Τι λέει η αγορά για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και τρόφιμα – Εν αναμονή της τροπολογίας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι λέει η αγορά για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και τρόφιμα – Εν αναμονή της τροπολογίας
Άλλο το πλαφόν στο κέρδος και άλλο το πλαφόν στις τιμές, εξηγούν παράγοντες της αγοράς. Δεν αναμένουν ουσιαστικές μεταβολές στις τιμές. Εν αναμονή της κατάθεσης της τροπολογίας στη Βουλή. Μεγάλα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν.

Συγκρατημένα υποδέχεται η αγορά τις εξαγγελίες για επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα και τα προϊόντα που είναι ευάλωτα σε μπαράζ ανατιμήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, ειδικά σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους δεν είναι βέβαιο ότι θα συγκρατήσει τις τιμές. Η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων αποδίδεται στην τρελή «κούρσα» στην οποία έχουν επιδοθεί οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και όχι σε τρανταχτά φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Φορείς της αγοράς επισημαίνουν, άλλωστε, πως το περιθώριο κέρδους δεν είναι μεγάλο, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ως «δώρον άδωρον» την επιβολή πλαφόν.

Πού και πώς θα επιβληθεί πλαφόν

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε πως είναι ήδη έτοιμη τροπολογία που θα προβλέπει την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και προϊόντα που επηρεάζονται από την ρωσο-ουκρανική κρίση, όπως τα σιτηρά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και να ανακοπεί ένα «τσουνάμι» ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιβολή πλαφόν θα καλύπτει όλη την αλυσίδα. Στα καύσιμα, δηλαδή, το πλαφόν θα ξεκινά από το διυλιστήριο και θα φτάνει μέχρι και τον πρατηριούχο.

Οδηγός για το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων θα είναι, κατ’ ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτεμβρίου του 2021, με τον κ. Γεωργιάδη να εξηγεί πως «τα περιθώρια κέρδους μιας επιχείρησης τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να είναι υψηλότερα όσων ίσχυαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη (πχ μεταφοράς) – όπως τα νησιά – και γι' αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων – εξόδων».

«Πόσο περιθώριο κέρδους είχες μεταξύ τιμολογίου πώλησης και τιμολογίου αγοράς τον Σεπτέμβριο; Το ίδιο θα έχεις και τώρα», σημείωσε πριν από μερικές ώρες ο υπουργός, υποστηρίζοντας πως «δεν θα μπει αόριστα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους».

Ερωτηθείς το μεσημέρι της Τετάρτης για το πλαφόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξήγησε πως θα εξεταστούν τα περιθώρια κέρδους, προκειμένου να αποκλειστούν οι δυνατότητες κερδοσκοπίας σε μια σειρά από κλάδους όπου οι ανατιμήσεις δεν εξηγούνται άμεσα.

Μένει να φανεί τι ακριβώς θα προβλέπει η σχετική τροπολογία, η κατάθεση της οποίας στη Βουλή είναι θέμα χρόνου.

«Άλλο το πλαφόν στις τιμές και άλλο το πλαφόν στο κέρδος»

«Το πλαφόν κέρδους διαφέρει από το πλαφόν τιμών και τη διατίμηση ανεξαρτήτως κόστους», αποσαφήνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του κ. Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη «(το πλαφόν) όσο πιο πολύ πλησιάζει στην πηγή παραγωγής, εισαγωγής και χονδρικής διάθεσης, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι για τον τελικό καταναλωτή. Δηλαδή στην περίπτωση του πετρελαίου στα διυλιστήρια και στην περίπτωση των σιτηρών στις αλευροβιομηχανίες, παρά σε βενζινοπώλες και αρτοποιούς αντίστοιχα».

«Το πλαφόν είναι ένα πολιτικό εργαλείο οικονομικής παρέμβασης για την προστασία των καταναλωτών και τη δυνατότητα πρόσβασής τους σε κοινωνικά αγαθά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης… Το πλαφόν δεν είναι αρεστή λέξη στο εμπόριο, αλλά στην παρούσα κατάσταση η περιορισμένη εφαρμογή του σε καύσιμα και τρόφιμα είναι "αναγκαίο κακό"», υποστήριξε ο κ. Κορκίδης σε δήλωσή του.

Πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε επιχειρήσεις για αισχροκέρδεια

Την ίδια στιγμή, βαριές «καμπάνες», συνολικού ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κατά επιχειρήσεων που εντοπίστηκαν να κερδοσκοπούν, επέβαλε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Με στόχο την πάταξη της αισχροκέρδειας, η ΔΙΜΕΑ πραγματοποιεί ελέγχους σε πολλαπλούς τομείς, όπως: αλευροβιομηχανίες, οπωρολαχανικά, καύσιμα, κρέατα, σούπερ μάρκετ, καθώς επίσης και στις τιμές πώλησης των μασκών προστασίας και των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού COVID-19. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση στις τιμές των αγαθών και όπου απαιτείται, η υπηρεσία επεμβαίνει επιβάλλοντας τα οριζόμενα πρόστιμα από την κείμενη νομοθεσία.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα στάδια διακίνησης, εμπορίας και παροχής υπηρεσιών, καλύπτοντας όλη την επικράτεια.

«Μετά από εκτεταμένους ελέγχους, η υπηρεσία μας εντόπισε πολλές επιχειρήσεις να έχουν τιμές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Δυστυχώς ήταν αρκετές και τα πρόστιμα έχουν ήδη επιβληθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ο κ. Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider