Τελευταία ενημέρωση 20:14
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
Η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως αλλάζει σε πιο περιορισμένους στόχους, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας τον πρώτο μήνα του πολέμου, εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.
«Οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου.
«Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει σημαντικά μειωθεί, κάτι… που καθιστά δυνατό να επικεντρώσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στο να επιτύχουμε τον κύριο στόχο μας, την απελευθέρωση του Ντονμπάς».
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη Τσερνίχιφ
Ουκρανικές αρχές ανέφεραν σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει τη βόρεια πόλη Τσερνίχιφ και βομβαρδίζουν περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν παγιδευτεί χωρίς να διαθέτουν ρεύμα, θέρμανση και νερό.
Ο δήμαρχος του Τσερνίχιφ, Βλάντισλαβ Ατροσένκο, είπε ότι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μια γέφυρα που συνέδεε την πόλη με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας στα νότια, κόβοντας τον κύριο δρόμο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και για την απομάκρυνση τραυματιών.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς αυτούς από το Τσερνίχιφ, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας νωρίτερα δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν «αποκλείσει» πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Τσερνίχιφ, για να περιορίσουν τον ουκρανικό στρατό, ενώ η Ρωσία επικεντρώνεται στον έλεγχο της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς.
«(Είμαστε) ουσιαστικά πλήρως περικυκλωμένοι και αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή», είπε ο Ατροσένκο στην τηλεόραση. «Άνθρωποι είναι χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα... και συνειδητοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα».
Η Μόσχα αρνείται τακτικά ότι στοχεύει αμάχους από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει περισσότερες από τις μισές ιδιωτικές κατοικίες στα περίχωρα της πόλης, η οποία είχε πληθυσμό περίπου 285.000 κατοίκων πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Η πόλη φημιζόταν για τα ιστορικά της κτίρια και τις αρχαίες εκκλησίες της.
Οι αρχές της πόλης έχουν καταφύγει στο να μεταφέρουν νερό σε περιοχές με ό,τι δοχεία βρίσκουν, ενώ οι κάτοικοι αναγκάζονται να μαγειρεύουν σε ανοιχτές εστίες έξω από τα σπίτια τους, πρόσθεσε ο Ατροσένκο. «Η πόλη έχει καταστραφεί ολοσχερώς», είπε.
Ο Βιάτσεσλαβ Τσάους, κυβερνήτης της γύρω περιοχής του Τσερνίχιφ, δήλωσε ότι η πόλη δέχεται πυρά από ρωσικό πυροβολικό και μαχητικά αεροσκάφη. Η πόλη έχει «επιχειρησιακά περικυκλωθεί από τον εχθρό», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση.
Οι αρχές στο Κίεβο δήλωσαν ότι ελπίζουν να συμφωνήσουν για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για το Τσερνίχιβ για αύριο Σάββατο που θα επιτρέψει σε αμάχους να απομακρυνθούν και να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη με ασφάλεια, αλλά προειδοποίησαν ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία παραμένουν δύσκολες.
Παρόμοιες προσπάθειες για να βοηθηθούν χιλιάδες κάτοικοι που έχουν εγκλωβιστεί για εβδομάδες στην περικυκλωμένη πόλη Μαριούπολη στο νότο έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει. Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τη μη τήρηση των προσωρινών συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός.
Δήμαρχος Χάρκοβο: «Αδιάκριτοι» και «αδιάκοποι» οι βομβαρδισμοί στην πόλη
Ο δήμαρχος του Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, κατήγγειλε σήμερα τους «αδιάκριτους» και αδιάκοπους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην πόλη του, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας πριν την ρωσική εισβολή.
«Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη», ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ, κατά τη διάρκεια μιας αυτοσχέδιας ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου σε μυστική τοποθεσία για την προστασία από βομβαρδισμούς.
«Καθημερινά γίνονται αδιάκριτοι βομβαρδισμοί στην πόλη και πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται», κατήγγειλε, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν «κατοικημένες περιοχές, πολίτες, υποδομές όπως σχολεία».
«Αυτός είναι ένας πόλεμος ενάντια στο Χάρκοβο, ενάντια στην Ουκρανία, εναντίον αμάχων», είπε, εκτιμώντας ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων έχουν εγκαταλείψει την πόλη, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ από τα ρωσικά σύνορα.
Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, που διείσδυσαν στα προάστια την πρώτη ημέρα της εισβολής τους στις 24 Φεβρουαρίου, απωθήθηκαν πολλά χιλιόμετρα προς τα περίχωρα, όπου οι μάχες συνεχίζονται.
Έκτοτε η πόλη αποτελεί στόχος καθημερινών βομβαρδισμών πυροβολικού, πυραύλων και αεροπορικών βομβαρδισμών, προκαλώντας «πολλά θύματα», σύμφωνα με τον Τερέχοφ, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να δώσει αριθμό θυμάτων.
Σήμερα το πρωί, τέσσερις νεκροί από βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις κλινικής που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη, σύμφωνα με την περιφερειακή αστυνομία.
Την Πέμπτη, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς στεκόντουσαν σε ουρά για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν μερικώς να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία από εδάφη στην ουκρανική περιοχή Ντονέτσκ.
«Ο εχθρός πέτυχε εν μέρει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της προσωρινά κατεχόμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και τμήματος της περιοχής του Ντονέτσκ», σημειώνεται σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.
Εκατόμβη θυμάτων
Ωστόσο, ούτε οι μάχες έχουν ελαττωθεί για τις περικυκλωμένες ουκρανικές πόλεις, ούτε δυσάρεστες ειδήσεις έχουν σταματήσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Σε περίπου 300 μπορεί να ανέρχονται οι νεκροί στο θέατρο της Μαριούπολης, που βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις στις 16 Μαρτίου, ενώ εκεί είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι, ανακοίνωσαν σήμερα οι δημοτικές αρχές της πόλης αυτής, επικαλούμενες αυτόπτες μάρτυρες. Περισσότεροι από 2.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των δημοτικών της αρχών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, περίπου 100.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ωστόσο, οι πληροφορίες δεν σταματούν εκεί. Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι οι παρατηρητές λαμβάνουν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στην Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων για έναν που φαίνεται ότι έχει 200 σορούς.
«Λαμβάνουμε αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους που βρίσκονται εκεί», δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάποια από τα στοιχεία που έχουν προέρχονται από δορυφορικές εικόνες.
ΟΗΕ: Πάνω από 1.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία
Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γνωστοποίησε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει 1.081 θανάτους αμάχων και 1.707 τραυματισμούς στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας πως ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν σημαντικά υψηλότερος.
Παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εργάζονται για να επαληθεύσουν τις αναφορές περί επιπρόσθετων θανάτων σε σημεία σφοδρών συγκρούσεων, στις περιοχές Σούμι, Χάρκοβο και Ντονέτσκ, όπου βρίσκεται η πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Απώλειες και για τον ρωσικό στρατό
Η Ρωσία παραδέχθηκε σήμερα τον θάνατο 1.351 στρατιωτών της, από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσής της στην Ουκρανία, πριν από έναν μήνα, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι διαπράττουν ένα «σφάλμα» προμηθεύοντας με όπλα το Κίεβο.
«Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, 1.351 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και 3.852 έχουν τραυματιστεί», δήλωσε ο υπαρχηγός του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας Σεργκέι Ρουντσκόι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.
Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός της Μόσχας, τη 2α Μαρτίου, έκανε λόγο για 498 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Το Κίεβο, από την πλευρά του, κάνει λόγο για πολύ βαρύτερες απώλειες στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Στις φλόγες οι ουκρανικές πόλεις
Η πόλη Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, έχει αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.
«Η πόλη έχει περικυκλωθεί (...), επιχειρησιακά από τον εχθρό», δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσάους, προσθέτοντας ότι η πόλη δέχεται πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη.
Εντωμεταξύ, τέσσερις νεκροί ήταν το αποτέλεσμα του βομβαρδισμού από τις ρωσικές δυνάμεις κλινικής που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή αστυνομία.
"Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού το πρωί πολιτικής υποδομής από πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, 7 άμαχοι τραυματίστηκαν, 4 από τους οποίους υπέκυψαν στα τραύματά τους", αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
"Δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί κοντά", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, περίπου 20.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν την ουκρανική πόλη Μπορισπίλ, η οποία βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα στα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα ο δήμαρχός της Βολοντίμιρ Μπορισένκο.
Αυτός κάλεσε και τον υπόλοιπο κόσμο να φύγει από την πόλη, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός αμάχων στα γύρω χωριά καθιστά δύσκολο για τα ουκρανικά στρατεύματα να απομακρύνουν τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή.
Το διεθνές αεροδρόμιο Μπορισπίλ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων ανατολικά του Κιέβου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters
Photo: GettyImages/Ideal Image