Η Γαλλία, οι Ευρωπαίοι εταίροι της και ο Καναδάς ανακοίνωσαν σήμερα την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεών τους έπειτα από εννέα χρόνια μάχης κατά των τζιχαντιστών, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων με τη χούντα που έχει καταλάβει την εξουσία στη χώρα.
“Λόγω των πολλαπλών εμποδίων που εγείρουν οι μεταβατικές αρχές του Μαλί, ο Καναδάς και οι ευρωπαϊκές χώρες που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της επιχείρησης Μπουρχάν και στην ομάδα δράσης Τακούμπα εκτιμούν ότι δεν πληρούνται πλέον οι πολιτικές, επιχειρησιακές και νομικές συνθήκες προκειμένου να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους δέσμευση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στο Μαλί”, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση.
Παράλληλα οι χώρες τόνισαν ότι επιθυμούν “να παραμείνουν δεσμευμένες στην περιοχή” του Σάχελ και “να επεκτείνουν τη στήριξη που παρέχουν στις χώρες του Κόλπου της Γουινέας και της δυτικής Αφρικής” προκειμένου να περιοριστεί η τζιχαντιστική απειλή. “Οι παράμετροι” αυτής της αναδιοργάνωσης θα διευθετηθούν “ως τον Ιούνιο του 2022”.
Οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και του Μαλί έχουν επιδεινωθεί αφότου η στρατιωτική χούντα υπαναχώρησε στη δέσμευσή της να οργανώσει εκλογές τον Φεβρουάριο και πρότεινε να παραμείνει στην εξουσία ως το 2025. Επίσης έχει αναπτύξει Ρώσους μισθοφόρους.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να παραχωρήσει αργότερα σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να ανακοινώσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες Τετάρτη το βράδυ στη διάρκεια συνόδου μεταξύ πολλών ηγετών της Ευρώπης και της Αφρικής.
Η Γαλλία έχει στρατιωτική παρουσία στο Μαλί από το 2013, καθώς στη χώρα δρουν πολλές τζιχαντιστικές οργανώσεις, οι οποίες εξαπολύουν επιθέσεις και σε άλλα κράτη της περιοχής. Το Παρίσι είχε επέμβει για να ανασχέσει την προέλαση ακραίων ισλαμιστών που απειλούσαν το Μπαμακό και στη συνέχεια δημιούργησε την επιχείρηση Μπαρχάν, στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες στρατιώτες που μάχονταν κατά των τοπικών παρακλαδιών της αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ