Μπορέλ: Κόσοβο και Σερβία να αποκλιμακώσουν την ένταση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπορέλ: Κόσοβο και Σερβία να αποκλιμακώσουν την ένταση
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο έχουν απαντήσει με βίαιη αντίσταση σε κινήσεις της Πρίστινα τις οποίες θεωρούν αντισερβικές.

Το Κόσοβο και η Σερβία πρέπει να αποκλιμακώσουν την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αφού Σέρβοι διαδηλωτές στο βόρειο Κόσοβο απέκλεισαν χθες, Κυριακή, για δεύτερη ημέρα κεντρικούς δρόμους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο έχουν απαντήσει με βίαιη αντίσταση σε κινήσεις της Πρίστινα τις οποίες θεωρούν αντισερβικές.

«Ξέρω ότι τα δύο μέρη είναι πρόθυμα να αποκλιμακώσουν και τα καλώ αμφότερα μετ' επιτάσεως να το πράξουν», δήλωσε ο Μπορέλ κατά την άφιξή του σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Πρέπει να επιστρέψουν στο διάλογο, πρέπει να ξεπεράσουν αυτή την τάση να μάχονται στο δρόμο».

Οι τελευταίες διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από τη σύλληψη, το Σάββατο, ενός πρώην αστυνομικού. Είχε παραιτηθεί μαζί με πολλούς άλλους από την αστυνομία τον περασμένο μήνα, αφού η Πρίστινα είχε ανακοινώσει πως θα απαιτήσει από τους Σέρβους να αλλάξουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, οι οποίες χρονολογούνται πριν από τον πόλεμο του Κοσόβου, το 1998-99.

Για δεύτερη ημέρα χθες, Κυριακή, φορτηγά και άλλα βαριά οχήματα απέκλεισαν κύριες οδούς που οδηγούν σε δύο σημεία μεθοριακής διέλευσης προς τη Σερβία, με αποτέλεσμα να κλείσουν αμφότερα για την κυκλοφορία.

Η EULEX, η αποστολή της ΕΕ που περιπολεί στο βόρειο Κόσοβο, ανακοίνωσε πως μια βομβίδα κρότου λάμψης εκτοξεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου εναντίον ενός τεθωρακισμένου οχήματός της, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματίες.

Ο Μπορέλ δήλωσε πως αυτό ήταν απαράδεκτο.

Έκκληση για διάλογο και από το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο έκανε σήμερα έκκληση να διευθετηθούν οι εντάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο με «διπλωματικά μέσα», μετά τις επιθέσεις που είχαν στόχο την αστυνομία, ενώ παράλληλα απαίτησε να «υπάρξει εγγύηση» των δικαιωμάτων των Σέρβων.

«Υποστηρίζουμε ότι τα μέρη πρέπει να κάνουν προσπάθειες ειρηνικής φύσης ώστε αυτή η κατάσταση να διευθετηθεί με διπλωματικά μέσα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Υποστηρίζουμε ότι όλα τα δικαιώματα των Σέρβων πρέπει να είναι εγγυημένα», πρόσθεσε ωστόσο.

Η ένταση αυξήθηκε αυτό το σαββατοκύριακο στο βόρειο Κόσοβο αφού άγνωστοι αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς και εκτόξευσαν βομβίδα κρότου λάμψης εναντίον των δυνάμεων της τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ανεπτυγμένες στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής Eulex.

Σέρβοι διαδηλωτές ύψωσαν επίσης οδοφράγματα που παραλύουν την κυκλοφορία σε δύο σημεία μεθοριακής διέλευσης ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία για να διαμαρτυρηθούν κατά της σύλληψης ενός πρώην αστυνομικού.

Η Πρίστινα και το Βελιγράδι αντάλλαξαν κατηγορίες έπειτα απ' αυτή την τελευταία σειρά επεισοδίων, τα οποία ώθησαν το Κόσοβο να αναβάλει για τις 23 Απριλίου τις τοπικές εκλογές στις κοινότητες με σερβική πλειοψηφία, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις 18 Δεκεμβρίου.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προς εξαγορά - «μαμούθ» στη βιοτεχνολογία: Η Amgen αποκτά την Horizon Therapeutics για 26 δισ. δολάρια

Πάιατ προς Αμερικανούς επενδυτές: Oι ευκαιρίες αφθονούν στον ελληνικό ενεργειακό τομέα

gazzetta
gazzetta reader insider insider