29η Agrotica: Η γεωργία ανοίγει νέους τεχνολογικούς ορίζοντες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
29η Agrotica: Η γεωργία ανοίγει νέους τεχνολογικούς ορίζοντες
Το συνέδριο με θέμα «Οι Νέες Τεχνολογίες ως Μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γεωργίας», συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο της 29ης Agrotica, η ΔΕΘ-Helexpo και το τμήμα Γεωπονίας, σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

«Ορατό διέξοδο» έχει η βιωσιμότητα περιβάλλοντος αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης και κατανάλωσης με τον συνδυασμό νέων τεχνολογιών και βιοποικιλότητας, επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Μάττας στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο με θέμα «Οι Νέες Τεχνολογίες ως Μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γεωργίας», συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο της 29ης Agrotica, η ΔΕΘ-Helexpo και το τμήμα Γεωπονίας, σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Η ελληνική γεωργία, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάττας, «έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, μπορεί να προσαρμοστεί και να αποτελέσει πιλοτικό παράδειγμα μιας νέας γεωργίας που επιτυγχάνει τη βιωσιμότητα, μέσω συνδυασμού νέων τεχνολογιών και βιοποικιλότητας».

Υπογραμμίζοντας ότι η γεωργία αποτελεί τη βάση όλης της αγροτροφικής αλυσίδας, στηρίζοντας την διατροφή και υγεία των ανθρώπων, την οικονομία, την απασχόληση και το περιβάλλον, ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτή έχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση όλων των σημερινών προβλημάτων και προκλήσεων του σύγχρονου ανθρώπου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «προκλήσεις όπως η αλλαγή του κλίματος, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, ξεκινούν και εξαρτώνται άμεσα από τη γεωργία». Για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων προβλημάτων, η γεωργία και οι άνθρωποί της ήταν αυτοί που εισήγαγαν και υιοθέτησαν τις νέες τεχνολογίες και όπως υποστήριξε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, «συνεχίζει πολύ περισσότερο σήμερα να ανοίγει νέους τεχνολογικούς ορίζοντες».

Βέβαια, κατά τον κ. Μάττα η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας έχει τεράστιες συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων και στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και «ξεκινά από τον τρόπο που εξελίχθηκε σήμερα η γεωργία». Ωστόσο, κατά τον ίδιο «η γεωργία είναι και ο πιο σημαντικός κρίκος στην αντιμετώπιση της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider