Τα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο δημόσιο τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% τον επόμενο χρόνο και κατά 30% μεσομακροπρόθεσμα αρχής γενομένης από παρεμβάσεις, κίνητρα και ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών στα κτίρια και τις υποδομές του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Το σχέδιο για την εξοικονόμηση στη δημόσια διοίκηση αναζητά να αναχαιτίσει και να μειώσει την αυξητική τάση του ενεργειακού κόστους στο δημόσιο, το οποίο έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Η ενεργειακή κατανάλωση για τις 212.000 εγκαταστάσεις ανήλθε σε 5.340 γιγαβατώρες το 2021 από 4.450 το 2021, καταγράφοντας αύξηση 20% ενώ για το 2022, η κατανάλωση αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.
«Το ελληνικό δημόσιο οφείλει να αποτελέσει το θετικό παράδειγμα με τρεις βασικές δράσεις: άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσομακροπρόθεσμα ετήσια μείωση κατά 30% και τη χρήση του ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης, το οποίο ήδη λειτουργεί.
Εξειδικεύοντας περαιτέρω, προβλέπεται οι δημόσιοι φορείς για το σύνολο των κτιρίων τους να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο, η συντήρηση κλιματιστικών, καυστήρων και η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας των συστημάτων. Σε ατομικό επίπεδο, οι εργαζόμενοι θα συστήνεται να μην κάνουν άσκοπη χρήση ενέργειας στο χώρο εργασίας τους, προβέπεται η απενεργοποίηση συστημάτων ψύξης θέρμανσης σε χώρους όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι καθώς και ο ορισμός ενεργειακού υπαλλήλου που θα ελέγχει το κτίριο και την τυχόν άσκοπη λειτουργία συσκευών και φωτισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον οδοφωτισμό και στις εγκαταστάσεις ύδρευσης/αποχέτευσης με μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων με τοποθέτηση inverter κλπ.
Στις 12 Σεπτεμβρίου ανοίγει το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ
Στο πλαίσιο των κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας ξεκινά στις 12 Σεπτεμβρίου το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημοσίου τομέα, προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η αναβάθμιση κτιρίων συνολικής κάλυψης 2,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων του ευρύτερου δημόσιου τομέα
Οι ελληνικές προτάσεις στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες
Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι έχουμε συμπληρώσει 12 μήνες από την έναρξη της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων ετών, η οποία είναι τριπλή καθώς αφορά στις τιμές του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου ενώ ο συνεχιζόμενος πόλεμος εντείνει τον εκβιασμό της Ρωσίας προς την Ευρώπη εκτινάσσοντας τις τιμές ενέργειας σε πρωτόγνωρα επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον τελευταίο χρόνο έχουν διατεθεί πάνω από 8 δις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, λειτουργεί ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων και από τους δύο μήνες λειτουργίας του, έχουν εισπραχθεί πάνω από 1,5 δις ευρώ, χρήματα τα οποία επιστρέφουν στους καταναλωτές μέσω των επιδοτήσεων
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή, στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, θα παρουσιαστούν οι ελληνικές προτάσεις μεταξύ των οποίων και οι εκδοχές του μηχανισμού υπερανάκτησης από ηλεκτροπαραγωγούς. «Η ΕΕ καθυστέρησε. Έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.