Τελευταία ενημέρωση 12:56
Στην τελετή εγκαινίων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου IGB (Gas Interconnector Greece-Bulgaria), που θα γίνει στις 12:00, στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προσκεκλημένοι είναι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ, μαζί με τον υπουργό Ενέργειας, όπως και ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας που προμηθεύει με Φυσικό Αέριο τον αγωγό TAP, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογo του Κώστα Σκρέκα.
Ο IGB συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από τον αγωγό TAP στη γειτονική χώρα. Μπορεί να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και υπάρχει η δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Το έργο, που είχε σχεδιαστεί πριν από χρόνια, αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία, μετά την ενεργειακή κρίση, την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θράκης στον τομέα της ενέργειας και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής.
«Η Θράκη αλλάζει, τολμώ να πω ότι αλλάζει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αλλάζει και η υπόλοιπη Ελλάδα. Κάθε φορά που έρχομαι στη Θράκη με ικανοποίηση βλέπω τη μεγάλη πρόοδο που επιτυγχάνεται», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συνάντηση με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων
Αμέσως μετά την άφιξή του στη Θράκη ο Πρωθυπουργός παρέστη στην τελετή εγκαινίων των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Εμείς παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη, τα κεφάλαια, το όραμα, το σχέδιο, έτσι ώστε η Θράκη σήμερα πραγματικά να μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μία Ελλάδα που αλλάζει», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παρότρυνε τα νέα παιδιά να κρατήσουν ζωντανές τις αναμνήσεις από τις εμπειρίες τους στην κατασκήνωση καθώς όπως είπε «θα είναι εμπειρίες που θα σας συνοδεύουν για μία ζωή» και παράλληλα ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις.
«Αυτό το σημαντικό έργο για τη νέα γενιά της Θράκης είναι μία μόνο απόδειξη ότι αυτά τα οποία λέμε μπορούμε να τα κάνουμε πράξη σε συνεργασία με την Περιφερειακή και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να δρομολογούμε έργα τα οποία είναι ωφέλιμα για τους πολίτες, πρωτίστως ωφέλιμα για τη νέα γενιά. Χρέος μας είναι η επόμενη γενιά να είναι καλύτερη από εμάς και να μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μία Ελλάδα η οποία θα διακρίνεται και δεν θα είναι ουραγός», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη μουσουλμανική μειονότητα ο πρωθυπουργός
«Όλη η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Δεν θέλω να ξεχνάω ποτέ ότι ο πατέρας μου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν αυτός ο οποίος καθιέρωσε στην πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία στην Θράκη. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Στη Θράκη υπάρχει ένα Πόρισμα εξαιρετικά αναλυτικό της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό και έχουμε πρόθεση να το υπηρετήσουμε και με τη στήριξη της τοπικής Aυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, θα κινηθούμε έτσι ώστε οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες έχουν ξεκινήσει στη Θράκη να επιταχυνθούν και άλλο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με πολίτες της Κομοτηνής στη διάρκεια της επίσκεψής του στο κέντρο της πόλης.
Ο Πρωθυπουργός περπάτησε στο κέντρο της Κομοτηνής και επισκέφθηκε το Γενί Τζαμί όπου είχε σύντομο διάλογο με τον τον τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής, Τζιχάντ Χαλήλ, τον τοποτηρητή Μουφτή Διδυμοτείχου, Οσμάν Χαμζά και τον τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης, Χεμσερή Νεζντέν και ευχήθηκε «όλα τα καλά μαζί με ευτυχία για όλους τους Μουσουλμάνους Έλληνες», για τη μεγάλη γιορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ (Eid Al Adha) που ετοιμάζονται να εορτάσουν αύριο.
Επίσης, παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Ξάνθης, Χαλήλ Καράνταη, ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, Σελήμ Ισά και ο Πρόεδρος Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Διδυμοτείχου, Ιρφάν Μολλά.
Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου
Ξυλαγανής, Μαρία Παπαδοπούλου, τον Δήμαρχο Μαρωνείας, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο και τον Βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλαγανής, που ιδρύθηκε το 1981 από πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Ανατολικής Θράκης οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1922 και το 1924. Σημειώνεται ότι στη διαμόρφωση του Μουσείου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν κατά την περιοδεία του στη Θράκη ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Χρήστος Μέτιος.