Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία
Οι νεκροί στην Τουρκία από τους σεισμούς της Δευτέρας θα ξεπεράσουν αυτούς από τον σεισμό του 1999.

Τελευταία ενημέρωση: 21:14

Το φράγμα των 20.000 νεκρών ξεπέρασαν την Πέμπτη οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας στην Τουρκία και τη Συρία, με τον αριθμό να θεωρείται βέβαιο πως θα ανέβει περαιτέρω καθώς λιγοστεύει το χρονικό περιθώριο για τον εντοπισμό επιζώντων στις δύο χώρες.

Στην Τουρκία, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους τους 17.406, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD). Είναι πλέον σχεδόν βέβαιο πως τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 17.500 του καταστροφικού σεισμού που είχε σημειωθεί στην πόλη Ιζμίτ το 1999.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 71.000, ενώ σχεδόν 6.500 κτήρια έχουν καταρρεύσει από τις δονήσεις.

Στη Συρία, οι νεκροί υπολογίζονται σε πάνω από 3.000, με τουλάχιστον 1.347 θύματα στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και 1970 νεκρούς στις περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Στις ζώνες αυτές έφτασε σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, ένα πρώτο κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα έξι φορτηγά μεταφέρουν εξοπλισμό για τα σωστικά συνεργεία αλλά και κουβέρτες, στρώματα, σκηνές και ηλιακές λάμπες, εφόδια που καλύπτουν τις ανάγκες 5.000 ανθρώπων.

Χθες Τετάρτη ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα αποθέματα του Οργανισμού στη βορειοδυτική Συρία μετά βίας φτάνουν για να τραφούν 100.000 άνθρωποι επί μία εβδομάδα.

Η ελληνική αποστολή εντόπισε επιφανειακή διάρρηξη του ρήγματος

Η ελληνική επιστημονική αποστολή στην Τουρκία, αποτελούμενη τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο εντόπισε το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Nurdağı. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λέκκα το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο. Το σεισμικό ρήγμα διατρέχει τα δυτικά όρια της πόλης Nurdağı και έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων και ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές.

«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. «Τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από το σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτιρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη» επισήμανε στην ανακοίνωσή του.

Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτίρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό του İzmit, το 1999, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτό: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Οργή για το 12ωρο μπλόκο στο Twitter τις κρίσιμες ώρες μετά τον φονικό σεισμό

Fitch: Έως και 4 δισ. δολ. ή και πιο πάνω οι ζημίες από τον σεισμό σε Τουρκία - Συρία

Τουρκία: Ο σεισμός φέρνει τα πάνω-κάτω για τον Ερντογάν στις κάλπες

gazzetta
gazzetta reader insider insider