Το απίστευτο λάθος ενός βουλευτή του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, που επέτρεψε στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας να «σώσει», κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά και τα όσα συνέβησαν στο κοινοβούλιο την Πέμπτη έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα στη χώρα και η αντιπολίτευση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Για «κατάχρηση εξουσίας» και «ασυγχώρητο, δημοκρατικό λάθος» έκανε λόγο το Λαϊκό Κόμμα (PP), σχολιάζοντας την ψηφοφορία κατά την οποία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, με ψήφους 175 υπέρ, έναντι 174 κατά.
Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται επειδή το προεδρείο του σώματος αρνήθηκε στον βουλευτή του PP Αλμπέρτο Κασέρο να «διορθώσει» την ψήφο του, αφού ήθελε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά, προφανώς κατά λάθος, το υπερψήφισε. Και το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με μία ψήφο διαφορά.
Σε επιστολή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο Κασέρο αφηγείται ότι ήταν άρρωστος και ψήφιζε εξ αποστάσεως. Αντιλήφθηκε το λάθος όταν παρέλαβε το «πιστοποιητικό» της ηλεκτρονικής ψήφου του. Τότε πήγε αυτοπροσώπως στο κοινοβούλιο και ζήτησε να ξαναψηφίσει, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.
«Η πρόεδρος ενημερώθηκε προτού να ξεκινήσει η ψηφοφορία ότι ένας βουλευτής ήθελε να ασκήσει το δικαίωμά του, ψηφίζοντας αυτοπροσώπως, επειδή υπήρχε ένα πρόβλημα με το σύστημα της ηλεκτρονικής ψήφου», εξήγησε ο ηγέτης του PP, Πάμπλο Κασάδο. Οι κανονισμοί «αναφέρουν σαφώς ότι σε μια τέτοια περίπτωση» συνεδριάζει το προεδρείο του κοινοβουλίου για να λάβει απόφαση, συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις» η ψήφος «είχε ακυρωθεί».
Σειρά ασυνήθιστων γεγονότων
Εκτός από αυτό το λάθος, η ψηφοφορία της Πέμπτης σημαδεύτηκε από μια σειρά ασυνήθιστων γεγονότων, εν μέσω εντάσεων. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη ορισμένων «παραδοσιακών» συμμάχων της, όπως των Καταλανών αυτονομιστών του ERC. Επίσης, δύο βουλευτές της Ένωσης του Λαού της Ναβάρας (UPN), ενός μικρού δεξιού κόμματος, καταψήφισαν το κείμενο, παραβιάζοντας τη γραμμή του κόμματός τους, κάτι που η αριστερά χαρακτήρισε «προδοσία».
Την κρίσιμη στιγμή της ανακοίνωσης του αποτελέσματος η πρόεδρος του Σώματος, η Σοσιαλίστρια Μεριτσέλ Μπατέτ, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το νομοσχέδιο… απορρίφθηκε. Αμέσως μετά «διόρθωσε», προς μεγάλη ανακούφιση της κυβέρνησης.
Η έγκριση της μεταρρύθμισης ήταν μια από τις προϋποθέσεις που έθεταν οι Βρυξέλλες στην Ισπανία για την αποδέσμευση ενός μέρους της οικονομικής βοήθειας για την ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία. Η Ισπανία πρόκειται να λάβει συνολικά 140 δισεκ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Το Λαϊκό Κόμμα προειδοποίησε σήμερα ότι «θα αγωνιστεί μέχρι τέλους» για την ακύρωση της ψηφοφορίας.
Ο συντηρητικός Κασέρο, ο 43χρονος βουλευτής και «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης, σχετικά άγνωστος μέχρι χθες, αναγορεύτηκε ειρωνικά σε «ήρωα της αριστεράς» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) ωστόσο έκανε λόγο για «υπερβολικές αντιδράσεις» και «συμβούλευσε» το Λαϊκό Κόμμα, που αρχικά υποστήριζε ότι παρουσιάστηκε «βλάβη» στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, «να μάθει στους βουλευτές του πώς ψηφίζουν ηλεκτρονικά». «Δεν υπήρξε ποτέ βλάβη στο σύστημα, ποτέ», επέμεινε η Αντριάνα Λάστρα, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του PSOE, καταγγέλλοντας τις «τραμπικές μανούβρες» του PP – παραπέμποντας στους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ο Χαβιέρ Πέρεθ Ρόγιο, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, είπε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επανάληψης της ψηφοφορίας και τα δικαστήρια δεν πρόκειται να ασχοληθούν. Ο βουλευτής «θα έπρεπε να είναι σε θέση να αποδείξει ότι υπήρξε πραγματικά κάποιο σφάλμα στη λειτουργία του συστήματος και αυτό μοιάζει απίθανο. Είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιήθηκε εκατοντάδες φορές λόγω της πανδημίας», σχολίασε, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ