Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, κ. Ρίσι Σούνακ είναι αποφασισμένος να μειώσει την μετανάστευση προς τον Ηνωμένο Βασίλειο από το επίπεδο ρεκόρ στο οποίο βρίσκεται, δήλωσε ο εκπρόσωπός του προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις επιλογές για να διασφαλίσει ότι το σύστημα λειτουργεί.
«Ο πρωθυπουργός είναι απολύτως αποφασισμένος να μειώσει τους αριθμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος αντιδρώντας στην δημοσίευση των εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστική Υπηρεσίας (ONS) που δείχνουν αριθμό ρεκόρ μεταναστών (504.000) που εισήλθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την περίοδο Ιουνίου 2021-Ιουνίου 2022, την στιγμή που ο έλεγχος της μετανάστευσης υπήρξε μία από τις βασικές υποσχέσεις του Brexit.
«Εξετάζουμε όλες τις επιλογές για να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα μετανάστευσης λειτουργεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος μία ημέρα αφού η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν παραδέχθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση «απέτυχε στον έλεγχο των συνόρων». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) , το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε την είσοδο 504.000 ατόμων στο διάστημα ανάμεσα στον Ιούνιο 2021 και τον Ιούνιο 2022. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 331.000 άτομα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
«Σειρά γεγονότων στο κόσμο επηρέασαν τα μοντέλα της μετανάστευσης», δήλωσε η Τζέι Λίντοπ, διευθύντρια του κέντρου διεθνούς μετανάστευσης στην ONS. Στοιχεία όπως το γεγονός ότι είναι η πρώτη πλήρης χρονική περίοδος που μετράται μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η υποδοχή Αφγανών ή κατόχων διαβατηρίων που φεύγουν από το Χονγκ Κονγκ, «όλα συνέβαλαν στον αριθμό ρεκόρ των μεταναστών που βλέπουμε», πρόσθεσε.
Η αύξηση των αφίξεων από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως φοιτητών μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά την πανδημία της Covid ή ακόμη η άφιξη ουκρανών προσφύγων αποτελούν «παράγοντες ανεξάρτητους μεταξύ τους» σε σημείο που να μη μπορεί να γίνει εκτίμηση αν αυτή η τάση θα διατηρηθεί, είπε ο Τζέι Λίντοπ.
Συγκεκριμένα, το 39% των μεταναστών έφθασε την περίοδο αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο με φοιτητική βίζα και το 21% με βίζα εργασίας. Επιπλέον των αριθμών της νόμιμης μετανάστευσης, η βρετανική υπηρεσία εκτιμά ότι 35.000 άνθρωποι διέσχισαν παρανόμως την Μάγχη την ίδια περίοδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ