Δεν υπάρχουν ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια στον υπό ρωσικό έλεγχο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, παρά τους βομβαρδισμούς του Σαββατοκύριακου από τους οποίους προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές, ανακοίνωσε απόψε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αφού οι εμπειρογνώμονές του εξέτασαν τον χώρο.
«Κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι, παρά τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών, ο βασικός εξοπλισμός παραμένει άθικτος και δεν υπάρχουν ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.
Η κατάσταση των έξι αντιδραστήρων είναι σταθερή και οι ειδικοί επιβεβαίωσαν επίσης ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με τα αναλωμένα ή τα μη ακτινοβολημένα καύσιμα ή τα ραδιενεργά απόβλητα στις δεξαμενές αποθήκευσής τους.
Με αφορμή τους νέους βομβαρδισμούς, ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι εντείνει τις διαβουλεύσεις του με στόχο την εγκαθίδρυση μιας ζώνης προστασίας στην περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός.
Μακρόν - Ζελένσκι: Ανάγκη δημιουργίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πέριξ του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια
Την ανάγκη δημιουργίας μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πέριξ του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια υπογράμμισαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά για το θέμα αυτό με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι υπογράμμισε ότι η Υπηρεσία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της ούτως ώστε να επιτευχθεί η αποχώρηση κάθε στρατιωτικής δύναμης από τον πυρηνικό σταθμό. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο Γάλλος και ο Ουκρανός πρόεδρος εκτιμούν πως η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην παράνομη κατοχή του πυρηνικού σταθμού από την Ρωσία. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης και το θέμα των αναγκών που έχει η Ουκρανία ενόψει του χειμώνα. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της διεθνούς Διάσκεψης για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου στο Παρίσι. Μακρόν και Ζελένσκι συμφώνησαν πως το ζήτημα της παροχής ενέργειας στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα της Διάσκεψης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ