Η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα «αποτελεί τη σημαντικότερη διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σε ημερίδα, σήμερα το πρωί, με αντικείμενο την ανάδειξη καλών πρακτικών και την βράβευση παραγωγών, στο πλαίσιο της 12ης απονομής βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς».
«Έχουμε την τύχη να ζούμε και να παράγουμε σε ένα τόπο ευλογημένο» επεσήμανε ο υπουργός και συνέχισε: «Στόχος και επιθυμία όλων ημών που ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να είναι η κάθε χρόνια να είναι ακόμη καλύτερη για τον κάθε αγρότη. Να μην έχουμε απλά τον Αγρότη της Χρονιάς. Να έχουμε όλο και καλύτερες χρονιές για τον αγρότη». Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε ότι ο τιμώμενος «Αγρότης της Χρονιάς» είναι ευπρόσδεκτος, οποιαδήποτε ημέρα επιθυμεί, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ενημερωθεί για τα προγράμματα που τρέχουν και «να δώσει το δικό του τόνο ως άνθρωπος της παραγωγής», να καταθέσει την εμπειρία του, ώστε να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες για την αγροτική παραγωγή.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ενεργειακή κρίση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και στην ανάδειξη, λόγω αυτής, ζητημάτων επισιτιστικής επάρκειας, αλλά και στήριξης της παραγωγής. Επεσήμανε, τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, τα οποία, όπως είπε, ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2021.
«Με μια σειρά από στοχευμένα μέτρα που ξεπέρασαν τα 500 εκατομμυρίων ευρώ καταφέραμε να δώσουμε σημαντική στήριξη στους παραγωγούς. Παράλληλα, οι αγρότες μας ωφελήθηκαν από τη σύνολο των μέτρων για το γενικό πληθυσμό που ξεπέρασαν τα δέκα δισ. ευρώ. Μέτρα στήριξης, τα οποία λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όσο διαρκεί η κρίση» είπε ο κ. Γεωργαντάς και πρόσθεσε:
«Από την πρώτη στιγμή της κρίσης η Ελλάδα κλήθηκε να πάρει μέτρα, που και την επάρκεια αγαθών και τη συνέχιση της στήριξης της ελληνικής παραγωγής αγαθών, έπρεπε να διασφαλίσει. Σε τέτοιες ανορθόδοξες καταστάσεις απαιτείται εθνική συνεννόηση και συλλογική ανταπόκριση. Απαιτείται η προβολή του κοινού συλλογικού και εντέλει εθνικού συμφέροντος, έναντι του κλαδικού, ή εταιρικού, ή και προσωπικού συμφέροντος».
Ο κ. Γεωργαντάς ευχαρίστησε όσους υιοθετούν τις καλές πρακτικές στον πρωτογενή τομέα, με αξιοποίηση της τεχνολογίας και των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, και παράγουν προϊόντα, τα οποία διακρίνονται για την εξαιρετική τους ποιότητα στην ελληνική και στη διεθνή αγορά.
«Θέλω να τους συγχαρώ και να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Στις διεθνείς αγορές κάθε τι το ελληνικό έχει ταυτιστεί με την ποιότητα. Αυτήν την ποιότητα οφείλουμε να τη διατηρούμε και να την ενισχύουμε γιατί αποτελεί το σημαντικότερο το ισχυρότερο όπλο μέσα στο σκληρό ανταγωνιστικό κόσμο της σύγχρονης εποχής. Μιας εποχής, που με δραματικό τρόπο έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής».
Στις προκλήσεις που αναδεικνύονται στο σύγχρονο κόσμο με την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει όλο τον πλανήτη, σε συνδυασμό με την έκρηξη του δημογραφικού αλλά και με την άνιση κατανομή του, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι οι περιοχές στις οποίες καταγράφεται αύξηση του δημογραφικού στον πλανήτη είναι εκείνες, οι οποίες διαθέτουν μικρότερη πρόσβαση σε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, καθώς και μικρότερη αναλογικά γεωργική γη, λόγω του υπερπληθυσμού και της ερημοποίησης, την ίδια στιγμή που η Δύση διαθέτει τεχνολογικές λύσεις, αλλά αντιμετωπίζει γήρανση του πληθυσμού της. Σημείωσε, ότι «την επόμενη δεκαετία ζητείται διπλασιασμός της παραγωγής και την αμέσως επόμενη τριπλασιασμός της», ώστε να καλυφθούν οι επισιτιστικές ανάγκες σε όλο τον πλανήτη. Σημείωσε, ότι ταυτόχρονα, όλα αυτά αναδεικνύουν και την ανάγκη για μεγαλύτερη επιστημονική υποστήριξη και χρήση των ορθών πρακτικών στον πρωτογενή τομέα, όπως επίσης και την εμπλοκή περισσότερων νέων στην παραγωγική διαδικασία.
«Να βοηθήσουμε να μπουν νέοι στον πρωτογενή τομέα, να ασχοληθούν με επιστημονικό τρόπο με την παραγωγή» είπε ο πρώην υπουργός.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η εφημερίδα Agrenda, σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, στελέχη του τραπεζικού τομέα, παράγοντες της αγοράς μηχανημάτων, τεχνοκράτες από τον κλάδο των αγροτικών εφοδίων και καταξιωμένοι για τη δουλειά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι κλήθηκαν να αναπτύξουν ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες και να παρουσιάσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά projects. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι καθοριστικοί πυλώνες για την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας όπως η Διατροφική Επάρκεια, τα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, Χρηματοδοτικά Εργαλεία, Αγροτικά Εφόδια και Εφαρμόσιμες Ψηφιακές Λύσεις, Μοντέλα Συμβολαιακής Γεωργίας και Προϊόντα Ταυτότητας, Ενέργεια στην Αγροτική Παραγωγή και Λύσεις Net Metering Αγροτών.
Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με την απονομή των τριών βραβείων: Αγρότης της Χρονιάς, Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς, Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς. Τα βραβεία απευθύνονται στο σύνολο των αγροτών και των ομάδων της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, που ξεχωρίζουν για την οργάνωση, την ποιότητα, τον επαγγελματισμό και την καινοτομία τους. Τιμητικές διακρίσεις απονέμονται σε πρόσωπα και πρωτοβουλίες με καταξιωμένη παρουσία και ιδιαίτερη συμβολή στα αγροτικά δρώμενα.
«Να αγαπήσουν οι νέοι τη γη» λέει ο «Αγρότης της Χρονιάς» Χρήστος Παπατραϊανός
«Υπερήφανος» για τη βράβευση του δήλωσε ο τιμώμενος Αγρότης της Χρονιάς 44χρονος Χρήστος Παπατραϊανός, παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών, δεκατεσσάρων και δεκαπέντε ετών και ενός αγοριού δέκα ετών, από την 'Αρνισσα του νομού Πέλλης.
Ο κ. Παπατραιανός γνώρισε την σύζυγο του Ελένη Μπόγια στην ‘Αρνισσα, καθώς είχαν από μικροί τις ίδιες ασχολίες. Ήταν ένα χρόνο μικρότερη, πήγαιναν μαζί σε χορευτικές δραστηριότητες, έκαναν παρέα. Κατάγεται και εκείνη από πολύτεκνη αγροτική οικογένεια, όπως και ο ίδιος και τον συντροφεύει και στο χωράφι και στη ζωή. «Μια ζωή είμαστε μαζί, συνέχεια μαζί, είναι και εκείνη αγρότισσα. Κατεβαίνει και στο χωράφι, φυσικά πλέον περισσότερο για συμβάλει να λυθεί κάποιο πρόβλημα, να βοηθήσει σε κάποια ανάγκη που θα προκύψει, γιατί είναι πιο οργανωμένη, από παλαιότερα, η παραγωγή».
Ο κ. Παπατραϊανός, ως το μόνο και τελευταίο αγόρι μιας οικογένειας πέντε παιδιών, τα τέσσερα μεγαλύτερα κορίτσια, κλήθηκε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, αυτή της ενασχόλησης με τη γη. Στο πλευρό του είχε πάντοτε τον πατέρα του, τον οποίο έχασε πρόσφατα, μέντορα και οδηγό του σε κάθε βήμα του.
«Μου έδινε πρωτοβουλίες, με υποστήριζε, με έκανε να την αγαπήσω τη γη. Μου κόστισε πολύ η απώλεια του. Είχε καταφέρει μετά που γύρισε από τη Γερμανία, όπου είχε πάει μετανάστης, να επεκτείνει την αγροτική εκμετάλλευση. Από λίγα στρέμματα που του είχε αφήσει ο παππούς, τα έφτασε διακόσια πενήντα στρέμματα. Πήρε μηχανήματα, συνέχισα κι εγώ μαζί του. Εγώ σήμερα έχω καταφέρει να καλλιεργώ τετρακόσια πενήντα στρέμματα, μήλα, βιομηχανικά ροδάκινα και κεράσια».
Από τις πιο δύσκολες χρονιές που θυμάται ήταν η περσινή, πιο δύσκολη ακόμη και από την περίοδο των μνημονίων, ή της έξαρσης του κορονοϊού. Η ενεργειακή κρίση, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, εκτίναξε το κόστος παραγωγής, λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων και των λιπασμάτων. Η πολιτεία βοήθησε, λέει ο κ. Παπατραϊανός, άλλα η παραγωγή χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη στήριξη. Ένα ακόμη πρόβλημα ήταν οι βροχοπτώσεις που τα δύο τελευταία χρόνια στέρησαν τον καρπό από τις κερασιές.
Η διάκριση του απονέμεται γιατί πέτυχε τη μεγιστοποίηση της παραγωγής στην καλλιεργούμενη έκταση του, αλλά και επειδή χρησιμοποιεί τις πιο ενδεδειγμένες επιστημονικές μεθόδους λίπανσης και καλλιέργειας, με ήπιο και φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον.
Η συμβουλή που δίνει προς τους νέους αγρότες είναι «να αγαπήσουν τη γη» και να έχουν «πρόγραμμα και στόχους».
«Κι εγώ έτσι έκανα, π.χ. έλεγα αυτή την τριετία θα αγοράσω μηχανήματα το έβαζα στόχο, την άλλη τριετία έλεγα πρέπει να επεκτείνω την καλλιέργεια και αυτό έκανα. Αν έχεις πρόγραμμα, στόχους και μεθοδικότητα να τους υλοποιείς, όλα θα πάνε καλά» ανέφερε ο κ. Παπατραϊανός.
Κτηνοτρόφος της Χρονιάς αναδείχθηκε ο αγελαδοτρόφος Κώστας Ζήγκας από το Ανατολικό Θεσσαλονίκης.
Όλοι οι υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη βράβευση ήταν «άριστοι», όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, και τους απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις και έπαινοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ