Ο ρωσικός κλοιός «σφίγγει» όσο η Ουκρανία εκκενώνεται από αμάχους - «Μακελειό» στη Μαριούπολη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ρωσικός κλοιός «σφίγγει» όσο η Ουκρανία εκκενώνεται από αμάχους - «Μακελειό» στη Μαριούπολη
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχει πιθανώς φτάσει τώρα τα 2,1-2,2 εκατομμύρια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Τελευταία ενημέρωση 20:38

H κατάπαυση του πυρός κατά τόπους στην Ουκρανία που συνεχίζεται με ανανεωμένη ισχύ από το πρωί της Τετάρτης, μετά από πρόταση της Ρωσίας, επιτρέπει την διέλευση των καραβανιών με τα οποία οι άμαχοι εγκαταλείπουν μαζικά την χώρα για να γλυτώσουν από τις φλόγες του πολέμου. Πρόκειται για έξι «ανθρωπιστικές διαδρομές» από την πολιορκημένη Σούμι και άλλες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ άλλων και από τη νότια πόλη της Μαριούπολης.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχει πιθανώς φτάσει τώρα τα 2,1-2,2 εκατομμύρια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο Φιλίπο Γκράντι σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε επίσκεψή του στην Στοκχόλμη ότι «τώρα είναι ώρα να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στα σύνορα», παρά να έχουμε συζητήσεις για την κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στις χώρες.

Ο Γκράντι πρόσθεσε ότι ιδιαιτέρως η Μολδαβία, η οποία δεν είναι χώρα μέλος της ΕΕ, είναι πολύ ευάλωτη στην τρέχουσα κατάσταση.

Ακόμα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως έχει επιβεβαιώσει 1.424 θύματα μεταξύ των αμάχων αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες -516 σκοτώθηκαν και 908 τραυματίστηκαν- αλλά πιστεύει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι «αρκετά μεγαλύτεροι».

Ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων αυξήθηκε από 1.335 χθες, Τρίτη -474 άμαχοι σκοτώθηκαν και 861 τραυματίστηκαν-, αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Μαριούπολη: Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο παίδων - Η Ρωσία φέρεται να «κρατά» 400.000 εγκλωβισμένους στην πόλη - Αναφορές για 1.170 θύματα αμάχους

Ένα νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτησή του σήμερα στο διαδίκτυο.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα.

Δεκαεπτά ενήλικες τραυματίστηκαν σήμερα στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε ένας περιφερειακός αξιωματούχος, ο Πάβλο Κιριλένκο.

«Υπάρχουν 17 επιβεβαιωμένοι τραυματίες μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου», είπε στην ουκρανική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχαν παιδιά» μεταξύ των τραυματιών και «κανένας θάνατος», σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό.

Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί άμεσα από το Reuters.

«Τουλάχιστον 1.170 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο σήμερα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σέρχι Ορλόφ. «Άνθρωποι είναι χωρίς νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, οι κάτοικοι λιώνουν το χιόνι για να πιουν νερό».

Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.

Ωστόσο, για 400.000 αιχμαλώτους που κρατά η Ρωσία στη Μαριούπολη κάνει λόγο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, μέσα από ένα μήνυμα στο Twitter.

«Η Ρωσία συνεχίζει να κρατά αιχμάλωτους πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Μαριούπολη, εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και τις οδούς εκκένωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «Σχεδόν 3.000 μωρά δεν έχουν φάρμακα και φαγητό».

Οι άμαχοι εγκαταλείπουν, οι πολεμιστές καταφθάνουν

Περίπου 14.500 άνθρωποι έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Συνολικά 12.000 απ' αυτούς είναι Ουκρανοί που επιστρέφουν και θέλουν να συμμετάσχουν στην εθνική αμυντική προσπάθεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Επιπλέον το Κίεβο αναμένει πολλούς ξένους να δηλώσουν εθελοντές για να σχηματισθεί μια διεθνής λεγεώνα.

Στη δήλωσή του, το ουκρανικό γενικό επιτελείο υποστηρίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερους από 12.000 στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα είχε κάνει λόγο πριν από λίγες ημέρες για λιγότερους από 500 νεκρούς στρατιώτες, αλλά δεν έχει ανακοινώσει έκτοτε νέους αριθμούς. Το Κίεβο δεν έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα κάποιον αριθμό για τις απώλειες στις τάξεις του. Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ μίλησαν χθες, Τρίτη, για 47 νεκρούς στις δυνάμεις τους.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, 49 ρωσικά αεροσκάφη, 81 ελικόπτερα και 317 άρματα μάχης έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, όμως οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Στο μεταξύ, δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν σήμερα το πρωί κατέγραψαν εκτεταμένες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές μέσα και γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, πολυκατοικίες, παντοπωλεία και εμπορικά κέντρα.

Οι εικόνες συλλέχθηκαν πριν από τον αναφερόμενο βομβαρδισμό του νοσοκομείου παίδων στην πόλη, τόνισε η Maxar.

Το Reuters δεν μπόρεσε ανεξάρτητα να επαληθεύσει τι φαίνεται στις εικόνες.

Ρωσική φάλαγγα

Οι μάχες συνεχίζονται βόρεια και βορειοδυτικά του Κιέβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους.

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες από την Ουκρανία, δείχνουν ρωσική φάλαγγα κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, στο Χοστόμελ, μόλις λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών αναφέρει ότι δεν αποκλείεται η Ρωσία να κάνει την τελική επίθεση στο Κίεβο, τα επόμενα τέσσερα εικοσιτετράωρα.

Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Ετοιμάζεται για τη ρωσική εισβολή η Οδησσός

Η Οδησσός προετοιμάζεται για τη ρωσική εισβολή. Οι κάτοικοι της πόλης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία προστατεύουν το τοπόσημο- άγαλμα του Δούκα Ρισελιέ, από ενδεχόμενες καταστροφές.

Τουλάχιστον 10 νεκροί στην ουκρανική πόλη Σεβεροντονιέτσκ

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη εξαιτίας ρωσικών πυρών στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανέφερε σήμερα ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ μέσω Telegram.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, τον Σεργκίι Γκαϊντάι, ο ρωσικός στρατός «άνοιξε πυρ» εναντίον κατοικιών και άλλων κτιρίων. Δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για βολές πυροβολικού ή όχι.

Να συγκρατήσουμε τις ρωσικές δυνάμεις «για 7-10 ημέρες»

Καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας, να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν, τις επόμενες επτά ως δέκα ημέρες, ώστε η Μόσχα να μην είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη, ανέφερε ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.

Ρωσία: O ουκρανικός στρατός έπληξε τις γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν το Τσερνόμπιλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι έπληξε τις γραμμές ηλεκτροδότησης και έναν υποσταθμό που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη προβοκάτσια», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Νωρίτερα σήμερα η Ουκρανία προειδοποίησε για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του σταθμού στη διάρκεια εχθροπραξιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών.

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, ΣΚΑΙ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίεβο: 14.500 άνθρωποι έχουν φθάσει για να πολεμήσουν κατά των Ρώσων

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία κρατά 400.000 αιχμαλώτους στη Μαριούπολη

Ουκρανία: Έξι ανθρωπιστικές διαδρομές για την απομάκρυνση των αμάχων - 400.000 «αιχμάλωτοι» στην Μαριούπολη

gazzetta
gazzetta reader insider insider