Πλεύρης: Μένουν «εκτός» οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πλεύρης: Μένουν «εκτός» οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Στην Ελλάδα ακολουθούμε το πιο αυστηρό πλαίσιο καταγραφής θανάτων από Covid με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερκαταγραφή.

Η πορεία της πανδημίας θα καθορίσει τις όποιες αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τόνισε ότι δεν θέλει να δίνει παραπάνω ελπίδες και πως αυτή τη στιγμή, αυτό που έχει νομοθετηθεί είναι ότι παραμένουν σε αναστολή έως 31/12/2022.

«Αν τα δεδομένα της πανδημίας μπορούν να το επιτρέψουν, μπορούν να παρθούν αποφάσεις, αλλά αυτή τη στιγμή, αποτυπωμένη βούληση είναι ότι έως 31/12 θα είναι ‘’εκτός’’ συστήματος και σε αυτό νομίζω η πολιτεία έχει τοποθετηθεί με την ψήφιση του αντίστοιχου νόμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι η απόφαση των εν λόγω υγειονομικών να παραμένουν ανεμβολίαστοι έναντι του κορονοϊού, είναι μια επιλογή που είναι λανθασμένη και που δεν συνάδει καθόλου με άτομο που θέλει να υπηρετεί την υγεία.

Τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη:

Πιο αυστηρό πλαίσιο καταγραφής θανάτων από Covid στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ακολουθούμε το πιο αυστηρό πλαίσιο καταγραφής θανάτων από Covid με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερκαταγραφή. Σχεδόν το 35% όσων εισάγονται στα νοσοκομεία με Covid, έχουν πάει στα νοσοκομεία για άλλο πρόβλημα υγείας

Επειδή γίνεται μια μεγάλη κουβέντα για τους θανάτους, θέλω να σας πω ότι αν μπει κάποιος στο Lancet- που έχει μία αξία, είναι το μεγαλύτερο ιατρικό περιοδικό- θα δει στην πλήρη έρευνα για την αυξανόμενη θνητότητα αυτή τη διετία, ότι η Ελλάδα έχει το πιο αυστηρό πλαίσιο καταγραφής των θανάτων από Covid. Αναφέρονται άλλες χώρες, οι οποίες έχουν το 1/3 των καταγραφών από κρούσματα Covid και θανάτους.

Στη χώρα μας οποιοσδήποτε έχει Covid και τελικά αποβιώσει λογίζεται ως θάνατος Covid. Ένας ασθενής που θα μπει για οποιονδήποτε λόγο στα ελληνικά νοσοκομεία και θα διαγνωσθεί με κορονοϊό, ασχέτως του λόγου θανάτου του, τον καταγράφουμε ως θάνατο Covid.

Αυτό με την «Όμικρον» γίνεται πιο έντονο για ποιο λόγο; Διότι υπολογίστε ότι το 30% με 35% των ασθενών που διαγιγνώσκεται με Covid, έχει κάνει εισαγωγή στο νοσοκομεία για άλλο λόγο και εκεί διαγιγνώσκεται και με Covid.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τους λόγου χάρη 50 θανάτους έχουμε 15 ασθενείς που ήταν καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, επομένως, προφανέστατα, η αιτία θανάτου είναι η βασική τους ασθένεια.

Είναι μια επιλογή που έχουμε κάνει και ακολουθούμε, για αυτό υπάρχει μία υπερκαταγραφή των θανάτων στην Ελλάδα. Έχουμε επιλέξει ένα πολύ αυστηρό μοντέλο και για αυτό το λόγο η χώρα δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ ότι υποεκτιμά τους θανάτους.

Η χώρα μας βρίσκεται στην υπερβάλλουσα θνητότητα σε πολύ καλύτερη θέση συγκριτικά με πολλές άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία. Γιατί η υπερβάλλουσα θνητότητα δείχνει στην πραγματικότητα τους παραπάνω θανάτους που έχουμε, καθώς υπάρχουν θάνατοι που θα γίνονταν μέσα σε ένα έτος από άλλες αιτίες και κακώς έχουν καταγραφεί, με αυτή την έννοια, ως θάνατοι Covid.

Το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, ακόμα και αυτές που δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό, έχουν ανοίξει τις οικονομίες τους

Θα πάμε στο Πάσχα με τα ισχύοντα μέτρα, αλλά φέτος θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες χρονιές. Θα έχουμε και τον Επιτάφιο και παρουσία στις εκκλησίες με μέτρα. Ακόμα κι αν υπάρξει μία μικρή αύξηση στα κρούσματα, ενδεχομένως λόγω του μεγαλύτερου συγχρωτισμού αυτών των ημερών, αυτό δεν θα είναι κάτι το οποίο θα μας ανησυχήσει.

Το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, ακόμα και αυτές που δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό, έχουν ανοίξει τις οικονομίες τους. Άρα, δεν ισχύει ότι η Ελλάδα προχωρά σε άρση των μέτρων για οικονομικούς λόγους. Όλη η Ευρώπη προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτό το «φωτεινό παράθυρο» που υπάρχει της ύφεσης της πανδημίας.

Προφανέστατα όταν έχουμε πολύ περισσότερα «όπλα», δηλαδή εμβολιασμένο κόσμο, κόσμο που έχει νοσήσει και αντιικές θεραπείες, έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των μέτρων.

Είμαστε σε επιφυλακή για τα αυξημένα κρούσματα ηπατίτιδας σε ΗΠΑ και Βρετανία

Φαίνεται ότι υπάρχει μια έξαρση και στην Αμερική και στην Αγγλία. Και μάλιστα τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν κάποια σύνδεση με Covid, δηλαδή δεν έχουμε περιστατικά ατόμων που έχουν περάσει Covid.

Είμαστε σε μία αυξημένη επιφυλακή διότι χρειάστηκε σε ηλικίες 3-5 ετών στις ΗΠΑ να γίνουν και μεταμοσχεύσεις, βέβαια σε πολύ λίγες περιπτώσεις, νομίζω σε τρεις. Επομένως καταλαβαίνετε ότι αν υπάρξει έξαρση και στη χώρα μας σε αυτές τις ηλικίες, θα είναι κάτι ανησυχητικό.

Την Κυριακή πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με τον ΕΟΔΥ και έχουμε ενημερώσει όλα τα τμήματα για να παρακολουθούμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε διαπιστώσει τέτοιο κρούσμα στη χώρα, αλλά πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση, ώστε αν και εφόσον έχουμε μία τέτοια εξέλιξη να είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε ταχύτατα.

Δεν ανησυχούμε για τα όσα γίνονται στη Σαγκάη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τον ΠΟΥ

Από την ενημέρωση που έχουμε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό. Παραμένουμε στην «Όμικρον», απλώς η Κίνα θέλει να ακολουθεί μία πολιτική μηδενικού Covid.

Από εκεί και πέρα, πάντοτε είμαστε επιφυλακτικοί με τα στοιχεία τα οποία δίνονται από τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά δεν έχουμε κάποια ένδειξη για να μας ανησυχεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από τον Υπ. Υγείας την Μ. Τετάρτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider