ΕΕΕΠ: Στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεις απόρρητων εγγράφων και πρόστιμα παρόχων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕΕΠ: Στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεις απόρρητων εγγράφων και πρόστιμα παρόχων
μεγεθυντικός φακός
Η «προστασία» της αλληλογραφίας με τις Διωκτικές Αρχές αλλά και με τους παρόχους στους οποίους έχουν καταλογιστεί, μέσω των εκθέσεων ελέγχου, πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις μπαίνουν στο επίκεντρο  της  Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Η «προστασία» της αλληλογραφίας με τις Διωκτικές Αρχές αλλά και με τους παρόχους στους οποίους έχουν καταλογιστεί, μέσω των εκθέσεων ελέγχου, πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις μπαίνουν στο επίκεντρο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Με δύο σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στην κυβερνοασφάλεια εγγράφων από διωκτικές αρχές, που είναι εμπιστευτικά, αλλά και αλληλογραφία με τους παρόχους για την διαχείριση προστίμων στους παρόχους, η ΕΕΕΠ επιχειρεί να «προστατεύσει» την απόρρητη αλληλογραφία από κυβερνοεπιθέσεις και να διαχειριστεί τον αυξημένο όγκο των εκθέσεων ελέγχου για τους παρόχους τυχερών παιγνίων.

Ειδικότερα οι αποφάσεις αφορούν:

- στη δημιουργία μίας νέας εφαρμογής για την «προστασία» των εγγράφων που φτάνουν στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων από τις διωκτικές αρχές
- στην επιλογή αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών συνδρομής στη διεκπεραίωση των διαδικασιών που αφορούν τις επιβαλλόμενες διοικητικές κυρώσεις, κατόπιν βεβαίωσης παραβάσεων, στα ελεγχόμενα πρόσωπα της αγοράς τυχερών παιγνίων.

Η νέα εφαρμογή

Στην εταιρεία με την επωνυμία «ΝΙΟΥ ΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ΝΙΟΥ ΚΟ Α.Ε.» ανατέθηκε από την Επιτροπή, η προμήθεια εφαρμογής καταχώρισης και επεξεργασίας στοιχείων και πληροφοριών των εγγράφων που περιέρχονται σε γνώση της Ε.Ε.Ε.Π. από τις διωκτικές αρχές, καθώς και υπηρεσιών συντήρησης και υποστήριξης της ανωτέρω εφαρμογής, αντί συνολικού τιμήματος είκοσι οκτώ χιλιάδων (28.000,00) ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης ορίζεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την υπογραφή και ανάρτησή της στο ΚΗΜΔΗΣ.

Ειδικότερα τα έγγραφα που καταχωρούνται στο Μυστικό Πρωτόκολλο διακινούνται μέσω email με το ενδεχόμενο να γίνουν στόχο κυβερνοεπίθεσης. Έτσι η Επιτροπή επέλεξε την συγκεκριμένη εταιρεία για να δημιουργήσει μία «ασφαλή» εφαρμογή που θα προστατεύει αυτή την αλληλογραφία η οποία είναι σημαντική για τον έλεγχο και την εποπτεία της αγοράς.

Η νέα εφαρμογή κρίθηκε αναγκαία μετά την έκρηξη των κυβερνοεπιθέσεων σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα.

Οι διοικητικές κυρώσεις

Την ίδια στιγμή η Αρχή ανέθεσε στην εταιρεία «ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ-ΚΥΡΟΥΔΗΣ ΙΑΣΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» την παροχή υπηρεσιών συνδρομής στη διεκπεραίωση των διαδικασιών που αφορούν τις επιβαλλόμενες διοικητικές κυρώσεις, κατόπιν βεβαίωσης παραβάσεων, στα ελεγχόμενα πρόσωπα της αγοράς τυχερών παιγνίων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου της Ε.Ε.Ε.Π., καθώς και των διαδικασιών που αφορούν την αξιολόγηση του ελεγκτικού έργου, αντί συνολικού τιμήματος είκοσι εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (29.500,00) ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 24%

Η Επιτροπή διαχειρίζεται τους τελευταίους έξι μήνες πάνω από 100 εκθέσεις ελέγχου που αφορούν επί το πλείστων τα προβληματικά καζίνο αλλά και ΟΠΑΠ και διαδικτυακά παίγνια, ζητώντας την γνώμη των παρόχων. Κατόπιν εξετάζονται από 3μελή επιτροπή στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Ντζανάτος.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η επιτροπή εντοπίζει παραβάσεις και κατόπιν εξέτασης της κάθε υπόθεσης ξεχωριστά, δύναται να επιβάλει τόσο χρηματικά πρόστιμα όσο και διοικητικές κυρώσεις. Η κάθε παράβαση τιμωρείται από την ΕΕΕΠ εξαρτάται:

- Από την βαρύτητα και τις επιπτώσεις
- Αν είναι η πρώτη φορά ή επαναλαμβάνεται
- Η ίση μεταχείριση

Στο πλαίσιο μέσα στο Νοέμβριο η ΕΕΕΠ πρόκειται να προβεί στην αξιολόγηση και λήψη απόφασης για παραβάσεις που διενεργήθηκαν από 14 συνολικά ελεγχόμενους της αγοράς των τυχερών παιγνίων.

«Απαιτείται να τηρηθούν όλες οι τυπικές και ουσιαστικές προβλέψεις του νόμου που ρυθμίζουν τα θέματα επιβολής διοικητικών μέτρων και κυρώσεων. Βασικοί άξονες της αντιμετώπισης και κρίσης επί των ελεγχόμενων υποθέσεων είναι η εκτίμηση της ουσιαστικής βαρύτητας και των επιπτώσεων κάθε παράβασης ο επαναλαμβανόμενος ή μη χαρακτήρας τους για τυχόν ελαφρυντικές οι επιβαρυντικές περιστάσεις που συντρέχουν για τον ελεγχόμενο και η εφαρμογή των αρχών της επιείκειας και της ίσης μεταχείρισης των διοικούμενων» αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή.

Καταλήγοντας τονίζουν ότι «Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕΕΠ έχει ως κεντρικό ρόλο να παρακολουθεί και να αξιολογεί σε διαρκή βάση τη λειτουργία και τις εταιρικές πολιτικές των εποπτευόμενων φορέων αξιολογώντας τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης για καθέναν από αυτούς και παρέχοντας τους τις κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις προκειμένου να ενισχύονται με ουσιαστικό τρόπο τα συστήματα πρόληψης και παραβάσεων και να μην αφήνεται περιθώριο για ουσιώδες παρεκκλίσεις από το ισχύον θεσμικό Πλαίσιο διοργάνωσης και διεξαγωγής των παιγνίων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider