ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:27
Η Σουηδία ελπίζει ότι η Τουρκία θα εγκρίνει την αίτηση της για την ένταξη της στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της Άγκυρας ως ανταπόδοση της τουρκικής υποστήριξης, όπως δήλωσε σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.
“Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι έχουμε πράξει όσα είπαμε ότι θα πράξουμε, αλλά λένε επίσης, ότι ζητούν πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν επιθυμούμε να τους δώσουμε”, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός στη διάρκεια μιας διάσκεψης που πραγματοποιεί μία δεξαμενή σκέψης στη χώρα του.
Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν μία τριμερή συμφωνία το 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι τουρκικές ενστάσεις για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Στόλτενμπεργκ: Σουηδία και Φινλανδία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εντός του 2023
Η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εντός του 2023, εκτίμησε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.
«Αναμένω (ότι η ένταξη θα γίνει το 2023) αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ την ακριβή ημερομηνία διότι πρόκειται ασφαλώς για μια απόφαση των κοινοβουλίων της Τουρκίας και της Ουγγαρίας που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ουγγαρία, αλλά κυρίως η Τουρκία, μπλοκάρουν από τον Μάιο την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
«Κάναμε διαπραγματεύσεις και ήταν αρκετά απαιτητικές, πέρσι τον Ιούλιο, όταν η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία κατέληξαν σε ένα μνημόνιο στο οποίο περιέγραφαν πώς θα μπορούσαν να εντείνουν τη συνεργασία τους, τόσο στον τομέα των εξαγωγών όπλων αλλά επίσης, για παράδειγμα, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», υπενθύμισε επίσης ο Στόλτενμπεργκ.
«Η Φινλανδία και η Σουηδία τήρησαν τη συμφωνία και έχουν δεσμευτεί σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Τουρκία στα ζητήματα αυτά. Κατά συνέπεια, ήρθε η ώρα να οριστικοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία και να επικυρώσουμε το ενταξιακό πρωτόκολλο», πρόσθεσε.
Ο Στόλτενμπεργκ πάντως αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία. «Ασφαλώς, θα ήθελα να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Αλλά ταυτόχρονα, είναι μια γρήγορη διαδικασία, σε σύγκριση με όλες της ενταξιακές διαδικασίες στο ΝΑΤΟ. Είμαι πεπεισμένος ότι θα γίνει αλλά επιφυλάσσομαι να εικάσω το πότε ακριβώς», κατέληξε
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ