Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στη Γαλλία για να καταγγείλουν τις δυσλειτουργίες της δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά τα σεξουαλικά εγκλήματα και για να ζητήσουν νέα νομοθεσία για το θέμα.
Σχεδόν 90 ενώσεις, συνδικάτα και κόμματα της αριστεράς είχαν καλέσει σε διαδήλωση ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου.
Στο Παρίσι στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν 80.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, 18.500 σύμφωνα με την αστυνομία. «Είμαστε ισχυροί, είμαστε περήφανοι και φεμινιστές και ακραίοι και θυμωμένοι», φώναζε το πλήθος. Πάνω σε πανό μοβ, το χρώμα σύμβολο της διαδήλωσης, είχαν γράψει συνθήματα όπως: «Σταματήστε την κουλτούρα του βιασμού» ή «πιστέψτε τα θύματα, σώστε ζωές».
Πορείες πραγματοποιήθηκαν και τη Ρεν, τη Λιλ, τη Μετς, τη Μασσαλία και την Τουλούζη.
«Αυτό που μας εξοργίζει είναι η ατιμωρησία των δραστών και η κακομεταχείριση που επιφυλάσσεται στα θύματα» όταν καταφεύγουν στις αρχές, εξήγησε η Μαέιγ Νουάρ, μέλος της οργάνωσης #NousToutes (Όλες Εμείς) που συντόνισε τη διοργάνωση των πορειών.
Οι οργανώσεις ζητούν ετήσιο προϋπολογισμό ύψους δύο δισεκ., αλλά και έναν «νόμο πλαίσιο» που θα προβλέπει τη σύσταση «ειδικών μονάδων» στην αστυνομία και το δικαστικό σύστημα, οικονομική βοήθεια ώστε «να είναι ασφαλείς» οι γυναίκες θύματα, 15.000 επιπλέον θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες και την ενίσχυση του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.
Η Γαλλίδα υπουργός αρμόδια για την Ισότητα των Φύλων Ιζαμπέλ Ρομ υπενθύμισε ότι είναι ανοικτή στη δημιουργία μιας αστυνομικής δύναμης και ενός σώματος δικαστών , ένα θέμα για το οποίο εξετάζει κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η αγανάκτηση των φεμινιστικών οργανώσεων εντείνεται λόγω του αυξημένου αριθμού γυναικοκτονιών φέτος -- από τον Ιανουάριο ως τώρα έχουν καταγραφεί ήδη 100, έναντι 122 για το σύνολο του έτους πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία--, αλλά και από την απροθυμία του πολιτικού κόσμου να απομακρύνει αξιωματούχους που έχουν κατηγορηθεί για βία εναντίον γυναικών.
Από το 2017 ως το 2021 το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών παρατήρησε ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός βιασμών και αποπειρών βιασμών που καταγγέλλονται, περνώντας από τους 16.900 σε 34.300.
Το υπουργείο εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα θύματα τείνουν συχνότερα να κάνουν καταγγελίες, κάτι που θεώρησε ένδειξη «της απελευθέρωσης του λόγου» των γυναικών. Μια έκφραση που απορρίπτουν οι οργανώσεις, εξηγώντας ότι «οι γυναίκες πάντα μιλούσαν, αλλά δεν τις άκουγαν», όπως τόνισε η Μαέιγ Νουάρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή φωτό: Getty Images