Αναλυτής για Πεκίνο: Δεν υπάρχει περίπτωση να «πιάσει» τον στόχο για ανάπτυξη 5,5%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτής για Πεκίνο: Δεν υπάρχει περίπτωση να «πιάσει» τον στόχο για ανάπτυξη 5,5%
Το Πεκίνο έχει θέσει επίσημο στόχο ανάπτυξης κοντά στο 5,5% για την κινεζική οικονομία το 2022, όμως ο Roach τόνισε πως «θα είναι τυχερό αν καταφέρει να φτάσει το 4%».

Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα «τεράστιο ρίσκο» και επι του παρόντος είναι απίθανο να καταφέρει να «πιάσει» τον στόχο της για την ανάπτυξη της οικονομίας της το 2022, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Stephen Roach, ο οποίος διατηρεί εδώ και καιρό θετική στάση για τον ασιατικό «γίγαντα».

Μάλιστα, μιλώντας στο CNBC ο Roach τόνισε πως παρότι είναι ένας σταθερός υποστηρικτής της ασιατικής οικονομίας, δεν έχει θέση «bull» αυτή την περίοδο.

Tο Πεκίνο έχει θέσει επίσημο στόχο ανάπτυξης κοντά στο 5,5% για την κινεζική οικονομία το 2022, όμως ο Roach τόνισε πως «θα είναι τυχερό αν καταφέρει να φτάσει το 4%».

«Πιστεύω πως η Κίνα αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες πιέσεις» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και πρόσθεσε πως «Δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσει την εκτίμηση για 5,5%».

Όπως αναφέρεται, η Κίνα που εδώ και εβδομάδες προσπαθεί να θέσει σε έλεγχο τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, κατέγραψε ραγδαία συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα η Fitch να «κόψει» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2022.

Η αναμενόμενη μείωση της κινεζικής οικονομίας θα έχει γενικευμένη επίδραση, προειδοποίησε ο Roach, τονίζοντας πως το Πεκίνο δεν θα μπορέσει αυτή τη φορά να «σώσει» τον κόσμο, με τον τρόπο που το έκανε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Από το 2009 μέχρι το 2012... η Κίνα αναπτυσσόταν, περίπου 8%, αυτό το μαξιλάρι κράτησε τον κόσμο από το να ξαναπέσει σε ύφεση» δήλωσε και τόνισε πως «αυτό το μαξιλάρι έχει χαθεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Τα lockdown οδηγούν ευρωπαϊκές εταιρείες να εξετάσουν την μεταφορά των επενδύσεών τους

Κίνα: Η Fitch «κόβει» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2022 εξαιτίας των lockdowns

gazzetta
gazzetta reader insider insider