Ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία και οι ευρωπαϊκές πυρηνικές απειλές στη Ρωσία

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία και οι ευρωπαϊκές πυρηνικές απειλές στη Ρωσία
Η απόφαση της Λιθουανίας για αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ «ρίχνει λάδι στη φωτιά», την ίδια στιγμή που Ευρωπαίου στρατιωτικοί ηγέτες απειλούν ανοιχτά την Ρωσία με πυρηνική επίθεση.

Κλιμακούμενα επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Βαλτική, μετά και από την κίνηση της Λιθουανίας στην αρχή αυτής της εβδομάδας, να επιβάλλει αποκλεισμό στην μεταφορά αγαθών μέσω του Καλίνινγκραντ προς την Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και άνθρακα.

Το Καλίνινγκραντ αποτελεί ένα εξωτερικό θύλακα υπό ρωσική κυριαρχία, ο οποίος όμως χωρίζεται από την Ρωσία από τις βαλτικές χώρες της Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.

Ο βαλτικός θύλακας του Καλίνινγκραντ ήταν διαδοχικά υπό τον έλεγχο της Πολωνίας, της Πρωσίας και της Γερμανίας από το 1525 έως το 1945. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προσαρτήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση. Το Καλίνινγκραντ είναι το μόνο ρωσικό λιμάνι της Βαλτικής Θάλασσας που δεν καλύπτεται από πάγο όλο το χρόνο και είναι κρίσιμο για τη συντήρηση του ρωσικού στόλου της Βαλτικής Θάλασσας. Πολωνοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διοικητή των χερσαίων δυνάμεων του Πολωνικού Στρατού, ισχυρίζονται ότι το Καλίνινγκραντ είναι τμήμα της χώρας τους.

«Ανεβαίνουν» οι τόνοι

Παραδοσιακά, η επιβολή αποκλεισμού θεωρείται μια πολεμική πράξη. Και φυσικά, το «βάρος» αυτής της απόφασης αφορά συνολικά το ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι μέλος η Λιθουανία, και όχι απλά την χώρα καθαυτή, καθώς μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Ρωσία θα οδηγούσε στην επίκληση του Άρθρου V του Καταστατικού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και σε πόλεμο πλήρους κλίμακας με τη χώρα που κυβερνά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Λιθουανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η απόφαση για την εφαρμογή του αποκλεισμού κατά της Ρωσίας ελήφθη σε στενή συνεννόηση με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον. «Δεν κάνει τίποτα η Λιθουανία, απλά οι ευρωπαϊκές κυρώσεις άρχισαν να λειτουργούν», δήλωσε ο Λιθουανός υπ. Εξωτερικών Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις.

Ως απάντηση στον αποκλεισμό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ξεκάθαρα: «Εάν η μεταφορά φορτίων μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω Λιθουανίας δεν αποκατασταθεί πλήρως στο εγγύς μέλλον, τότε η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων».

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» ενός ευρωπαϊκού πολέμου

Οι αντεγκλήσεις γύρω από τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη βεβαρυμμένο κλίμα, με «εμπρηστικές» δηλώσεις να απειλούν να εξαπλώσουν την ρώσο-ουκρανική σύγκρουση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Σε ένα εσωτερικό μήνυμα προς τα μέλη της στρατιωτικής ιεραρχίας, ο Σερ Πάτρικ Σάντερς, αρχηγός του βρετανικού γενικού επιτελείου, δήλωσε: «Υπάρχει πλέον μια φλέγουσα επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας στρατός ικανός να πολεμήσει μαζί με τους συμμάχους μας και να νικήσει τη Ρωσία στη μάχη». Την ίδια στιγμή, σε μια σαφή αναφορά για τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διακήρυξε: «Είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει ξανά στην Ευρώπη».

Ο αρχηγός του βρετανικού στρατεύματος, απηχεί τις απόψεις του πρωθυπουργού του, καθώς με δηλώσεις του στους Times, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε το ΝΑΤΟ «να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο με τους όρους που έχει θέσει ο Πρόεδρος Ζελένσκι», που είναι η ανακατάληψη του Ντονμπάς και της Κριμαίας, τις οποίες η Ρωσία θεωρεί δικά της εδάφη, και ο μόνος τρόπος για να τις ανακαταλάβει το ΝΑΤΟ θα ήταν με την ισχύ των όπλων.

Σε παρόμοιο, αν όχι πιο επιθετικό τόνο, ο Ίνγκο Γκέρχαρτζ, επικεφαλής της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Luftwaffe, δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα: «Χρειαζόμαστε τόσο τα μέσα όσο και την πολιτική βούληση για να εφαρμόσουμε την πυρηνική αποτροπή», ενώ φρόντισε να κλείσει μια ρητή απειλή: «Πούτιν, μην τα βάζεις μαζί μας!»...

Κατά πώς φαίνεται, η ειρήνη δεν φαίνεται μια ισχυρή πιθανότητα για το δυτικό «στρατόπεδο», καθώς και πάλι στην εφημερίδα Bild ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε πως πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να διαρκέσει χρόνια…

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζαχάροβα για Καλίνινγκραντ: H απάντηση στην Λιθουανία δεν θα είναι αποκλειστικά διπλωματική

Πούτιν για πυρηνικά όπλα: Όλοι θα πρέπει να ξέρουν τι διαθέτουμε και τι θα χρησιμοποιήσουμε, αν χρειαστεί

Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Το NATO πρέπει να εξετάσει μια «de facto» ένταξη της Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider