Η Ουκρανία απομάκρυνε σήμερα περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σε μια μέρα, αλλά πασχίζει να απομακρύνει αμάχους από εμπόλεμες ζώνες γύρω από τις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ και Μαριούπολη, δήλωσε ένας από τους διαπραγματευτές στις συνομιλίες για τη Ρωσία, ο Ντέιβιντ Αραχαμία, την στιγμή που διεθνή πρακτορεία ειδήσεων (Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters) αναφέρουν πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Αττάλεια για να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Πάνω από 40.000 γυναίκες και παιδιά απομακρύνθηκαν από όλη την Ουκρανία σε μια μέρα. Προσπαθήσαμε να απομακρύνουμε 100.000, αλλά δεν τα καταφέρουμε», ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει περιοχές αμάχων και ότι εμποδίζει την απομάκρυνση των αμάχων, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι κάνει χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία, σύστημα που χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους.
Διαβάστε ακόμα: Η Ρωσία κρατά 400.000 αιχμαλώτους στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ
«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter. «Το TOS-1A χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους, επιφέροντας εμπρηστικά και εκρηκτικά αποτελέσματα».
Μαριούπολη: Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο παίδων - Αναφορές για 1.170 θύματα αμάχους
Ένα νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτησή του σήμερα στο διαδίκτυο.
«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα.
Δεκαεπτά ενήλικες τραυματίστηκαν σήμερα στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε ένας περιφερειακός αξιωματούχος, ο Πάβλο Κιριλένκο.
«Υπάρχουν 17 επιβεβαιωμένοι τραυματίες μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου», είπε στην ουκρανική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχαν παιδιά» μεταξύ των τραυματιών και «κανένας θάνατος», σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό.
Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί άμεσα από το Reuters.
«Τουλάχιστον 1.170 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο σήμερα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σέρχι Ορλόφ. «Άνθρωποι είναι χωρίς νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, οι κάτοικοι λιώνουν το χιόνι για να πιουν νερό».
Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.
Ωστόσο, για 400.000 αιχμαλώτους που κρατά η Ρωσία στη Μαριούπολη κάνει λόγο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, μέσα από ένα μήνυμα στο Twitter.
«Η Ρωσία συνεχίζει να κρατά αιχμάλωτους πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Μαριούπολη, εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και τις οδούς εκκένωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «Σχεδόν 3.000 μωρά δεν έχουν φάρμακα και φαγητό».
Russia continues holding hostage over 400.000 people in Mariupol, blocks humanitarian aid and evacuation. Indiscriminate shelling continues. Almost 3.000 newborn babies lack medicine and food. I urge the world to act! Force Russia to stop its barbaric war on civilians and babies!
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 9, 2022
Οι άμαχοι εγκαταλείπουν, οι πολεμιστές καταφθάνουν
Περίπου 14.500 άνθρωποι έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Συνολικά 12.000 απ' αυτούς είναι Ουκρανοί που επιστρέφουν και θέλουν να συμμετάσχουν στην εθνική αμυντική προσπάθεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Επιπλέον το Κίεβο αναμένει πολλούς ξένους να δηλώσουν εθελοντές για να σχηματισθεί μια διεθνής λεγεώνα.
Στη δήλωσή του, το ουκρανικό γενικό επιτελείο υποστηρίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερους από 12.000 στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Μόσχα είχε κάνει λόγο πριν από λίγες ημέρες για λιγότερους από 500 νεκρούς στρατιώτες, αλλά δεν έχει ανακοινώσει έκτοτε νέους αριθμούς. Το Κίεβο δεν έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα κάποιον αριθμό για τις απώλειες στις τάξεις του. Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ μίλησαν χθες, Τρίτη, για 47 νεκρούς στις δυνάμεις τους.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, 49 ρωσικά αεροσκάφη, 81 ελικόπτερα και 317 άρματα μάχης έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, όμως οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.
Στο μεταξύ, δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν σήμερα το πρωί κατέγραψαν εκτεταμένες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές μέσα και γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.
Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, πολυκατοικίες, παντοπωλεία και εμπορικά κέντρα.
Οι εικόνες συλλέχθηκαν πριν από τον αναφερόμενο βομβαρδισμό του νοσοκομείου παίδων στην πόλη, τόνισε η Maxar.
Το Reuters δεν μπόρεσε ανεξάρτητα να επαληθεύσει τι φαίνεται στις εικόνες.
Ρωσία: Καταστρέψαμε 974 ουκρανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει 974 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη αυτής της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, εισβολή που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σήμερα.
Την είδηση μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Χθες Τρίτη η Μόσχα είχε αναφέρει ότι κατέστρεψε 897 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.
Επικαλούμενο το TASS, το υπουργείο είπε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης 97 drones.
Ρωσικό ΥΠΑΜ: 180.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Ρωσία από την Ουκρανία
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 180.000 άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή από την Ουκρανία φτάνοντας στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στο τηλεγράφημά του στην ρωσική εισβολή ως «σύγκρουση», ενώ η Μόσχα κάνει λόγο από την αρχή του πολέμου για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Το ρωσικό υπουργείο πρόσθεσε ότι η επιχείρηση για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση Ουκρανών αμάχων και ξένων από τις εμπόλεμες ζώνες «δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, με υπαιτιότητα του Κιέβου» και ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι στη Μαριούπολη είχε φτάσει σε «καταστροφική κλίμακα».
Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση των εκεχειριών που θα επέτρεπαν την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμενες ζώνες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP, TASS