Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου συμμετέχουν 193 κράτη, υιοθέτησε σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία 140 ψήφων υπέρ, ένα νέο, μη δεσμευτικό, ψήφισμα που «αξιώνει» από τη Ρωσία τον «άμεσο» τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ζητάει την πρόσβαση βοήθειας και την προστασία των αμάχων στην Ουκρανία, κατακρίνοντας τη Ρωσία καθώς δημιουργεί μια "δεινή" ανθρωπιστική κατάσταση, μετά την εισβολή της στη γειτονική χώρα της πριν από έναν μήνα.
Σε μια ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης, που συνεδριάζει από χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, 140 χώρες ψήφισαν υπέρ, 38 απείχαν και πέντε καταψήφισαν το κείμενο (Ρωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία και Λευκορωσία).
Κάποια χειροκροτήματα ξέσπασαν στο αμφιθέατρο της Γενικής Συνέλευσης.
Όμως, όχι της ίδιας έκτασης με την υποδοχή που επιφυλάχθηκε σε ένα πρώτο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε τη 2α Μαρτίου από την ίδια Συνέλευση.
Εκείνη την ημέρα, σε μια ψηφοφορία που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τη Γενική Συνέλευση, 141 χώρες ενέκριναν ένα πρώτο μη δεσμευτικό κείμενο, που «αξίωνε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως να προσφεύγει στη βία εναντίον της Ουκρανίας». Πέντε κράτη, μεταξύ αυτών η Ρωσία, είχαν ψηφίσει κατά και 35 απείχαν.
Σήμερα, η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε αυτό το κείμενο που παρουσίασε η Ουκρανία και αρχικά προετοίμαζαν για εβδομάδες η Γαλλία και το Μεξικό, όμως εξέδωσε απόφαση και για ένα «ανταγωνιστικό» κείμενο που παρουσίασε η Νότια Αφρική.
Το ψήφισμα αυτό, το οποίο δεν αναφέρει πουθενά τη Ρωσία, έλαβε 50 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 36 αποχές. Επομένως, δεν εγκρίθηκε.
Αντιθέτως, το κείμενο που συζητείτο από χθες το πρωί και τελικά υιοθετήθηκε «απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών από τη Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον της Ουκρανίας, ιδίως όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών στόχων».
Το ψήφισμα «επαναλαμβάνει την έκκληση του γενικού γραμματέα (του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες) η Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει τη στρατιωτική της επίθεση, όπως επίσης και την έκκλησή του για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός και της επιστροφής στο μονοπάτι του διάλογου και των διαπραγματεύσεων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ