Η ΕΕ επιδιώκει συμφωνία για την απαγόρευση των αγορών με άγρια ζώα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΕ επιδιώκει συμφωνία για την απαγόρευση των αγορών με άγρια ζώα
Στόχος είναι να επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία μέχρι τον Αύγουστο.

Πιέσεις για μια παγκόσμια συμφωνία, με στόχο την πρόληψη νέων πανδημιών, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει των απαγόρευση των αγορών που πουλούν άγρια ζώα καθώς και κίνητρα για τις χώρες προκειμένου να εντοπίζουν νέους ιούς ή παραλλαγές, ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που μίλησε αποκλειστικά στο Reuters.

Οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν σε διεθνές επίπεδο για πρώτη φορά σήμερα Τετάρτη για να προετοιμάσουν τις συνομιλίες για μια πιθανή συνθήκη, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί. Στόχος είναι να επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία μέχρι τον Αύγουστο, ενώ αν υπάρξει τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τον Μάιο του 2024.

Οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν διαπραγματευτές από έξι χώρες, Ιαπωνία, Ολλανδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Αίγυπτος και Ταϊλάνδη.

Ωστόσο, έως τώρα οι Βρυξέλλες έχουν συναντήσει εμπόδια στο να λάβουν πλήρη υποστήριξη για μια νέα συνθήκη τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από άλλες μεγάλες χώρες, οι οποίες επιθυμούν οποιαδήποτε συμφωνία να μην είναι δεσμευτική.

Εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο οποίος πρότεινε τον Νοέμβριο του 2020 μια νέα συνθήκη για τις πανδημίες, είπε ότι δεν είχε κανένα νέο σχόλιο για το θέμα, ενώ ούτε ο Λευκός Οίκος απάντησε αμέσως για σχολιασμό.

Σύμφωνα με την πιο κοινά αποδεκτή θεωρία, η πανδημία της Covid -19 ξεκίνησε με τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από ένα ζώο σε άνθρωπο σε μια αγορά πώλησης άγριων ζώων στην Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider