Κίνα - Κορονοϊός: Τα γραφεία κηδειών πασχίζουν να καλύψουν τη ζήτηση

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κίνα - Κορονοϊός: Τα γραφεία κηδειών πασχίζουν να καλύψουν τη ζήτηση
Γραφεία κηδειών σε όλο το Πεκίνο, την κινεζική πρωτεύουσα των 22 εκατ. κατοίκων που πλήττεται από την Covid, προσπαθούσαν σήμερα να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για τελετές και υπηρεσίες αποτέφρωσης, καθώς εργαζόμενοι και οδηγοί νεκροφόρων που βρίσκονται θετικοί στον νέο κορονοϊό δηλώνουν ασθένεια.

Γραφεία κηδειών σε όλο το Πεκίνο, την κινεζική πρωτεύουσα των 22 εκατ. κατοίκων που πλήττεται από την Covid, προσπαθούσαν σήμερα να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για τελετές και υπηρεσίες αποτέφρωσης, καθώς εργαζόμενοι και οδηγοί νεκροφόρων που βρίσκονται θετικοί στον νέο κορονοϊό δηλώνουν ασθένεια.

Αφού ανακοίνωσε ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον έχει αποδυναμωθεί, και ύστερα από τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά της πολιτικής της «μηδενικής Covid» στην οποία πρωτοστάτησε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, η Κίνα άλλαξε απότομα τα πρωτόκολλα για τη διαχείριση της Covid πριν από μια και πλέον εβδομάδα.

Απομακρυνόμενη από την πολιτική των ατελείωτων τεστ, των lockdowns και των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών, η Κίνα ευθυγραμμίζεται με τον υπόλοιπο κόσμο που σε μεγάλο βαθμό έχει προχωρήσει σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων προκειμένου οι πολίτες να συμβιώσουν με τον ιό.

Η Κίνα έχει πει στους 1,41 εκατ. κατοίκους της να αντιμετωπίζουν τα ήπια συμπτώματα κατ’ οίκον, καθώς πόλεις σε όλη την Κίνα ετοιμάζονται για τα πρώτα κύματα μολύνσεων.

Στο Πεκίνο, που δεν έχει ανακοινώσει επίσημα θανάτους λόγω Covid από τότε που άλλαξαν οι πολιτικές στις 7 Δεκεμβρίου, οι αναρρωτικές άδειες επηρεάζουν το προσωπικό στον κλάδο υπηρεσιών, από τα εστιατόρια και τις εταιρίες ταχυμεταφορών έως τα λίγα γραφεία κηδειών που υπάρχουν στην πόλη.

«Έχουμε λιγότερα αυτοκίνητα και εργαζομένους τώρα», δήλωσε στο Reuters εργαζόμενος στο γραφείο τελετών Miyun, προσθέτοντας ότι συσσωρεύεται η ζήτηση για υπηρεσίες αποτέφρωσης. «Έχουμε πολλούς εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί».

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η προσπάθεια να καλυφθεί η ζήτηση για αποτέφρωση οφείλεται σε αύξηση των θανάτων λόγω της Covid.

Στο γραφείο τελετών Huairou, εργαζόμενος δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση που πέρασαν τρεις ημέρες για να μπορέσει να αποτεφρωθεί νεκρός. «Μπορείτε να φέρετε μόνοι σας εδώ τη σορό, έχει πολλή δουλειά τον τελευταίο καιρό», δήλωσε ο εργαζόμενος.

Η κινεζική αρχή υγείας ανακοίνωσε τους τελευταίους θανάτους λόγω επιπλοκών της Covid στις 3 Δεκεμβρίου. Η τελευταία φορά που η κινεζική πρωτεύουσα ανακοίνωσε επίσημα θάνατο λόγω του κορονοϊού ήταν στις 23 Νοεμβρίου.

Ωστόσο το κινεζικό δίκτυο ενημέρωσης Caixin ανέφερε χθες ότι δύο βετεράνοι δημοσιογράφοι κρατικών μέσων ενημέρωσης πέθαναν αφού μολύνθηκαν με COVID-19 στο Πεκίνο, που είναι μεταξύ των πρώτων θανάτων που γίνονται γνωστοί από τότε που η Κίνα κατήργησε τις περισσότερες από τις πολιτικές της ‘μηδενικής Covid’. Και σήμερα, το Caixin ανέφερε ότι ένας 23χρονος φοιτητής στη Σετσουάν πέθανε λόγω Covid στις 14 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική Επιτροπή Υγείας σήμερα δεν ανακοίνωσε καμία αλλαγή στον επίσημο απολογισμό των 5.235 θανάτων λόγω της COVID.

Η απότομη άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους μέσα στο 2023, σύμφωνα με νέο μοντέλο του Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME), με έδρα τις ΗΠΑ.

Εάν αυτές οι πολιτικές είχαν αρθεί νωρίτερα, για παράδειγμα στις 3 Ιανουαρίου φέτος, 250.000 άνθρωποι στην Κίνα θα είχαν πεθάνει ήδη, δήλωσε σήμερα ο επιφανής Κινέζος επιδημιολόγος Γου Ζουνγόου. Στις 5 Δεκεμβρίου, το ποσοστό των ασθενών Covid σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση είχε μειωθεί στο 0,18% των αναφερόμενων περιπτώσεων, δήλωσε ο Γου, συγκριτικά με το 3,32% πέρυσι και στο 16,47% το 2020. Αυτό δείχνει ότι το ποσοστό θνητότητας της Κίνας υποχωρεί σταδιακά, δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν έχει αλλάξει το ποσοστό των σοβαρά ασθενών από τις 5 Δεκεμβρίου. Οι τακτικοί έλεγχοι με τεστ PCR και η υποχρεωτική καταγραφή κρουσμάτων καταργήθηκαν στις 7 Δεκεμβρίου.

«ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ»

«Υπάρχουν μεγάλες ουρές με φέρετρα εδώ κι είναι δύσκολο να πούμε πότε θα υπάρξει διαθέσιμος χρόνος», δήλωσε εργαζόμενος στο γραφείο κηδειών Dongjiao. «Συνηθισμένοι θάνατοι», δήλωσε ο εργαζόμενος, ερωτηθείς εάν οι θάνατοι συνδέονται με την Covid.

Η απουσία καταγεγραμμένων θανάτων λόγω της Covid τις τελευταίες 10 ημέρες έχει προκαλέσει συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα τα στοιχεία που παρουσιάζονται, οι οποίες τροφοδοτούνται επίσης από την έλλειψη στατιστικών δεδομένων για τις νοσηλείες και τον αριθμό των σοβαρά ασθενών.

«Γιατί δεν μπορούν να βρεθούν αυτά τα στατιστικά στοιχεία; Τι συμβαίνει; Δεν τα κατέγραφαν ή απλά δεν τα ανακοινώνουν;» διερωτήθηκε χρήστης σε κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η Κίνα σταμάτησε να δημοσιοποιεί τα κρούσματα χωρίς συμπτώματα από την Τετάρτη, επικαλούμενη έλλειψη των τεστ PCR μεταξύ αυτών που δεν έχουν συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ακριβή καταμέτρηση του συνολικού απολογισμού. Τα επίσημα στοιχεία έχουν γίνει αναξιόπιστος ‘οδηγός’ για την πορεία της πανδημίας καθώς σε όλη τη χώρα γίνονται λιγότερα τεστ ύστερα από τη χαλάρωση των πολιτικών της «μηδενικής Covid».

Στη Σανγκάη, σε απόσταση άνω των 1.000 χιλιομέτρων νότια του Πεκίνου, οι τοπικές αρχές εκπαίδευσης έδωσαν σήμερα οδηγίες τα περισσότερα σχολεία να προχωρήσουν σε τηλεκπαίδευση από τη Δευτέρα, για να αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη κατάσταση με τα κρούσματα COVID στην Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider