Η κάλυψη του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Forthnet από τις τράπεζες, μετά την απροθυμία συμμετοχής των παλαιών μετόχων είναι προάγγελος ευρύτερων εξελίξεων στο εγχώριο επιχειρείν.
Στην περίπτωση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, οι παλιοί μέτοχοι δεν θέλησαν να «βάλουν το χέρι στην τσέπη», πιέζοντας για κούρεμα οφειλών και αναδιάρθρωση δανεισμού.
Ως απάντηση, οι πιστώτριες τράπεζες, επέλεξαν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες την εταιρεία. Το κέρδος τους, είναι ότι –αν θελήσουν να μετατρέψουν το δάνειο σε μετοχές- ανά πάσα στιγμή μπορούν να αποκτήσουν την πλειοψηφία της Forthnet και να επιλέξουν διοίκηση της αρεσκείας τους.
Και -με δεδομένο ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να εμπλακούν στις τηλεπικοινωνίες- αυτό σημαίνει ότι έχουν όλη την άνεση να βρουν επενδυτή της αρεσκείας τους και, είτε να του πουλήσουν το ομολογιακό είτε απευθείας τις μετοχές, δίνοντάς του έτσι την πλειοψηφία και τον έλεγχο της εταιρείας.
Το «μοντέλο Forthnet» είναι μπούσουλας για την τακτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες και σε μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις.
Τα δεδομένα είναι απλά: είτε οι επιχειρηματίες θα στηρίζουν έμπρακτα τις εταιρείες, ώστε να διατηρούν τον έλεγχο, είτε αυτός θα περνά (αρχικά) στις τράπεζες. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι αναχρηματοδοτήσεις, τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια είναι τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν μαζικά μέσα στους επόμενους μήνες προς αυτή την κατεύθυνση. Και έτσι, εντελώς «αναίμακτα» οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους θα περάσουν σε πρώτη φάση στις τράπεζες και στη συνέχεια σε νέους ιδιοκτήτες.
Το πάζλ των εξελίξεων συμπληρώνει η αλλαγή των διοικήσεων στις τράπεζες. Από τη στιγμή που κόβεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των παλιών τραπεζιτών και των επιχειρηματικών οικογενειών της χώρας, τα πράγματα απλοποιούνται.
Οι νέες διοικήσεις άμεσα θα δώσουν τελεσίγραφο στους μεγαλομετόχους των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων: «ή βάζεις χρήμα στην εταιρεία, ή χάνεις τον έλεγχο».
Σε κάποιες περιπτώσεις, θα γίνει το πρώτο. Και τότε θα φανεί ποιοι επιχειρηματίες είχαν «καβάτζα» στο εξωτερικό, ενώ οι εταιρείες τους κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, κορυφαίες ελληνικές εταιρείες θα αλλάξουν χέρια, καταλήγοντας είτε σε funds του εξωτερικού είτε σε πολυεθνικά επιχειρηματικά σχήματα.
Και τότε, θα αποδειχθεί ότι η περίπτωση της Forthnet δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.