Στη Βουλή η ρύθμιση για το πλαφόν στο ρεύμα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στη Βουλή η ρύθμιση για το πλαφόν στο ρεύμα
Η απόφαση θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό της ανωτάτης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές).

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ και για το καθεστώς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στο νομοσχέδιο είναι ενσωματωμένη και η ρύθμιση για την εφαρμογή πλφόν στις αποζημιώσεις των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Insider.gr.

Όπως έγραφε το Insider.gr, η εφαρμογή του πλαφόν θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου 2023, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου 2022, ενώ θα καταλάβει τις μονάδες όλων των τεχνολογιών (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές, ΑΠΕ), ώστε να παρακρατηθούν τα υπερέσοδά τους. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη, για τις οποίες δεν θα αλλάξει ο τρόπος αμοιβής.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το παρακρατούμενο ποσό κάθε μονάδας αποτελεί το Επιστρεπτέο Έσοδο Αγοράς Επομένης Ημέρας (Ε.Ε.Α.Ε.Η.), ενώ το ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση του Ε.Ε.Α.Ε.Η. αποτελεί το Έσοδο Παραγωγού Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ε.Π.Α.Ε.Η,).

Τη λειτουργία του μηχανισμού θα αναλάβει ο Φορέας Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (EnExClear), ο οποίος θα ενημερώνει σε καθημερινή βάση τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον ΔΑΠΕΕΠ (διαχειριστή του ΤΕΜ) για τα ποσά που παρακρατήθηκαν. Η ΡΑΕ θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία εφαρμογής του μηχανισμού (π.χ. τα ποσά που παρακρατήθηκαν).

Η μεθοδολογία υπολογισμού του πλαφόν για κάθε τεχνολογία (δηλαδή της διοικητικά οριζόμενης τιμής) θα προσδιορισθεί με μεταγενέστερη Υπουργική Απόφαση. Για κάθε μονάδα, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς είναι μεγαλύτερη από την τιμή που έχει οριστεί διοικητικά για αυτήν.

Σε αυτή την περίπτωση, η μονάδα θα αμείβεται με βάση το πλαφόν για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγε (δηλαδή το Ε.Π.Α.Ε.Η,) , με την υπόλοιπη αποζημίωση που θα λάμβανε κανονικά να παρακρατείται από την EnExClear ως υπερέσοδο (το Ε.Ε.Α.Ε.Η.). Ο φορέας εκκαθάρισης θα συγκεντρώνει τα υπερέσοδα από όλες τις μονάδες, ώστε σε 24ωρη βάση να τα μεταβιβάζει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Διάταξη για την νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης διάταξη για την εμπορική λειτουργία της νέας πλωτής δεξαμενής (FSU) που έχει ενοικιασθεί από τον ΔΕΣΦΑ, ώστε να προστεθεί στο τέρμιναλ της Ρεβυθούσας τον Ιούλιο και για τους επόμενους 12 μήνες.

«Για την κάλυψη των εκτάκτου χαρακτήρα αναγκών ασφάλειας εφοδιασμού της Χώρας με φυσικό αέριο κατά την περίοδο Ιουλίου 2022–Ιουνίου 2023, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (Δ.Ε.Σ.Φ.Α.) δύναται να προβεί σε μίσθωση πλοίου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.), κατ’ ανώτατο όριο, για διάστημα δώδεκα (12) διαδοχικών μηνών, αρχής γενομένης από τον μήνα Ιούλιο 2022. Το πλοίο Υ.Φ.Α. λειτουργεί ως πλωτή δεξαμενή της Εγκατάστασης Υ.Φ.Α. στη νήσο Ρεβυθούσα (Εγκατάσταση Υ.Φ.Α.), προκειμένου να ενισχυθεί η αποθηκευτική δυνατότητα της Εγκατάστασης αυτής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το σχετικό κόστος μίσθωσης του FSU θα ανακτηθεί από τον ΔΕΣΦΑ μέσω του Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για παράταση της ενοικίασης, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, προφανώς για λόγους ενεργειακής ασφάλειας.

Επιτάχυνση των «πράσινων» επενδύσεων

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στόχος του νομοσχέδιου είναι να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, απλοποιώντας δραστικά τη διαδικασία αδειοδότησης καινούριων έργων. Παράλληλα, με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό, θα δημιουργηθεί το πλαίσιο για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης.

Οι βασικοί στόχοι της νομοθετικής πρωτοβουλίας συνοψίζονται ως εξής:

- Μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα.
- Ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.
- Αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέθηκε σε λειτουργία το Power Pass μέσω του vouchers.gov.gr - Πώς θα κάνετε την αίτηση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider