Τελευταία ενημέρωση: 11:58
«Πρεμιέρα» σήμερα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.
Το θέμα της Έκθεσης αφορούσε την ιστορία και τις ιστορικές γνώσεις: «Αξίζει να μαθαίνουμε για αυτούς τους νεκρούς. Αξίζει να γνωρίζουμε τι έκαναν, πώς σκέφτονταν, πώς ζούσαν».
Στη Λογοτεχνία «έπεσαν» τρία πεζά κείμενα: Του Ραϋμόνδου Αλβανού (Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες), απόσπασμα από ομιλία της Κικής Δημουλά (από το βιβλίο Εκλήθην ομιλήτρια) και του Θανάση Βαλτινού (Επείγουσα ανάγκη ελέου. Διηγήματα).
Αναμενόμενα αλλά δύσκολα τα θέματα
«Αναμενόμενα, αλλά δύσκολα» ήταν τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, σύμφωνα με τις φιλολόγους του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Αγίου Δημητρίου, Δωρίτα Δαμιανού και Αγγελική Λέλλου. Οι δυο εκπαιδευτικοί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν, ότι τα θέματα «απαιτούν πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους».
Το θέμα στο οποίο αναφέρονται τα τρία κείμενα είναι αναμενόμενο, «λόγω της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή», εξηγούν. Ειδικότερα, το θέμα των φετινών πανελλαδικών, ανήκει στην ευρύτερη ενότητα «Παράδοση και Πολιτισμός», η οποία διδάσκεται στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.
Η δομή των τεσσάρων θεμάτων του διαγωνίσματος «είναι σαφής και ακολουθεί τους κανονισμούς του τρόπου αξιολόγησης του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, σύμφωνα με το ΦΕΚ του Αυγούστου 2019».
Όμως τα θέματα Β2 και Β3 «είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και προϋποθέτουν μεγάλη εξοικείωση των μαθητών με τη γλώσσα του κειμένου και πολύ καλή γνώση της θεωρίας για τις γλωσσικές επιλογές του συγγραφέα ενός κειμένου», περιγράφουν οι κκ. Δαμιανού και Λέλλου.
Το θέμα της έκθεσης αφορούσε την ιστορία και τις ιστορικές γνώσεις: «Αξίζει να μαθαίνουμε για αυτούς τους νεκρούς. Αξίζει να γνωρίζουμε τι έκαναν, πώς σκέφτονταν, πώς ζούσαν».
Στη Λογοτεχνία «έπεσαν» τρία πεζά κείμενα: Του Ραϋμόνδου Αλβανού (Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες), απόσπασμα από ομιλία της Κικής Δημουλά (από το βιβλίο Εκλήθην ομιλήτρια) και του Θανάση Βαλτινού (Επείγουσα ανάγκη ελέου. Διηγήματα).
Ολόκληρη η διατύπωση των θεμάτων στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2022/panelladikes_2022_iounios/them_nea_gel_220603.pdf
Μήνυμα Οικονόμου
«Το ταξίδι μπροστά σας είναι μεγάλο και συναρπαστικό και ούτε ξεκινάει ούτε τελειώνει σήμερα», επισημαίνει, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στις πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκίνησαν σήμερα.
Ο κ. Οικονόμου προτρέπει τους μαθητές «να ανοίξουν τα φτερά τους» και να επενδύσουν «στην κλίση και τα ταλέντα τους» και καταλήγει: «Είμαστε εδώ για να στηρίζουμε κάθε προσπάθειά σας».
Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου, στην ανάρτησή του, σημειώνει:
«Προς όλες και όλους εσάς που αυτές τις μέρες "δίνετε" Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Προς όλα τα παιδιά μας.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μόνο ένα από τα βήματα προς την ενήλικη ζωή. Η προσπάθεια που κάνετε, χρειάζεται υπομονή, επιμονή και προσήλωση στον στόχο σας. Χρειάζεται όραμα. Το ταξίδι μπροστά σας είναι μεγάλο και συναρπαστικό και ούτε ξεκινάει ούτε τελειώνει σήμερα. Ανοίξτε τα φτερά σας και επενδύστε στις κλίσεις και στα ταλέντα σας. Σε αυτήν τη διαδρομή έχετε δίπλα σας τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες και τους φίλους, που μοιράζονται τον κόπο, την ιδιαίτερη ψυχολογία, τη δικαιολογημένη αγωνία σας.
Σας αξίζουν συγχαρητήρια για αυτήν τη διαδρομή, γεμάτη εμπόδια, αλλά πραγματικά εμπειρία ζωής. Βάλτε τα δυνατά σας και δώστε τον καλύτερό σας εαυτό. Είμαστε εδώ για να στηρίζουμε κάθε προσπάθειά σας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ