Νέος γύρος συνομιλιών εντός της ημέρας - Κατελήφθη η Χερσώνα και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος γύρος συνομιλιών εντός της ημέρας - Κατελήφθη η Χερσώνα και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
Σε εξέλιξη οι μάχες στην έβδομη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές στο Χάρκοβο, 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν. 4 νεκροί στη Ζιτόμιρ. Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις.

Τελευταία Ενημέρωση 17:09

Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στην ουκρανική Ζαπορίζια, είναι πλέον στα χέρια του ρωσικού στρατού, όπως αναφέρει στο Twitter η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, η οποία επικαλείται ενημέρωση από την ίδια την Ρωσία στον αξιωματούχο του Οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι.

Προηγουμένως, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την Χερσώνα, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από σφοδρές μάχες και βομβαρδισμούς τις τελευταίες ώρες. «Μονάδες του ρωσικού στρατού έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Λίγο νωρίτερα, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ είχε δηλώσει ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών. «Είμαστε ακόμη Ουκρανία. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε», σημείωσε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Από την πλευρά του, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει καταλάβει τη Χερσώνα, τονίζοντας πως οι μάχες συνεχίζονται για την επαρχιακή πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η πόλη δεν έχει πέσει, η πλευρά μας εξακολουθεί να αμύνεται», είπε ο Αρέστοβιτς σε απευθείας ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της προεδρίας. «Οι οδομαχίες συνεχίζονται», τόνισε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Διαβάστε ακόμα: Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα

Εν τω μεταξύ, ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο σύμβουλος, ο Ολεκσίι Αρέστοβιτς, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Ukraine-24 TV, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Ουκρανία: «Στήνεται» προβοκάτσια με στόχο την είσοδο λευκορωσικών δυνάμεων στον πόλεμο

Από την πλευρά του, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τη Ρωσία, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα διεξαχθούν περισσότερες συνομιλίες με τη Ρωσία και ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι οι ίδιες με εκείνες που διατύπωνε ο Πούτιν πριν από τον πόλεμο.

Όπως είπε ο ουκρανός υπουργός, η Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει τις ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία αν οι δυνάμεις της εισέλθουν στην Ουκρανία, ενώ είπε ότι σήμερα συζήτησε για νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.

Συζητήσαμε για τις «συντονισμένες νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, για την βάρβαρη επιθετικότητά της εναντίον της Ουκρανίας καθώς και για τα βήματα για να κλείσουν τυχόν "παραθυράκια" και να μην μείνει καμία δυνατότητα στη Ρωσία να παρακάμψει τις σημερινές και τις μελλοντικές κυρώσεις», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Μαίνονται οι μάχες στην Μαριούπολη - Υπό ρωσικό έλεγχο το λιμάνι του Μπερντιάνσκ

Εξάλλου, ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει άλλο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας, αυτό του Μπερντιάνσκ, και επιτίθεται αυτήν την ώρα σε αυτό της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η Μαριούπολη δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τη Ρωσία και οι αρχές δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν τους τραυματίες. «Πολεμάμε, δεν έχουμε σταματήσει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Ουκρανία: Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, όμως διεξάγονται μάχες με ρωσικά στρατεύματα. Το δημοτικό συμβούλιο έκανε γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι Ρώσοι επιτιθέμενοι βομβαρδίζουν με πυροβολικό τοποθεσίες, περιλαμβανομένων συγκροτημάτων κατοικιών και κοιτώνων για ανθρώπους που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των μαχών.

Καταρρίφθηκαν δύο ρωσικά μαχητικά Su-35 στο Κίεβο

Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Την νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν. Εκτός από τους πυραύλους ‘αέρος-αέρος’ από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300 από την τοπική αερομεταφερόμενη πυραυλική ταξιαρχία της Αεροπορικής Διοίκησης ‘Κέντρο’», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

Το Χάρκοβο δεν θα παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που είχαν στόχο σήμερα το πρωί την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας και πανεπιστήμιο στην Χαρκίβ (Χάρκοβο), στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ο δήμαρχος της πόλης Ιχόρ Τερέχοφ, ο οποίος τόνισε ότι η πόλη του δεν θα παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις.

«Η Χαρκίβ είναι μια ρωσόφωνη πόλη. Ένας στους τέσσερις στην Χαρκίβ έχει συγγενείς στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αλλά η στάση της πόλης σήμερα προς τη Ρωσία είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που ήταν πριν», σημείωσε ο δήμαρχός της σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό: απόλυτη καταστροφή, αφανισμός, γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού - αυτό είναι ασυγχώρητο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν κατοικημένες περιοχές.

«Προς το παρόν 10 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, ο προσωρινός απολογισμός είναι 4 νεκροί και 9 τραυματίες», διευκρινίζουν οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε μήνυμά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας υφίσταται επίθεση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι υπηρεσίες αυτές προσθέτουν ότι έχουν αποστείλει 21 οχήματα και 90 ανθρώπους για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται και τη διάσωση θυμάτων.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Όλεγκ Σινεγκούμποφ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Τρίτη, από τους βομβαρδισμούς, κυρίως κατά της έδρας της τοπικής διοίκησης, προτού διαγράψει την ανάρτησή του αυτή.

Πιθανός βομβαρδισμός του αεροδρομίου της Οδησσού

Η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα ολοένα και πιο κοντά στο Κίεβο, ανέφερε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας Βιτάλι Κλίτσκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο. «Προετοιμαζόμαστε και θα υπερασπιστούμε το Κίεβο!», πρόσθεσε. «Το Κίεβο στέκεται όρθιο και θα παραμείνει όρθιο», υπογράμμισε ο Κλίτσκο.

Στο μεταξύ η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, η Χάνα Μάλιαρ, δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές ερευνούν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το αεροδρόμιο της Οδησσού, που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε στόχος επίθεσης με ρουκέτα ή πυρών του πυροβολικού.

Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις;

Η διεξαγωγή περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία τελεί υπό συζήτηση, δήλωσε σήμερα ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, στο Reuters, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια «ουσιαστική ατζέντα».

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, δηλώνει έτοιμο για τις συνομιλίες, τονίζοντας πως υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες γι' αυτές. «Σήμερα γύρω στις αρχές της βραδιάς, η αντιπροσωπεία μας θα βρίσκεται εκεί, θα περιμένουμε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «ελπίζει» πως αυτοί θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής τους.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα θα πρέπει να διατυπώσει μια σκληρή, μελετημένη και ξεκάθαρη απάντηση κατά των μέτρων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες για να υπονομεύσουν την ρωσική οικονομία.

Νωρίτερα, η Ρωσία υποστήριζε πως δεν υπάρχει «καμιά επιθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας» για την εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε ο Γκενάντι Γκατίλοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, σε συνέντευξη του στη λιβανική τηλεόραση.

Ο Γκατίλοφ είπε πως «η Ρωσία υποστηρίζει τη διπλωματία που βασίζεται στον σεβασμό των θέσεων όλων των χωρών και στην αρχή της ισότητας, αλλά για την ώρα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύει το RIA Novosti.

Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν έναν πρώτο γύρο συνομιλιών τη Δευτέρα, μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Αφότου δεν σημειώθηκε πρόοδος στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά.

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας επιτέθηκαν στο Χάρκοβο

Τις πρώτες πρωινές σήμερα, αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας επιτέθηκαν στη Χαρκίβ (ανατολικά), με τον ουκρανικό στρατό να κάνει λόγο για μάχες σε εξέλιξη. «Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στη Χαρκίβ (...) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

«Πρακτικά δεν απομένει πλέον καμία» περιοχή της Χαρκίβ που δεν έχει υποστεί «πλήγμα από οβίδα» του ρωσικού πυροβολικού, ανέφερε ο Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Φόβοι για επίθεση από τη Λευκορωσία

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας πως φοβάται επίθεση από τη Λευκορωσία. «Λευκορωσικά στρατεύματα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και βρίσκονται σε ζώνες συγκέντρωσης πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Facebook.

Η ουκρανική κατασκοπεία διαπίστωσε «αυξημένη δραστηριότητα» αεροσκαφών στην περιοχή των συνόρων και παρατήρησε οχηματοπομπές που μετέφεραν πυρομαχικά και τρόφιμα. Η Λευκορωσία «θα μπορούσε πιθανόν να υποστηρίξει τους Ρώσους εισβολείς στον ρωσοουκρανικό πόλεμο», εκτίμησε.

Πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, «επιθέσεις με πυραύλους εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων» στην Ουκρανία γίνονται «συστηματικά» από τη λευκορωσική επικράτεια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι Ρώσοι στρατιώτες εξαπολύουν επιθέσεις στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει στόχο να εξαλείψει την Ουκρανία και τον λαό της

Σε νέο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του, ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι 6.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί κατά τις πρώτες έξι ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι το Κρεμλίνο δεν θα καταφέρει να κατακτήσει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικά πλήγματα.

«Δεν γνωρίζουν τίποτα για το Κίεβο, για την ιστορία μας. Αλλά όλοι τους έχουν εντολές να εξαλείψουν την ιστορία μας, να εξαλείψουν τη χώρα μας, να μας εξαλείψουν όλους», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει στόχο να εξαλείψει την Ουκρανία και τον λαό της

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο - Στη Χερσώνα ο ρωσικός στρατός, υπό πολιορκία η Μαριούπολη - Την Τετάρτη νέος γύρος συνομιλιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider