή των επιστημόνων και των ειδικών ασφαλείας που κάθε χρόνο δημοσιεύει τη σχετική έκθεση για το πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα στην ολική καταστροφή.
Η έκθεση θα δημοσιευτεί στις 00:00 της 21ης Ιανουαρίου από την ομάδα του Δελτίου Ατομικών Επιστημόνων (Bulletin of Atomic Scientists).
Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία 2 χρόνια το Ρολόι δείχνει 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, το πιο κοντινό σημείο στα χρονικά.
Η δεύτερη φορά που το Ρολόι βρέθηκε τόσο κοντά στα μεσάνυχτα, στο παρά 2, ήταν το 1953, με την πρώτη επιτυχή εκτόξευση θερμοπυρηνικής κεφαλής, τη βόμβα υδρογόνου, όπως μετέδωσε ο Guardian.
Ακόμα και το 1962, εν μέσω της Κουβανικής Κρίσης των πυραύλων, όταν ΗΠΑ και ΕΣΣΔ έφτασαν κοντά στον πυρηνικό πόλεμο.
Τότε και ειδκότερα στις 24 Οκτωβρίου του 1962, ο πυρηνικός χημικός, Χάρισον Μπράουν, είχε γράψει «ποτέ ξανά στην ιστορία οι λαοί και τα έθνη δεν ήταν τόσο κοντά στο θάνατο και στην καταστροφή τέτοιου γιγαντιαίου μεγέθους. Τα μεσάνυχτα μας πλησιάζουν».
Τότε, η Επιτροπή του Bulletin είχε θέσει το Ρολόι στις 23:53, λέγοντας πως το σοκ της παρολίγον καταστροφής σε Ουάσνγκτον και Μόσχα πρόσφερε νέα οπτική για τη μείωση κινδύνου του πυρηνικού πολέμου και των έλεγχων των όπλων.
Αντίθετα, πιο μακριά από τα μεσάνυχτα βρέθηκε το 1991, με το επίσημος τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν έφτασε στο 23:43.
Ιστορικό
Το Ρολόι της Αποκάλυψης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1947 στο Bulletin of Atomic Scientists, ένα διμηνιαίο περιοδικό, που ιδρύθηκε μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από βετεράνους επιστήμονες του Manhattan Project, το οποίο δημιούργησε τα πρώτα πυρηνικά όπλα.Το 1947 το ρολόι έδειχνε 23:53.
Η εικόνα του Ρολογιού, ως σύμβολο του πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στην καταστροφή, δημιουργήθηκε από την ζωγράφο Μάρτιλ Λανγκφόρντ, σύζυγο του Αλεξάντερ Λανγκφόρντ, που ήταν ένα από τους φυσικούς του Manhattan Project.