Εξοπλιστικά θέματα και η ανάγκη ενίσχυσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ειδικότερα, έγινε αναφορά στα «εγχώρια συστήματα που χρησιμοποιούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι μονάδες ασφαλείας, ενώ ελήφθησαν αποφάσεις για 25 διαφορετικά έργα» όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ. «Για την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας μας, έχουν ληφθεί αποφάσεις για νέα μαζική παραγωγή συστημάτων SİPER, HİSAR και SUNGUR», ανέφερεται στην ανακοίνωση.
Πέρα από τους πυραύλους TAYFUN, ATMACA, TRLG-230, KARAOK, GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN, ελήφθησαν αποφάσεις για τη μαζική παραγωγή διαφόρων πυρομαχικών, όπως η τορπίλη AKYA. Επιπλέον αποφασίστηκε η ναυπήγηση 6 έως 8 πλοίων στο πλαίσιο του έργου MİLGEM, αλλά και η προμήθεια νέων πλοίων (φρεγάτες i-class).
Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με το KIZILELMA, το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος (UAV), το οποίο «πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του δοκιμαστική πτήση παραμένοντας στον αέρα για 5 ώρες». Συζητήθηκαν επίσης νέες δυνατότητες για τα τουρκικής κατασκευής UAV.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, πάρθηκαν αποφάσεις για διάφορα έργα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των F-16, για νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ, για διάφορες αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες, για συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, για εξοπλισμό προσομοίωσης και για θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Τέλος, στη συνάντηση υπογραμμίστηκε πως «για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία είναι απολύτως αναγκαία η ανάπτυξη κάθε είδους τεχνολογίας που αγοράζεται από το εξωτερικό».