Επιστολή-κόλαφος κατά του Ερντογάν στους Financial Times

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστολή-κόλαφος κατά του Ερντογάν στους Financial Times
Αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ζητά ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Επιστολή- απάντηση στον στον αρθρογράφο των Financial Times, Γκίντεον Ράχμαν, απέστειλαν ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μάρκ Γουάλας και η Μαντλίν Τζόελσον, Εκτελεστική Διευθύντρια του Turkish Democracy Project. Αφορμή στάθηκε πρόσφατο άρθρο άποψης του Ραχμάν, με τοοποίο είχε ταχθεί υπέρ παραχωρήσεων προς τον Ερντογάν από πλευράς της Δύσης, έτσι ώστε να δώσει τη συναίνεση του στην ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι Γουάλας και Τζόελσον τον εγκαλούν για την πρόταση του να υποταχθεί η Δύση στο «μεγάλο παζάρι» του Τούρκου προέδρου, χαρακτηρίζοντας αυτή την στρατηγική προβληματική, καθώς επιβραβεύει την κακή συμπεριφορά του Ερντογάν.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «τα μέλη του ΝΑΤΟ ήδη γνωρίζουν ότι ενώ η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δεν ανήκει». Τονίζουν δε ότι τα μέλη της Συμμαχίας «πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να κάνουν το βήμα προς αυτό τον στόχο», εννοώντας την προσωρινή αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «τότε ο Ερντογάν θα αντιληφθεί την προοπτική των πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών των ενεργειών του».

Αναλυτικά, στην επιστολή τους προς τους FT και τον Γκίντεον Ράχμαν αναφέρουν:

«Ο Γκίντεον Ράχμαν προτείνει στα μέλη του ΝΑΤΟ να είναι έτοιμα να παζαρέψουν, όπως λέγεται, στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, αν θέλουν ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμμορφωθεί με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ράχμαν προτείνει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσφέρουν οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα τη συνεργασία για το σκανδιναβικό ζήτημα.

Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική, είναι ότι επιβραβεύει την κακή συμπεριφορά του Ερντογάν. «Θα τον ενθαρρύνει να πιέσει για περισσότερες παραχωρήσεις την επόμενη φορά που θα απαιτηθεί ομοφωνία για να αντιμετωπιστεί μια κρίση. Κάθε παραχώρηση που θα αποσπαστεί από τη συμμαχία θα αποτελεί διπλωματική νίκη του Ερντογάν και θα τον βοηθήσει να ενισχυθεί στο εσωτερικό της χώρας και να επανεκλεγεί του χρόνου.

Η αλήθεια είναι ότι το παζάρι λειτουργεί μόνο εάν προτίθεσαι και να φύγεις. Όσο ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τα μέλη (του ΝΑΤΟ) είναι απρόθυμα να κάνουν το απόλυτο βήμα και να απομακρύνουν την Τουρκία, ακόμα και προσωρινά, θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ήδη γνωρίζουν ότι ενώ η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δεν ανήκει. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να κάνουν το βήμα προς αυτό τον στόχο.

Εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιηθούν για να επιτρέψουν την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής κρατών μελών έως ότου οι ηγέτες τους ευθυγραμμιστούν ξανά με τις αρχές και τα συμφέροντα της συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα αντιληφθεί την προοπτική των πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών των ενεργειών του. Όπως ο ίδιος ο Ράχμαν επισημαίνει, το μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας σε τουρκικά αγαθά και όχι μια προσφορά οικονομικής βοήθειας, ήταν που οδήγησε τον Ερντογάν να επιδιώκει ανανέωση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Εάν θέλετε να φύγετε από το Μεγάλο Παζάρι με μια δίκαιη τιμή, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε που βρίσκονται οι έξοδοι.

Μάρκ Γουάλας,
Πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη
Γενικός Διευθυντής του Turkish Democracy Project , Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Μαντλίν Τζόελσον,
Εκτελεστική Διευθύντρια του Turkish Democracy Project , Νέα Υόρκη, ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί παρουσίασε χάρτη με τουρκικό το μισό Αιγαίο και την Κρήτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider