Τελευταία Ενημέρωση 14:08
Δεκτό έκανε το αίτημα της υπεράσπισης για διακοπή της δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 25 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Κούγιας ζήτησε τη διακοπή της δίκης, καθώς, όπως είπε, έχει υποχρεώσεις με σημαντικές δίκες που συμπληρώνουν παραγραφές και 18μηνα. Όπως ανέφερε, δεν δημιουργείται πρόβλημα για τον κατηγορούμενο και την κράτησή του, καθώς έχει ακόμη ένα εξάμηνο.
«Ζητούμε μία διακοπή εντός του μηνός Μαρτίου. Ο κατηγορούμενος θέλει να δικαστεί, αλλά αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις μου. Επιθυμούμε διακαώς τη διεξαγωγή της δίκης, γι' αυτό δεν ζητούμε αναβολή αλλά διακοπή», σημείωσε ο κ. Κούγιας.
Η απόφαση προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την πλευρά των θυμάτων της υπόθεσης. Ο εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, Γιάννης Βλάχος, έκανε λόγο για προσπάθεια από την πλευρά του ηθοποιού, να πλήξει οικονομικά κάποιους από τους καταγγέλλοντες, αναφερόμενος σε συγκεκριμένο εντολέα του, ο οποίος έχει ταξιδέψει ήδη στην Ελλάδα από την χώρα που κατοικεί.
Όπως αναφέρθηκε από την πολιτική αγωγή, ο ίδιος ο κατηγορούμενος καλλιτέχνης «έχει δηλώσει, μέσω της υπεράσπισής του, ότι διακαώς επιθυμεί να δικαστεί και συγχρόνως θα ζητήσει εντός μήνα διακοπή, προεξοφλώντας την απόφαση του δικαστηρίου». «Αν θέλει διακαώς να δικαστεί γιατί κωλυσιεργεί αναρωτιέμαι;», τόνισε ο κ. Βλάχος, προσθέτοντας: «Ή ξέρει ότι δεν θα αθωωθεί και σου λέει ένας μήνας παραπάνω δεν έχει διαφορά ή έχει ξεκινήσει τακτική εξάντλησης 18μηνου που θα οδηγήσει στην ελευθέρωσή του…».
Μάλιστα, ο συνήγορος ζήτησε να διοριστεί αυτεπάγγελτα και ένας δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης, για να διασφαλιστεί η εύρυθμη διεξαγωγή της δίκης.
Ο κ. Κούγιας ανταπάντησε πως, ουσιαστικά, «η δίκη αυτή δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, αλλά τον κατηγορούμενο που είναι πρωταγωνιστής αυτού το δράματος και τα θύματα». Είπε, επίσης, πως «είναι η πρώτη δίκη που έχουμε βιασθέντα άντρα. Αφορά ένα παγκόσμιο κίνημα για να εδραιωθεί ένα τρίτο φύλο. Δεν πιθανολογούμε την αθωότητα του εντολέα μας, είμαστε σίγουροι για αυτό».
Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε τη διακοπή της δίκης σε σύντομη δικάσιμο και προγραμματισμό για τις μεταγενέστερες δικασίμους.
Κατά την έξοδο του κ. Κούγια από το δικαστικό μέγαρο ο συνήγορος δέχθηκε εντονότατη φραστική επίθεση από συγκεντρωμένους σε συμπαράσταση των θυμάτων, ενώ ένας εξ' αυτών εκσφενδόνισε πάνω του ένα μπουκάλι με νερό.
Σημειώνεται πως για την εκδίκαση της υπόθεσης κληρώθηκαν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας ως ένορκοι, ενώ οι τρείς τακτικοί δικαστές είναι γυναίκες. Ο συνήγορος του καλλιτέχνη, Αλέξης Κούγιας, εξαίρεσε τρεις γυναίκες, ενώ άλλες δύο εξαιρέθηκαν από τον εισαγγελέα. Το δικαστήριο κλήρωσε και δύο αναπληρωματικά μέλη, καθώς η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετό χρόνο.
Παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι τρεις από τους τέσσερις καταγγέλλοντες άνδρες, καθώς ο τέταρτος έχει δηλώσει ότι θα προσέλθει όταν είναι η σειρά του να καταθέσει. Επίσης, στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων, ήταν παρών ο αδελφός του κατηγορούμενου, ενώ στην αίθουσα βρέθηκε και η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστόπουλου.
Αναγνωστοπούλου: Ιστορική δίκη για τη χώρα
Η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου, δήλωσε:
«Σήμερα ξεκίνησε μία ιστορική δίκη για τη χώρα. Οι αποκαλύψεις για τον Δημήτρη Λιγνάδη υπήρξαν καταλυτικές για να μπει ένα τέρμα σε μια μακρά και σκοτεινή υπόθεση όπου η σεξουαλική εκμετάλλευση διαπλεκόταν στενά με ένα εμπεδωμένο σύστημα εξουσίας.
Παραβρέθηκα σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου για να ενώσω τη φωνή μου με τις πολλές και τους πολλούς που απαιτούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, να εκφράσω το σεβασμό και τη συμπαράστασή μου σε εκείνους που βρήκαν το θάρρος να συγκρουστούν με το καθεστώς της σιωπής, να παρακολουθήσω μία δίκη που αφορά, πέραν όλων των άλλων, τους θεσμούς και τη λειτουργία του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
Διαβεβαιώ τους πάντες ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να έρθουν όλα στο φως. Με σεβασμό στο έργο της δικαιοσύνης, ενάντια στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις και τις παρασκηνιακές συγκαλύψεις.
Αυτό κάναμε από την πρώτη στιγμή.
Αυτό απαιτεί η ελληνική κοινωνία.
Αυτό απαιτεί η αξιοπρέπεια των χιλιάδων ανθρώπων του πολιτισμού».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ