Κρεμλίνο: Εφικτός ένας συμβιβασμός για την ουδετερότητα της Ουκρανίας - «Θέλουμε δίκαιη συμφωνία» λέει ο Ζελένσκι

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κρεμλίνο: Εφικτός ένας συμβιβασμός για την ουδετερότητα της Ουκρανίας - «Θέλουμε δίκαιη συμφωνία» λέει ο Ζελένσκι
Μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι ο συμβιβασμός που συζητούν αυτή τη στιγμή οι ρώσοι και οι ουκρανοί διαπραγματευτές, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Τελευταία ενημέρωση 14.30

Μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι ο συμβιβασμός που συζητούν αυτή τη στιγμή οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε πως «οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν σε μία δίκαιη συμφωνία για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας που θα την προστατεύουν από μελλοντικές απειλές».

«Μπορούμε και οφείλουμε να αγωνισθούμε σήμερα, τώρα. Μπορούμε και οφείλουμε να υπερασπισθούμε το κράτος μας, την ζωή μας, την ουκρανική ζωή. Μπορούμε και οφείλουμε να διαπραγματευθούμε μία δίκαιη και προσήκουσα ειρήνη για την Ουκρανία, πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα λειτουργούν», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο.

«Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας: «Συμφωνία» λέει ότι θέλει η Μόσχα, «άμεση εκεχειρία» αξιώνει το Κίεβο

Ο Πεσκόφ σχολίασε, ακόμα, επισημάνσεις του επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα στην κρατική τηλεόραση: «Η Ουκρανία προσφέρει μια αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, που να είναι ταυτόχρονα όμως ένα κράτος με το δικό του στρατό και το δικό του πολεμικό ναυτικό».

Νωρίτερα σήμερα, το Κίεβο -μέσω της ουκρανικής προεδρίας- υπογράμμισε την απαίτησή του για «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού μοντέλου ουδετερότητας».

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι ουκρανικό», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

«Αυτό σημαίνει ότι οι υπογράφοντες τις εγγυήσεις δεν μένουν στο περιθώριο σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα λάβουν ενεργό μέρος στην σύρραξη στο πλευρό της Ουκρανίας και θα της παράσχουν αμέσως τα αναγκαία όπλα», εξήγησε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ και πρόσθεσε ότι το Κίεβο ζητεί επίσης ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από την Ουκρανία σε περίπτωση επίθεσης κατά του εδάφους της.

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις διαπιστώνουν Ζελένσκι και Λαβρόφ

Το πρωί της Τετάρτης, με νέες δηλώσεις τους, οι Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Σεργκέι Λαβρόφ άφησαν να εννοηθεί πως καταγράφεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη μέσω τηλεδιασκέψεων.

Πιο αναλυτικά, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε σε διάγγελμα του πως «το μόνο που θέλουμε εμείς είναι η ειρήνη», προσθέτοντας ότι χρειάζονται νέες προσπάθειες για τη λήψη των εχθροπραξιών. «Χρειάζεται υπομονή. Και κόπο, όπως κάνει η αντιπροσωπεία μας που συνομιλεί με την ομάδα της Ρωσίας».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» Ζελένσκι και Λαβρόφ

«Είναι δύσκολο αλλά σημαντικό, γιατί έτσι τελειώνει ο κάθε πόλεμος. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και όπως μου λένε οι θέσεις των διαπραγματευτών ακούγονται τώρα περισσότερο ρεαλιστικές. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για αποφάσεις που θα είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας» συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε στο δίκτυο RBC ότι κάποιου είδους διατυπώσεις έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται και να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως για τη Μόσχα προέχει το ουδέτερο status που πρέπει να έχει η Ουκρανία καθώς και η ελευθερία της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στη χώρα.

«Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Πάνω από 500 δισ. δολάρια οι οικονομικές ζημιές του πολέμου μέχρι σήμερα

ΥΠΕΞ Βρετανίας: Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν «πάση θυσία»

Fitch: Πώς η Ρωσία οδεύει ολοταχώς προς τη χρεοκοπία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider