Τελευταία ενημέρωση 15:16
Σε ισχύ μπήκε από τις 9 π.μ. (ώρα Ελλάδας) η προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με σκοπό να απομακρυνθούν οι άμαχοι, συμφωνία που προέκυψε μετά από ρωσική πρόταση κατά τον χθεσινό τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων, στον οποίο, ωστόσο, δεν προέκυψε κανένα «οριστικό αποτέλεσμα», σύμφωνα και με τα λόγια Ρώσων αξιωματούχων.
Ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πολιτικές υποδομές και κατοικίες στη βόρεια περιφέρεια του Ζιτόμιρ στην Ουκρανία και χθες, Δευτέρα, το βράδυ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο αποθήκες πετρελαίου δήλωσε σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση ο κυβερνήτης Βιτάλι Μπουνέτσκο, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, η Ρωσία άνοιξε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν άμαχοι από το Κίεβο, την Τσερνίχιβ, την Σούμι, την Χάρκιβ (Χάρκοβο) και την Μαριούπολη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Έτσι, η Ουκρανία άρχισε την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Μέχρι τώρα, έχει επιτραπεί η αποχώρηση αμάχων, μεταξύ των οποίων περίπου 1.000 ξένων φοιτητών, μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκι προσθέτοντας ότι κομβόι 20-30 ιδιωτικών αυτοκινήτων αναχωρούν κατά κύματα.
A humanitarian corridor to evacuate civilians, including foreign students, from Sumy to Poltava has been agreed today. We call on Russia to uphold its ceasefire commitment, to refrain from activities that endanger the lives of people and to allow the delivery of humanitarian aid. pic.twitter.com/RsBglq8LXa
— Oleg Nikolenko (@OlegNikolenko_) March 8, 2022
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τη Χαρκίβ, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».
Σύμφωνα με τον διεθνή θεσμό αυτόν, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.
Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Χαρκίβ, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.
Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (...) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».
«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.
Τις τελευταίες ημέρες η Χαρκίβ υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.
Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια νοτιοανατολικά, όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.
Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, του μεγαλύτερου της Ουκρανίας και της Ευρώπης, βρίσκονται σε λειτουργία.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε την Παρασκευή πως είναι διατεθειμένος να πάει στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία το 1986. Ο χώρος του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου καταλήφθηκε από τους Ρώσους στρατιωτικούς την πρώτη ημέρα της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.
Ολονύχτιες συγκρούσεις
Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίστηκαν και κατά την διάρκεια της νύχτας.
Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Οδησσού, όπου - σύμφωνα με το BBC - το ουκρανικό αμυντικό σύστημα κατέρριψε ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία.
Το υπουργείο άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσης μέσω Twitter ότι κατέρριψε δυο ρωσικά μαχητικά πάνω από την πρωτεύουσα της χώρας.
Συγκεκριμένα το πρώτο αεροσκάφος κατερρίφθη στις 20:30 πάνω από το Κίεβο, ενώ στις 21:10 στα περίχωρα της πόλης καταρρίφθηκε το δεύτερο.
Справжня бойова робота протиповітряної оборони держави. Ще один російський літак зустрівся з українською землею.#StopRussia https://t.co/QBB42jnveY
— Генеральний штаб ЗСУ (@GeneralStaffUA) March 7, 2022
Πάνω από 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
«Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Ανάμεσα στους 10 ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε.
Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις Ουκρανοί στρατιωτικοί σε αυτή που ο κ. Ζιβίτσκι αποκάλεσε «άνιση μάχη με τον Ρωσικό στρατό».
Οι πληροφορίες που έδωσε ο τοπικός αξιωματούχος είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ υπολόγισε ότι οι ζημίες που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αφότου προχώρησαν στην εισβολή ξεπέρασαν την Κυριακή τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξήγησε πως αναφέρεται κυρίως στις καταστροφές που έχουν υποστεί υποδομές όπως γέφυρες, αεροδρόμια, το σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λπ., σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα. Πρόσθεσε πως οι κατεστραμμένες υποδομές μπορούν να αποκατασταθούν σε δύο χρόνια και ότι η χώρα λογαριάζει στην διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμησή της.
Παράλληλα, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τους άμαχους πολίτες να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις πόλεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών.
«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.
Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.
Και δεύτερος Ρώσος στρατηγός νεκρός;
Τον θάνατο ενός Ρώσου στρατηγού κοντά στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο, ανακοίνωσε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας την Τρίτη, και, εφόσον ισχύει η είδηση, πρόκειται για τον δεύτερο Ρώσο ανώτερο διοικητή που σκοτώνεται στον πόλεμο στο ουκρανικό έδαφος.
Ο υποστράτηγος Βιτάλι Γκερασίμοβ, πρώτος αναπληρωτής διοικητής του 41ου στρατού της Ρωσίας, σκοτώθηκε τη Δευτέρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
Ωστόσο, το Reuters που μεταδίδει την είδηση προσθέτει πως δεν μπόρεσε να την επαληθεύσει.
Ένας άλλος Ρώσος στρατηγός, ο Αντρέι Σουχοβέτσκι, επίσης αναπληρωτής διοικητής του 41ου στρατού, ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει περισσότερους από 11.000 Ρώσους στρατιώτες. Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει περίπου 500 απώλειες.
Ανθρωπιστική κρίση
Οι συνεχείς συγκρούσεις έχουν φέρει τους Ουκρανούς μέσα στην «δίνη» μιας ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς πάνω από 742.000 πολίτες δεν έχουν αυτήν τη στιγμή πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια στην Ουκρανία, ενώ 238.000 είναι χωρίς φυσικό αέριο, όπως αναφέρει το υπουργείο ενέργειας της χώρας.
Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι δυσκολότερη στην αμφισβητούμενη από τη Ρωσία περιοχή του Ντονέτσκ στα ανατολικά, όπου πάνω από 233.000 πολίτες είναι χωρίς ρεύμα.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Φίλιπο Γκράντι, σε ανάρτηση του στο Twitter, ήδη 2 εκατ. πολίτες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία.
Today the outflow of refugees from Ukraine reaches two million people.
Two million.
— Filippo Grandi (@FilippoGrandi) March 8, 2022
ΠΟΥ: Αυξάνονται οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και ασθενοφόρα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, ασθενοφόρων και άλλων υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες και προειδοποίησε ότι στη χώρα εξαντλούνται οι ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε χθες ότι τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 16 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό τους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr