Η Βόρεια Κορέα επέκρινε έντονα σήμερα τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη» την έκκλησή του να αποπυρηνικοποιηθεί η Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σεούλ.
Κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα, ο κ. Γκουτέρες διαβεβαίωσε προχθές Παρασκευή ότι «υποστηρίζει πλήρως» την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, που ανήγαγε σε «θεμελιώδη στόχο για να υπάρξει ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε όλη την περιοχή».
Σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Σον Γκιονγκ, κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΟΗΕ ότι επέδειξε «συμπάθεια» προς την εχθρική πολιτική των ΗΠΑ και τον κάλεσε να «μη ζητάει ούτε να δέχεται διαταγές» από άλλες χώρες για το πώς θα κινηθεί έναντι της Πιονγκγιάνγκ.
«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη βαθιά λύπη μου για τα σχόλια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που χαρακτηρίζονταν από χονδροειδή έλλειψη αμεροληψίας και δικαιοσύνης», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα και αναμεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Είπε πως ο επιδίωξη να υπάρξει «πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας στρέφεται εναντίον «της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του.
Ουάσινγκτον και Σεούλ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, που θα είναι η έβδομη στην ιστορία της.
«Θα συμβουλεύαμε τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες να είναι προσεκτικός», να μην εκστομίζει «επικίνδυνα λόγια» και να μην προβαίνει σε «επικίνδυνες πράξεις», πρόσθεσε ο υφυπουργός, παρομοιάζοντας τις δηλώσεις αυτές με το να ρίχνει κανείς «λάδι στη φωτιά».
Η Βόρεια Κορέα έχει κάνει αριθμό-ρεκόρ οπλικών δοκιμών φέτος, εκτοξεύοντας μεταξύ άλλων διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, για πρώτη φορά από το 2017.
Τον Ιούλιο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διεμήνυσε πως η χώρα του είναι «έτοιμη» να χρησιμοποιήσει την πυρηνική αποτρεπτική ισχύ της σε περίπτωση πολέμου με τις ΗΠΑ ή τη Νότια Κορέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ