Παπαζάχος: Η σεισμική ακολουθία στη Λέσβο πηγαίνει καλά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαζάχος: Η σεισμική ακολουθία στη Λέσβο πηγαίνει καλά
σεισμός
Πάντως, ο σεισμολόγος αποσαφήνισε ότι πρέπει να περάσει μια εβδομάδα για να ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός τα 4.9 Ρίχτερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:28

Στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του ΑΝΤ1 μίλησε την Κυριακή ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, για τις σεισμικές δονήσεις στην Λέσβο και τις εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας.

Όπως είπε σύμφωνα με το ant1news.gr, «καλά πηγαίνει η ακολουθία, έχουμε πολλούς μετασεισμούς το βράδυ, ο πιο μεγάλος ήταν 3,1 Ρίχτερ».

Προσέθεσε ότι «Πρόκειται για χερσαία περιοχή, για ένα ρήγμα που είναι παράλληλα με ένα άλλο μεγάλο ρήγμα και δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η περιοχή έχει πολύ καιρό να δώσει μεγάλο σεισμό. Μπορεί να υπάρξει σε άλλο μέρος του ρήγματος ένας σεισμός 4,5 ή 4,8 Ρίχτερ που να ενεργοποιήσει κάτι άλλο».

Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος, «θα πρέπει να περάσει μια εβδομάδα για να ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός τα 4.9 Ρίχτερ».

Θύμισε πως πριν από πολλά χρόνια, από το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής είχε γίνει μεγάλος σεισμός που προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους και καταστροφές και υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της Λέσβου «θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή».

Σε ότι αφορά γενικότερα την σεισμική δραστηριότητα στην χώρα μας, ο Κώστας Παπαζάχος τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει το 60% της σεισμικής δραστηριότητας της Ευρώπης και το 3% της παγκόσμιας σεισμικής δραστηριότητας. Κάθε χρόνο γίνονται 10 σεισμοί των 5 Ρίχτερ και ένας σεισμός 6,2 - 6,3 Ρίχτερ γίνεται κάθε χρόνο ή αν δεν γίνει τον έναν χρόνο θα γίνει τον άλλον. Είναι φυσικό εδώ και εκατομμύρια χρόνια, είναι σαν να λέμε γιατί έχει κίνηση το ποτάμι το πρωί».

Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ από το πρωί στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου στη βόρεια Λέσβο βρίσκονται -προκειμένου να εξετάσουν τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής της σεισμικής διεργασίας- ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, όπως και ο καθηγητής Νίκος Ζούρος από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σε εγρήγορση είναι και ο κρατικός μηχανισμός με τις τοπικές αρχές να έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος».

Αύριο, Δευτέρα, κλιμάκιο μηχανικών από την Αθήνα θα επισκεφθεί το νησί προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στα κτίρια όπου έχουν αναφερθεί ζημιές, ιδιωτικά και δημόσια. Επίσης με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου αύριο δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, προκειμένου να ελεγχθούν στο σύνολό τους για τυχόν ζημιές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαδόπουλος για Λέσβο: Είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Λέσβο

gazzetta
gazzetta reader insider insider