Πώς θα κάνουμε οικονομία στο πετρέλαιο θέρμανσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα κάνουμε οικονομία στο πετρέλαιο θέρμανσης
Βασικό ζητούμενο για την εξοικονόμηση πετρελαίου θέρμανσης είναι η μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου.

Η κακοκαιρία «Φίλιππος» φέρνει χιόνια και παγετό σε πολλές περιοχές της χώρας και τα νοικοκυριά λαμβάνουν τα μέτρα τους έχοντας προμηθευτεί πετρέλαιο το οποίο λόγω των ιδιαίτερων παγκόσμιων γεωπολιτικών και ενεργειακών συνθηκών πωλείται σε πρωτόγνωρες τιμές σε σχέση με ό,τι είχαν συνηθίσει οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια. Με το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεπερνά το 1,55 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και να ακολουθεί ανοδική τροχιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά, φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι καταναλωτές καλούνται να διαχειριστούν τις διαθέσιμες ποσότητες με το βέλτιστο δυνατόν τρόπο προκειμένου να επιτύχουν εξοικονόμηση καυσίμου.

Η εξοικονόμηση πετρελαίου μπορεί να επιτευχθεί μέσω της σωστής συντήρησης του λέβητα, της ορθής χρήσης του θερμοστάτη, των απλών καθημερινών πρακτικών αερισμού του σπιτιού, της επαρκούς μόνωσης/αεροστεγάνωσης και της σωστής επιλογής λέβητα και εξοπλισμού.

Βασικό ζητούμενο για την εξοικονόμηση πετρελαίου θέρμανσης είναι η μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης του βαθμού απόδοσής του και μέσω του περιορισμού των απωλειών θερμότητας εντός του σπιτιού.

Σημαντικό ρόλο παίζει ο εξοπλισμός. Κατά την αγορά λέβητα πρέπει να ελέγχεται ο βαθμός απόδοσης, ο οποίος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερος ενώ η σωστή θερμομόνωση του λέβητα μειώνει τις απώλειες θερμότητας προς τον χώρο του λεβητοστασίου.

Οι απώλειες θερμότητας από έναν λέβητα χωρίς μόνωση μπορεί να ξεπεράσουν το 5% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων αλλά οι λέβητες τελευταίας τεχνολογίας που κυκλοφορούν στην αγορά θεωρούνται καλά θερμομονωμένοι.

Τα συστήματα αντιστάθμισης συμβάλουν επίσης στην εξοικονόμηση πετρελαίου. Πρόκειται για τα συστήματα με τα οποία αυξομειώνουμε τη μέση θερμοκρασία των θερμαντικών μας σωμάτων, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Σε περιπτώσεις υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, μειώνουμε τη θερμοκρασία των σωμάτων, και άρα την κατανάλωση πετρελαίου. Η μείωση αυτή γίνεται είτε μειώνοντας την παροχή ζεστού νερού, είτε μειώνοντας τη θερμοκρασία του νερού προσαγωγής μειώνοντας την κατανάλωση πετρελαίου.

Η σημασία του αερισμού και της μόνωσης

Η διάδοση της θερμότητας από ένα χώρο προς ένα άλλο εξαρτάται από το μέσο που τα χωρίζει και από τη θερμοκρασιακή τους διαφορά. Έτσι, ανεξάρτητα από τη μόνωση όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία του χώρου μας και όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία περιβάλλοντος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απώλειες θερμότητας και κα κατ’ επέκταση τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση πετρελαίου. Ωστόσο, μια επαρκής μόνωση μειώνει τις απώλειες θερμότητας προς τον εξωτερικό χώρο ή την εισροή ψύχους προς το εσωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια θερμοκρασία στους 20 βαθμούς Κελσίου θεωρείται ικανοποιητική για έναν χώρο. Κάθε βαθμός πάνω από τους 20C αυξάνει τις απώλειες, και συνεπώς την κατανάλωση, περίπου 7%. Για το λόγο αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται ορθά ο θερμοστάτης και να μην αυξομειώνεται χωρίς λόγο η θερμοκρασία.

Tips για περισσότερη εξοικονόμηση

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βελτιώσει το εσωτερικό κλίμα ενώ το βράδυ πρέπει να κλείνουμε και τα παντζούρια αλλά και τις κουρτίνες, ώστε να μειώνεται τη διαφυγή θερμότητας προς το περιβάλλον. Επίσης, είναι προτιμότερο να ανοίγουμε όλα τα παράθυρα μια φορά την ημέρα για να αερίζεται το σπίτι.

Μία ακόμη λύση είναι να απομονώνουμε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούμε συχνά, κλείνοντας την παροχή από τον διακόπτη στα σώματα που δεν χρησιμοποιούμε. Καλό είναι να μην κλείνουμε εντελώς την εγκατάσταση θέρμανσης κάθε φορά που βγαίνουμε εκτός σπιτιού καθώς η δαπάνη ενέργειας για την συντήρηση της θερμοκρασίας ενός χώρου, είναι μικρότερη από αυτήν που χρειάζεται για να ζεσταθεί εξαρχής.

Ακόμη, θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν ότι όταν τα θερμαντικά σώματα σκεπάζονται με καλύμματα, αυτό δεν επιτρέπει στη ζέστη να διαχυθεί μέσα στο χώρο.

Ως προς τη συντήρηση των σωμάτων, θα πρέπει να εξαερώνονται συχνά ενώ στο τέλος του χειμώνα πρέπει να συντηρούμε την εγκατάσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι άλλο θα πληρώσουν οι Έλληνες ακριβά εκτός από τα καύσιμα

Τι λέει η αγορά για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και τρόφιμα – Εν αναμονή της τροπολογίας

Αληγιζάκης (ΣΕΕΠΕ): Επώδυνος ο φετινός χειμώνας για τα νοικοκυριά - Να ληφθούν επιπλέον μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider