Πετρέλαιο: Αγώνας δρόμου για αύξηση παραγωγής από τους μεγάλους παίκτες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Αγώνας δρόμου για αύξηση παραγωγής από τους μεγάλους παίκτες
Συνεχίζουν τις δραστηριότητες στο ρωσικό upstream μεγάλες διεθνείς εταιρείες.

Αναθεωρούν πλάνα και στρατηγικές παραγωγής πετρελαίου μεγάλοι όμιλοι και ακτιβιστές επενδυτές λαμβάνοντας ώθηση από τις υψηλότερες τιμές και την ανάγκη για μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τις ρωσικές εισαγωγές. Ηγετική δράση φαίνεται να αναλαμβάνουν, τελικά, οι χώρες του Κόλπου και οι ΗΠΑ αλλάζοντας πορεία σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούσαν μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Κατά το τελευταίο διάστημα υπό το φόβο μεγαλύτερης στενότητας στην αγορά λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι δυτικές κυβερνήσεις κάλεσαν τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να σταματήσουν την εξάρτησή τους από τις προμήθειες από τη Ρωσία.

Οι χώρες του Κόλπου θεωρούνται οι μόνοι δύο κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου που διαθέτουν άμεση πλεονάζουσα ικανότητα ικανή να αντισταθμίσει το έλλειμμα σε ενέργεια που παράγεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) είχε αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι στιγμής «δεν δείχνουν καμία διάθεση να αξιοποιήσουν τα αποθέματα».

Πράγματι, παρά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν έδειχαν να αναθεωρούν την πολιτική τους μέχρι στιγμή. Νωρίτερα αυτό τον μήνα να διατηρήσουν τη συντηρητική αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, με μία δήλωσή της που «τάραξε τα νερά», η Saudi Aramco, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκε να αυξήσει τις δαπάνες για την παραγωγή πετρελαίου για να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, καθώς ανέφερε διπλασιασμό των κερδών το 2021.

Η Saudi Aramco - ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο - δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 124% στα 110 δισ. δολάρια το 2021, σε σύγκριση με 49 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Η εταιρεία είπε ότι τα κέρδη της είχαν εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου, καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο ανέκαμψε μετά την πανδημία, καθώς και λόγω των αυξημένων περιθωρίων στις δραστηριότητές της στη διύλιση και τα χημικά.

Μάλιστα, η Saudi Aramco αναμένει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται και είπε ότι απαιτούνται «σημαντικές νέες επενδύσεις» για την κάλυψη αυτής της ζήτησης, σε μια κίνηση που ενδέχεται να απογοητεύσει τους αγωνιστές για το κλίμα. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ότι αυξάνει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες για το 2022 κατά περίπου το ήμισυ σε 40 με 50 δισεκατομμύρια δολάρια, με περαιτέρω ανάπτυξη να αναμένεται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της κρατικής εταιρείας πετρελαίου έφτασαν λίγο κάτω από τα 32 δισ. δολάρια το 2021, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σχέση με το 2020.

Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία στέλνει σήμα στην αγορά για ανάληψη δράσης η οποία θα ανοίξει επιπλέον πόρτες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου (και εφόσον οι ρωσικές πόρτες παραμένουν για κάποιες χώρες κλειστές).

Κινητικότητα και στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ο ακτιβιστής-επενδυτής στην ExxonMobil, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Engine No. 1, Christopher James, κάνει πλέον έκκληση για αύξησης της προμήθειας πετρελαίου στην Πέρμια Λεκάνη για να μειωθεί η εξάρτηση από ξένους προμηθευτές. Σε σχετικό άρθρο γνώμης που έγραψε στην The Wall Street Journal, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το πρώτο και πιο άμεσο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή πετρελαίου από τη Βόρεια Αμερική έναντι των εισαγωγών από λιγότερο επιθυμητούς προμηθευτές. Το σχιστολιθικό πετρέλαιο της Πέρμιας Λεκάνης μπορεί να διοχετευθεί άμεσα στο δίκτυο για να αντικαταστήσει την απουσία ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Παράλληλα με τα προφανή οφέλη για την ασφάλεια και τα οικονομικά οφέλη για τη Δύση, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει την ευκαιρία να διασφαλίσει ότι η Πέρμια Λεκάνη είναι η καθαρότερη πηγή υδρογονανθράκων στον κόσμο. Για να γίνει αυτό, οι παραγωγοί θα πρέπει να θέσουν επιθετικούς στόχους μείωσης των εκπομπών και να οδηγήσουν τις εκπομπές μεθανίου όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν με μέτρηση και παρακολούθηση που επαληθεύεται από τρίτους».

Ωστόσο, ο James δεν αμφισβητεί την ανάγκη απεξάρτησης από το πετρέλαιο και την στροφή σε πιο πράσινες μεθόδους. «Η συνειδητοποίηση ότι η εξάρτηση από το πετρέλαιο απειλεί όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τη γεωπολιτική σταθερότητα θα πρέπει να ωθήσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να εξετάσουν το πλήρες φάσμα των πηγών ενέργειας χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις», αναφέρει σχετικά.

Συνεχίζουν τις δραστηριότητες στο ρωσικό upstream μεγάλες διεθνείς εταιρείες

Αλλά και στη Ρωσία, το upstream εξακολουθεί να λειτουργεί με επενδύσεις εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων. Ενώ μεγάλοι διεθνείς πετρελαϊκοί όμιλοι όπως είναι η BP, η Shell και η ExxonMobil, έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι αποσύρονται από όλες τις δραστηριότητες και τα μερίδια τους σε εταιρείες και κοινοπραξίες στη Ρωσία μετά από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, οι εταιρείες υπηρεσιών εξόρυξης πετρελαίου Schlumberger, Halliburton και Baker Hughes δεν έχουν ανακοινώσει αντίστοιχες κινήσεις, όπως έχει αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. Οι τρεις διεθνείς κολοσσοί παραμένουν στη Ρωσία, χωρίς να ακολουθούν την πλειοψηφία των δυτικών επιχειρήσεων που δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Οι συγκεκριμένες τρεις εταιρείες είναι εταίροι με τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών εταιρειών Rosneft και Gazprom Neft.

Όπως φαίνεται, οι τρέχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας απαγορεύουν νέες επενδύσεις αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών στο ρωσικό ενεργειακό κλάδο αλλά στο συγκεκριμένο καθεστώς υπάρχουν χαραμάδες για τις εταιρείες στον κλάδο του service.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα κέρδη της Aramco υπερδιπλασιάστηκαν το 2021, λόγω των αυξημένων τιμών πετρελαίου

Μέτρα για μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου προτείνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

ΙΕΑ: Κίνδυνος για σοκ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου - Να αναλάβει δράση ο ΟΠΕΚ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider