Πώς θα γίνει ο «πράσινος» εκσυγχρονισμός του «Πολεμικού Μουσείου» στην Αθήνα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα γίνει ο «πράσινος» εκσυγχρονισμός του «Πολεμικού Μουσείου» στην Αθήνα
Προωθείται ο διαγωνισμός με αντικείμενο την ενεργειακή αναβάθμιση του ιστορικού κτηρίου στην «καρδιά» της πρωτεύουσας. Τι περιλαμβάνει η προτεινόμενη πράξη.

Η ώρα του… εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του «Πολεμικού Μουσείου» στην οδό Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, του εμβληματικού και ιστορικού κτηρίου στην «καρδιά» της Αθήνας που εγκαινιάστηκε πριν από περίπου μισό αιώνα (για την ακρίβεια 47 χρόνια), φαίνεται ότι πλησιάζει.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Διεύθυνση Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) δημοσίευσαν πρόσφατα (14/02) προκήρυξη για την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του έργου «Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση του Πολεμικού Μουσείου» με προϋπολογισμό 4.475.200 ευρώ (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.).

Αντικείμενο της πράξης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, ενώ οι προτεινόμενες παρεμβάσεις/μέτρα είναι οι εξής:

1) Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) στο σύστημα Κλιματισμού & Φωτισμού.

2) Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) στο κέλυφος του κτιρίου (θερμομόνωση δώματος και νέα κουφώματα στις όψεις).

3) Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με την μέθοδο του συμψηφισμού.

4) Εφαρμογή συστήματος αυτοματισμού BEMS με διασύνδεση στα συστήματα του κτιρίου.

Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 9.315,30 τ.μ. ενώ οι θερμαινόμενοι/ψυχόμενοι χώροι στους οποίους επικεντρώνονται οι παρεμβάσεις είναι 6.868,63 τ.μ. Από την προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που εκδόθηκε, η ενεργειακή του τάξη είναι Η. Με τα προτεινόμενα μέτρα η επιτυγχανόμενη εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι τουλάχιστον 90% ενώ η ενεργειακή του τάξη θα ανέβει στην ενεργειακή κατηγορία Α+.

Το μουσείο σχεδιάστηκε από μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων με επικεφαλής τον Θουκυδίδη Βαλέντη αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εγκαινιάστηκε στις 18 Ιουλίου 1975, με βασικό σκοπό να αποδώσει τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε πεντακόσιες σαράντα πέντε μέρες (545) ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίστηκε η 15η Μαρτίου 2022, ενώ για την επόμενη (16/03) ορίστηκε η αποσφράγιση των προσφορών.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider